2024. május 15. | szerda | Zsófia, Szonja nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Nabucco werkfilm
Képgalériák
Nabucco második szereposztás
Nabucco táékoztató képei
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Verdi, G.: Nabucco
[2006. december 15.
péntek 19:00]

Az Erkel színpadán a Nabucco

December közepén az Operaház Mikó András eredeti rendezését felújítva, ifj. Palcsó Sándor betanításában újra bemutatja a népszerű operát.

„A zene történetében nincs még másik példa arra, hogy valamely opera ilyen sorsdöntő szerepet játszott volna alkotója életében, sőt rajta keresztül egy egész nemzet lelkiismeretének ébredésében, mint a „Nabucco” Verdi és a szétdaraboltságában egység után sóvárgó olasz nép életében. Az ország általános helyzete és a zeneköltő egyéni sorsa egy adott történelmi pillanatban összeforrt és nem is vált el többé, akkor sem, amikor művész is, hazája is elvégezte a feladatot, amit kiszabott a sors: Verdi az olasz opera legnagyobb mesterévé emelkedett, az egységes Itália pedig elfoglalta helyét a független európai hatalmak sorában.” - Dr. Till Géza

A Nabuccót Magyarországon először 1847-ben mutatta be Erkel Ferenc a Nemzeti Színházban, Füredi Mihállyal a címszerepben, Abigélként a kor ünnepelt primadonnáját, Schodelnét láthatta a közönség. A mű Erkel színházi bemutatója 1968-ban volt, a címszerepet Melis György és Berczelly István, Abigél szerepét Déry Gabriella és Kasza Katalin énekelték. Mikó András rendezésében 1987-ben újították fel az operát, amely azóta több százszor szerepelt az Erkel Színház műsorrendjében.

A most bemutatásra kerülő Nabucco, az 1987-ben Mikó András rendezésében színpadra állított mű felújítása új betanulásban, sztárszereplőkkel. Címszerepben: Perencz Béla / Fokanov Anatolij, Abigél szerepében: Lukács Gyöngyi / Rálik Szilvia, Zakariás szerepében: Rácz István / Kováts Kolos, Izmael szerepében: Fekete Attila / Kovácsházi István.

A 2006. december 22-i előadáson a Nabucco címszerepében az Operaház kiválósága, Sólyom Nagy Sándor lép színpadra. Őt ezen a napon kettős jubileuma alkalmából köszöntik: 60. születésnapján és operaházi tagságának 40. évfordulóján, hiszen 1966-ban pontosan decemberben debütált a Toscában.

A decemberi előadásokat Kovács János és Török Géza karmesterek vezénylik, a májusi előadásokat pedig Kesselyák Gergely dirigálja. Nabucco szerepét Kálmándi Mihály és Szvétek László énekli majd.

Az opera újabb színpadraállításáról egyébként a kor kívánalmainak megfelelően werkfilm is készült, mely az Operaház honlapján megtekinthető.

A művet a nyári megpróbáltatásokat derekasan álló, jobb sorsra érdemes Erkel Színház színpadán viszik közönség elé. Abban a színházban, amelynek kiváló akusztikáját évtizedeken keresztül élvezte az operabarát közönség, s amelynek deszkáin a világ jelent meg olyan nagyságok közvetítésével, mint Mario del Monaco, Tito Gobbi, Renata Scotto, Montserrat Caballé, Boris Christoff, Placido Domingo, Luciano Pavarotti…

Az évad kezdetén kedélyt borzoló viszontagságok nem múltak el nyomtalanul, és emiatt a színház újraindítása sajnos korántsem kapott akkora sajtóvisszhangot, mint az állapotáról, esetleges bezárásáról felröppenő hírek.

Az Operaház társulata anyagi lehetőségeihez mérten, vagy tán azon felül is igyekszik a tervezett előadásokon kívül további repertoárdarabokat is műsorra tűzni az Erkel Színházban (Traviata, A Trubadur, Norma, Carmen). Azonban az Operaház is csak februárig látja előre az Erkel programját/finanszírozását, utána majd meglátjuk…

SirOesh

[2006.12.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.14.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még