2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Máté Péter emlékkoncert duplán
Képgalériák
Máté Péter emlékkoncert sajtótájékoztató képek
Kapcsolatok
Máté Péter
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Máté Péter emlékkoncert
[2007. február 4.
vasárnap 19:00]
Máté Péter emlékkoncert - ráadás
[2007. február 4.
vasárnap 15:30]

Minden, amit a Máté Péter emlékkoncertről tudni érdemes

Kis adalékok a koncertlátogatóknak.

Hideg téli délután volt. Esett a hó. Egy kávézóban kerestünk menedéket. Üldögéltünk a csészénket szorongatva, és ekkor a rádióban felcsendült Máté Péter egyik gyönyörű dala. Ez a néhány perc mély hatást gyakorolt ránk. Beszélgetni kezdtünk Máté Péterről, és kiderült, hogy mindenkinek van valamilyen emléke, ami a művész egy- egy dalához kapcsolódik. Akkor, ott, azon a téli délutánon született meg a Máté Péter emlékkoncert gondolata.

Nem is várakoztunk sokáig, néhány nappal később felkerestük Máté Editet, az énekes- zeneszerző feleségét. Ő meghatódottan fogadta az ötletünket, és boldog volt, hogy méltó helyen, kiváló művészek közreműködésével emlékeznek meg Máté Péterről. Tetszett neki a lelkesedésünk, és azóta is élvezzük a támogatását.

A következő lépésben átgondoltuk, hogy kik azok a művészek, akiknek egyszerűen ott kell lenniük azon az estén. Valamennyien azonnal igent mondtak a megtisztelő felkérésre, hiszen mindegyikükre nagy hatással volt Máté Péter munkássága.

Ha őszintén magunkba nézünk, mi, hétköznapi emberek is rengeteg élményt kaptunk, és kapunk még ma is tőle, amikor valamelyik lemezét hallgatjuk. Hiszen nincs olyan emberi érzés, amit Máté Péter fel ne dolgozott volna a dalaiban. Barátság, család, hazaszeretet, szabadság, boldogság, szerelem, szakítás, magány, fájdalom, halál. Ezek olyan érzések, melyek mindannyiunk életében jelen vannak, és földi létünk során legalább egyszer valamennyien átéljük ezeket. Ezért is érezhetjük azt, hogy jó ismerősei, barátai vagyunk Máté Péternek. Oly könnyű azonosulni dalai mondanivalójával, mintha belelátna az emberek szívébe. Talán ebben rejlik egyedülálló sikere, amely a mai napig töretlen.

A közreműködő művészek:

Malek Andrea: Az énekesnő évek óta Bécsben él, és dolgozik. Ám nem felejtkezett el hazai rajongóról sem. A közelmúltban adta ki válogatás lemezét, amelyet Budapesten már be is mutatott.
„Személyesen is ismertem Máté Pétert, de akkor még kisgyerek voltam, és nem fogtam fel igazán, hogy ki is ő. Sokszor járt nálunk, mert apu hangszerelte sok dalát. Apukám csak azzal dolgozott, akit szeretett. Amikor csak tehettem, beültem a zongora alá, és hallgattam, ahogy dolgoztak. Egyszer egy nagy szabadtéri fellépésre mi vittük el neki a kottákat. Oda szaladtam hozzá és a kezébe nyomtam. Sohasem fogom elfelejteni, ahogy ott állt. Zárkózott, és titokzatos volt. Felnőttként nagyon megszerettem a dalait, mert sokszor úgy érzem, rólam szólnak. Benne ez volt a csodálatos. Úgy tudta megfogalmazni az emberi érzéseket, ahogy csak kevesen ezen a földön”

Bebe (Back II Black zenekar): Magyarország legjobb funky zenekarának frontembere. A Back II Black a nemrég adott teltházas koncertet a Művészetek Palotájában. Az est különlegessége, hogy a fiúkkal Szabó Gyula bácsi is fellépett, mint mesélő. Valamint megjelent az a DVD is, melyen a fergeteges márciusi Petőfi Csarnok béli koncertet élhetjük át újra.
„Gyermekkoromban a szüleim hallgatták Máté Péter dalait. Akkor még nem tudtam, miért szeretik annyira ezeket a számokat. Nem is értettem igazán, miről szólnak. Később, már felnőttként rájöttem a dalok mondanivalójára, és számos kedvencem lett Máté Péter dalai közül. Amikor a Back II Black feldolgozta a Zene nélkül mit érek én című slágert, már teljes szívből és meggyőződésből énekeltem ezt a remek dalt. Akkor ismerkedtem meg Máté Péter feleségével, és a lányaival, ami nagy élmény volt számomra. Máté Péter zeneileg 10-20 évvel a kortársai előtt járt, és halhatatlan slágereket alkotott. Nagy veszteség, hogy már nincs köztünk”

