2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
NOX: Ragyogás
Kapcsolatok
NOX

NOX: Ragyogás

A CD hangzásvilága a NOX-tól megszokott népies dallamok, modernséggel karöltve.

A NOX fokozatos fejlődése után a negyedik lemezük a Ragyogás. A siker nagy, hiszen nemhogy a Mahasz listák élén van már hetek óra, de a hírek szerint már Svédországban is lehet kapni.

Térjünk vissza azonban a hanganyagra. A legtöbb dal magyar népzenével átszőtt. A Forogj világ! c. dalban azonban megfigyelhetők az argentin, zsidó, cigány ritmusok is. Ez a dal azért vegyes, mert az Eurovíziós Dalfesztiválra íródott(mely vegyes sikerrel zárult, ugyanis 12. helyezést értük el). A dalok között fellelhető egy-két ismerős dal is. A Karácsonyi lemezükről bekerült pár dal az új számok közé. Ezek inkább a lassúbb hangzásúak és „vidámabbak” a megszokottól. A CD-n vannak lassúbb és pörgősebb számok is. A dalokban sok időt tölt ki a zene (ének nélkül). Ez nem is meglepő, hiszen a CD valójában koncertre épül, és mint tudjuk, a NOX koncertje egy varázslatos táncszínház. A lemez egyedüli népdala az Ablakomba egy kevésbé ismert népdal. Sajnos ez nem olyan, mint az Örökség c. albumban a népdalok, mert itt kevésbé játszik szerepet a modern zene. Ezért nagy kár, de legalább örülhetünk, hogy népdal is helyet kapott a lemezen.

Az én kedvencem a ’Hazudtál’ és a ’Csak játssz’. Ezeknek leginkább a szövege fogott meg a ritmusosságukon kívül. Ezért is fontos említeni Valla Attiláról, aki az album 90%-át írta. Mindegyik dalnak van fontos mondanivalója van. A rajongóknak az is feltűnhet, hogy a Felhőtánc című dalban az egyűttes történetét meséli el. A szövegben ugyanis utal a „testvérek” harcára, ami a NOX kezdetén fontos szerepet játszott. Valamint az Áldjon az ég-ben a szöveg is illeszkedik a menetelős ritmushoz.

A gyűjtemény talán egyetlen kakukktojása az Örökkön-örökké c. szám. Egy musicalhez lehet legjobban hasonlítani. A csapat fórumán felütötte fejét egy hír, miszerint ez a dallam nem a NOX-ban hallható először. És valóban, tényleg igaz volt, ugyanis én is hallottam azt a dallamot, aminek ugyanaz a dallama mint az Örökkön-örökké-nek. Ennek ellenére a Ragyogás stílusához hű, a népzenei motívumok ebben is megtalálhatók.

A lemez borítója is különleges. Egy grafikai rajz, ami a NOX már ismert logóját ábrázolja. A füzetecske is említésre méltó. A dalszövegek mellett, egy csapatkép is található benne, amin az egyűttes összes tagja rajta van, a zenészektől kezdve a táncosokig szinte mindenki. A koncerturnéről is olvashatunk, meg magáról a NOX-ról is. A füzetecske tele van jobbnál jobb beállítású képekkel. A NOXSHOP ajánlatai is helyet kaptak, így aki akar, vehet NOX-os órát, táskát, bögrét, pólót, és egyéb tárgyakat.

Összegezve: megérdemli a Mahasz elsőséget, hiszen valóban egy csodálatos lemez, amin mindenki találhat magának kedvenc számokat, ugyanis bár mind „NOX-os”, de nagyon is sokszínűek. Mindenkinek ajánlani tudom!

I. Kristóf

[2005.05.24.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
reinhard 2006.01.15. 16:46 • [5]
Belefér a NOX is a többi hasonló nemigen igényes, nemigen színvonalas tömegcuccok közé. Nagyobb baj, hogy
a posztkommunista MSZP kampány része, aktív szereplője a Gyurcsány bagázsnak!! Undorító!!!!!!!
Előzmény: Jimmy Page • 2006.01.15. 12:40 • [4] • Előzménykövetés 
Jimmy Page 2006.01.15. 12:40 • [4]
Remélem hogy hamar feloszlik ez a szar. Az egy boldog nap lenne! Még tüzijátékot is rendeznék XD.
Sylvie 2006.01.04. 15:50 • [3]
Szilvi még a királynál is királyabb, nagyon jóban vagyok Vele, mindig kedves, mosolygós, közvetlen és
- amiért fáj a szívem - mindig siet: ezért, hogy mindig olyan gyorsan le kell lépnie, nem lehet hibáztatni. Baromi sokat dolgozik, igazi amazon természetű és állatira "szívós", kitartó. Egyszerűen tökéletes! Igazi NŐ, sőt: tipikus NŐ! Imádom, ő a legek lege, a csúcs! Csodálatos hangja van, ez az igazi tehetség, amit Ő nyújt nekünk! Mindenem a NOX! Olyan nagy szükségem van Rá, mint az ételre, mikor éhes vagyok, vagy az italra, mikor szomjas vagyok. Ő a hűsítő szél a forró nyárban, az oázis a sivatagban.

Hajrá, Szilvy, szeretünk!
pheobe 2005.07.18. 20:02 • [2]
és király a Szilvi!
2005.07.06. 10:21 • [1]
Így igaz

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
SÜRGŐS HITELEK egyéb [2024.04.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még