2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Van másik út? - ingyenes letölthető a kiváló dal
Kapcsolódó Kiadványok
Sárközi Anita: Van másik út - Best Of
Kapcsolatok
Sárközi Anita
Legnépszerűbb csengőhangok

Anitánál mindig van másik út

Anita régen nem hallatott magáról, bár most a csendet a legújabb, Van másik út című dala törte meg. A pihenő okáról, az új slágeréről és távlati terveiről kérdeztük az eMeRTon díjas énekesnőt.

- Rögtönzött közvéleménykutatást tartottam, kíváncsi voltam arra, hogy ha az Anita nevet meghallják az emberek, milyen sláger jut egyből az eszükbe. Egytől egyig az Elképzelt szerelem című dallal azonosítanak, holott előtte jó pár saját nótát – Szerelmes dal, Ki bánja meg –  vittél sikerre, ebből azt gondolom, hogy sokan nem ismerik a zenei múltadat. Hogyan indult a pályád, kik segítették?
- Valóban sokan csak 2000-ben hallottak rólam először, de nagyon remélem, hogy azért vannak, akik régebbről is ismernek. A pályám még a '80-as évek végén indult. Talán sokan hallottak a Moziklip című filmről, amelyben én is szerepeltem. Ekkor irta pályám első saját dalát Lerch István és Demjén Ferenc "Várj rám" címmel, amelyet utána több külföldi fesztiválon is elénekeltem. Az 1998-ban tartott pozsonyi Lyra Fesztiválon elnyertem a "Legjobb Külföldi Előadó" diját, majd még ebben az évben a siófoki Interpop Fesztiválon megkaptam a Nagydijat. Erre a fesztiválra már egy másik dalt vittem, a Z’ZI Labor együttes "Maradj meg nekem" című dalát. Talán röviden így kezdődött.

- A kilencvenes évek elején műsort is vezettél, honnan jött az ötlet?
- Az első lemez után kaptam az első TV felkérést. Két évig vezettem a Magyar Televízió könnyűzenei slágerlistáját, a Popkorongot, amikor az A3 Televízió főszerkesztője hívott. Mondta, hogy nekem már van egy kis rutinom a műsorvezetésben, van-e kedvem zenei műsorokat készíteni, vezetni. Nagy örömmel tettem eleget a felkérésnek.

- Három évre - 1995-ben - elvonultál a nyilvánosság elől. Miért döntöttél így?
- Nem önszántamból és nem is teljesen tűntem el, hiszen mint műsorvezető tevékenykedtem. Egyszerűen arról volt szó, hogy a külföldi tulajdonban lévő lemezcégek nem tartottak igényt a hazai zenészek és énekesek nagy részére. Mára ez megváltozott..

- A szünet után egy V'Moto-Rock feldolgozással rukkoltál elő, de a siker még váratott magára, majd 2000-ben – Demjén Ferenc dalait tartalmazó - nagylemezzel jelentkeztél, ami hatalmas sikert aratott. Hogyan tudtad feldolgozni azt a népszerűséget, amit az Elképzelt szerelem hozott Neked?
- Nagyon izgultam, hiszen már nem lehetett kezdő, friss énekesnek mondani. Volt a hátam mögött jónéhány lemez, dal. Azt kell, hogy mondjam, hogy a mai napig olyan szeretettel fordulnak felém bármerre járok, hogy megnyugtattam magam, érdemes volt várni.

- Apropó Demjén! Az Ő dalait énekeled, sőt duettet is előadtatok együtt. Honnan az ismeretség?
- Nagyon régről ismerjük egymást, az első saját dalomnak ő volt a szövegirója. Ezért egész életemben hálás leszek neki.

- A Vallomás című albumodon is túlnyomó részt feldolgozások találhatóak. Könnyebb egy ismert dallal előrukkolni, mint egy saját – Neked írt – dalt sikerre vinni?
- Azt gondolom, nehezebb egy befutott dalt újra sikerre vinni, de egy énekesnőnek nagyobb lehetősége van a dalok válogatásában, mint egy zenekarnak, hiszen ott többen döntenek a végeredményről. Csak azokat a nótákat választom ki, amelyek megérintenek és azonosulni tudok, hiszen így lehet a maximumot kihozni saját magamból és a szerzeményből. Én válogatom a dalokat, ha egy megtetszik, akkor azt el is énekelhetem. A saját dalokról sosem mondtam le, a Best Of Anita korongra is rákerült három új nóta.

- Kit tartasz szakmailag nagyra, esetleg van példaképed?
- Van példaképem, sok énekesnőtől tanultam a dalain keresztül. Egy külföldit említenék, akinek most nagyon drukkolok, hogy újra erőre kapjon. Ő Whitney Houston.

- Most új dallal jelentkeztél, Van másik út címmel. Mesélnél a dal születéséről?
- Ez is a Best of lemezemre készült. A pályámat átfogó korongon található a dal, arról szól, hogy bár én is sokszor kényszerültem átgondolni, amit elterveztem, de sosem adtam fel. Elindultam egy másik úton...

- Hogyan fogadja a fellépésedre járó közönség az új dalt, és milyen a rádiós visszajelzés? Elégedett vagy a rádiók által nyújtott „segítséggel”? - Nagyon szeretik a fellépéseken, sok rádiónak elküldtük és akik visszajeleztek, azoknak mind tetszett és játsszák. Azok, akik nem jeleztek vissza, gondolom nem tetszik, de a rádiók koncepciója nem kell, hogy egy előadót befolyásoljon. Én mindig a saját zenémet alkotom, ha belefér nekik úgyis játsszák.

- Ha jól tudom, volt egy lemezanyag, ami nem jelent meg. Mi volt ennek az oka?
- Egy lemez volt, ami nem jelent meg és utólag már én sem akartam elkészíteni. 1996-ban Jakab Györggyel készültünk egy lemezre. Válogattuk
a dalokat, sokat beszélgettünk, hogy milyen stílusú lemezt készitsünk. Sajnos a Gyuri közben beteg lett és meghalt. Ekkor úgy gondoltam, soha nem készítek újra lemezt.

- Mit tervezel a jövőre nézve, nagyszabású koncert, új nagylemez?
- Új nagylemezre készülök, ami 2007 őszén jelenik meg, éppen ezért talán úgy tűnhet, hogy nem lehet olyan sokat hallani rólam. Sok fellépésem van vidéken, de a lemez megjelenéséig egy kicsit háttérbe vonultam.

- K.T. -

[2007.02.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még