Havas Lajos Chico: A tehetséges zenész éppen második lemezén dolgozik. Emellett az utóbbi években a Back II Black zenekar oszlopos tagjává vált. Különleges hangját akár behunyt szemmel is felismerhetjük.
„Kissrác korom óta ismerem, és szeretem Máté Péter dalait. Magyarországon zeneileg számos új dolgot alkotott. A dalszövegei pedig egyszerűen zseniálisak. Sokat adott az embereknek érzelmes szerzeményeivel, és mindezt úgy tudta előadni, hogy aki hallgatta, azonnal bele tudta magát képzelni abba a világba. Máté Péter a zenei szakma egyik legfontosabb alakja. Egyedülálló tehetség és egyéniség.”

Payer András: Nemrég jelent meg négy CD- ből álló válogatás albuma, amely negyven év pályafutását öleli fel. Országszerte turnézik önálló műsorával, Retro Klub címmel, melynek Mary Zsuzsi a sztárvendége. Valamint készül egy rendhagyó könyv megírására is. Egy zenei életmű regény szeretne készíteni.
„Már tíz éve a pályán voltam, amikor Máté Péter feltűnt egy zenei fesztiválon. A néger zongorista című dallal fergeteges sikert aratott. Ezután kezdett zenét szerezni, szöveget írni. Sokat léptünk fel együtt. Volt egy emlékezetes nyarunk Tihanyban. Minden este műsort adtunk, aztán hajnalig beszélgettünk. Sikeres volt, imádta a közönség. Olyan zenész volt, aki csak a színpadon élt igazán. A visszahúzódó úriember a zongorához ülve levetette a gátlásait, és igazi sztárrá vált. Úgy neveztem őt: a magyar tánczene Krúdy Gyulája. 1984 nyarán együtt voltunk egy vidéki dedikáláson. Nagyon magába volt roskadva. Azt mondta neki a lemezcég, hogy nem szerződik vele, mert eladhatatlanok a lemezei. Ez érthetetlen volt számomra, hiszen láttam, mennyire rajong érte a közönség. Három hónap múlva meghalt, és a tehetségét magával vitte örökre.”

Gáspár Laci (énekes, 2004 legjobb férfihangja): Két évvel ezelőtt a Megasztár című tehetségkutató versenyen robbant a köztudatba. Ott elnyerte 2004 legjobb férfihangjának címét Azóta két albuma is megjelent és sikere töretlen.
„Kevés olyan magyar előadó van, akit igazán szeretek, és példaképemnek tartok. Az egyikük Máté Péter. A hazai zenei életben egyik mérföldköve az ő munkássága. Stílusában, hangzásában legalább egy évtizeddel a kortársai előtt járt. Boldog voltam, amikor a Megasztárban az ő egyik szerzeményét énekelhettem. Az külön megtiszteltetés volt számomra, hogy a feleségét Máté Editet megismerhettem, aki azt mondta, örül, hogy Máté Péter dalait eléneklem. A fellépéseimen, azóta is mindig kérik tőlem ezeket a slágereket.”

Bolyki György (Bolyki Brothers): Hazánk egyik legsikeresebb acapella énekegyüttese, december 1- én karácsonyi koncertet ad a Mátyás templomban, majd Hollandiában és az USA- ban turnéznak. Jövő nyáron pedig bemutatják saját musicaljüket, Dr. Bubó címmel. Premier: 2007. július 12-17. Budapest Sportaréna.
„Gyermekkoromban családi esemény volt a zenehallgatás. Öten vagyunk testvérek, így a szüleinkkel együtt heten ültük körül a lemezjátszót, amikor édesapánk feltette a legújabb bakelit lemezt. Ha könnyűzenéről volt szó, az csak is magyar előadó lehetett. Két kedvencem volt. Ihász Gábor és Máté Péter. Ők valahogy egymás ellentétei voltak. Ihász többnyire bizakodó, optimista, boldog hangvételű dalokat játszott. Máté Péternek pedig inkább szomorú számai voltak. Amikor meghalt, elkezdet keresni Ihász ellenpólusát, de nem találtam. Akkor jöttem rá, hogy Máté Péter csak egy volt.”

