2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Komolyzene

Aranyat ér a két komolyzenei kiadvány

Ünnepélyes keretek között adta át a Hungaroton igazgatója az aranylemezt két komolyzenei DVD, a Gyökerek című Bartók Béláról szóló film, valamint a Perényi Miklós előadásában hallható J. S. Bach összes szvitje gordonkára, alkotóinak. A két lemez azzal érdemelte ki a köszöntést, hogy elérték az eladott ezer példányt.

Az aranylemezek átadására a Hungaroton központi irodájába került sor december 12-én. A jelenlevőket Hollós Máté, a Hungaroton ügyvezető igazgatója köszöntötte, aki elmondta, mindkét lemez a Hungaroton és a Magyar Televízió együttműködésében készült. A komolyzenei DVD-k elérték az aranylemezt jelentő 1000 eladott példányt – emelte ki. Az átadáson Gaál István rendező, Perényi Miklós művész és az MTV intendánsa, Pusztai András vett részt.

Gyökerek

Bartók Béla életét Nagyszentmiklóstól New Yorkig követi végig a Gyökerek című háromórás színes film. A zene iránt különös affinitással rendelkező rendező, Gaál István a forgatókönyvet Várbíró Judittal közösen írta, és Sasvári Lajos közreműködésével maga is fényképezte a filmet, lírai képi remeklést produkálva. Megörökítette azokat a magyarországi, romániai tájakat, ahol Bartók népzenét gyűjtött, az ott élő emberekkel együtt.
A film kizárólag dokumentumokra építve mutatja be Bartók pályáját és a kort; a tudományos hűség Kovács Sándor zenetörténésznek köszönhető.

A film Bartók levelei, írásai, művei, élethelyszínei felhasználásával készült. Az alkotás ezáltal hitelesen, személyes vallomásként idézi fel Bartók alakját, gondolatait, filozófiáját, sorsát. A filmben Bartók műveit többek között olyan kiváló előadók szólaltatják meg, mint Jandó Jenő, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Pauk György, a Keller Vonósnégyes, Frankó Tünde, Csavlek Etelka, Gulyás Dénes és Schiff András.

A 2001-ben, Bartók születésének 120. évfordulóján bemutatott alkotás elnyerte a közönség tetszését, így a többszöri televíziós sugárzás, fesztiválokon történt vetítés mellett igény mutatkozott kiadására is. A megjelent DVD művészi és dokumentatív értéke folytán nemcsak a nagyközönség számára, de szakmai dokumentumként, könyvtáraknak, iskoláknak, zenei tanintézményeknek is fontos forrásanyagot jelenthet.

J. S. Bach összes szvitje gordonkára

A híres elődök (Casals, Tortelier, Fournier, Starker) nyomvonalába illeszkedő kiváló Perényi Miklós remek előadásában hallhatók a csellószvitek. Kifejezésbeli komolysága és szöveghűsége egészen kiemelkedő. A film képi megformálása ennek a művészi koncepciónak a szépségét hangsúlyozza.

Perényi Miklós 1996-ban a Magyar Televízió számára rögzítette a Csellószviteket – az 1981-es, csak fekete lemezen hozzáférhető, Hungaroton-felvétel után először -, s az új technikai vívmányainak köszönhetően játéka ezúttal nemcsak jó minőségben hallható, hanem látható is.

Perényi Miklós előadásában Bach hat cselló-szvitje a magyar előadó-művészet egyik legbecsesebb kincse, amelyet a műre és a művészre koncentráló televíziós felvétel maradandó értékűvé avat.

- kép és szöveg:  www.gondola.hu -

[2006.12.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még