Gallusz Nikolett (színésznő, a CLUB 54 zenekar énekesnője): A színésznő a Madách Színház legsikeresebb musicaljeiben játszik. Láthatjuk őt a Volt egyszer egy csapat, a Macskák, a Producerek című előadásokban. Emellett a könnyűzenében is szép sikereket könyvelhet el, mint a CLUB 54 zenekar énekesnője.
„Egy olyan ember, aki a zenével foglalkozik, egyszerűen nem tud elmenni Máté Péter munkássága mellett. Egyedülálló dallam és érzelmi világával egyszerűen elbűvölte a közönséget. Először a Szenes Iván turnén énekeltem Máté Péter egyik dalát. Akkor jöttem rá, hogy ezeket a dalokat nem elég elénekelni. Rendkívül mély lelki, érzelmi töltettel rendelkeznek. Ha igazán jól szeretnénk átadni a közönségnek, művészi produkciót is igényelnek. Színésznőként engem vonzanak és inspirálnak a szerzeményei.”

Miller Zoltán (színművész, énekes): Sikeres énekes és színész. Számos sikerdarab főszereplője a Madách Színházban. Az Emberek zenekar énekeseként pedig több slágerrel is megajándékozta a közönséget.
„Megtisztelve éreztem magam, amikor a szervezők felkértek a házigazda szerepére. Annak pedig külön örülök, hogy magam is énekelhetek két dalt Máté Péter slágerei közül.”

A család

Máté Edit (az énekes- zeneszerző felesége): „Nagyon boldog voltam, amikor a szervezők megkerestek az emlékkoncert ötletével. Azonban kicsit hihetetlennek tűnt, hogy össze lehet hozni egy ilyen nagyszabású rendezvényt. Amikor megtudtam, hogy a Művészetek Palotája ad otthont a koncertnek, meghatódtam. Úgy érzem, méltóbb helyet keresve sem lehetett volna találni. A koncert szervezői mindenben számíthatnak a támogatásomra. A lányaim is rendkívül izgatottak lettek, amikor meghallották, hogy az édesapjuk emlékére, a zenei szakma ilyen csodálatos koncertet szervez. A fellépő művészeket egytől- egyik mindannyian szeretjük, és sokukat személyesen is ismerjük. Nagyon várjuk azt az estét, ahová a lányaim és sok családtag is elkísér majd.”

A koncertek

Máté Péter 2007. február 4.-én ünnepelné 60.-ik születésnapját. A tragikusan korán elhunyt művészről, méltóan szeretne megemlékezni a hazai zenei szakma, ezért ez alkalomból, nagyszabású exkluzív emlékkoncerttel kíván adózni, Máté Péter emléke előtt.

Az esemény helyszíne: a Művészetek Palotája,
Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermem
Időpont: 2007. február 4. vasárnap  15 óra 30 és 19 óra

Az est házigazdája: Miller Zoltán színművész, aki természetesen maga is énekelni fog.
Díszvendégek: Máté Edit (Máté Péter özvegye) és családja
Fellépnek: Malek Andrea, Gallusz Niki, Payer András, Gáspár Laci, Havas Lajos Chico, a Back II Black zenekar és a Bolyki Brothers acapella énekegyüttes. Az est során felcsendülnek Máté Péter legismertebb és legkedveltebb slágerei.

A művészeket állandó zenekar kíséri. Az állandó zenekart kiegészíti egy 16 tagú vonós zenekar, 5 tagú fúvós szekció, és 4 tagú vokal szekció is.
Zenekarvezető: Sallai Tibor (Back II Black zenekar vendég zenész, Fenyő Miklós zenekara, Emberek zenekar).
A koncert művészeti vezetője: Havas Lajos Chico

A koncertről hangfelvétel készül. A emlékkoncert után 3 hónappal a koncert teljes anyagát megjelentetjük CD és MD formátumban.

(MPEK)

[2007.01.20.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
petesz 2007.01.27. 16:33 • [1]
Debrecenben is lesz Máté Péter emlékkoncert, február 28.-án a Kölcsey központban.
Részletek itt:
http://www.fonixinfo.hu/?menu=102&kod=128

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még