2024. május 13. | hétfő | Szervác, Imola nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
PUNKKK
Képgalériák
PANKKK sajtótájékoztató

Gyurcsány vs. Bozóki: Step No.:  99

Újabb állami támogatási bejelentés, mégpedig az élő magyar könnyűzenéért.

Tegnapi bejelentésén Gyurcsán Ferenc miniszterelnök úr és Bozóki András kulturális miniszter a zenei lobbi kezdeményezésére illetve arra válaszul bejelentette, hogy innentől kezdve a kormányzat a magyar könnyűzenét hivatalosan is a magyar kulturális örökség részének tekinti, és ennek fényében a zenei élet szereplőinek bevonásával egy programot dolgozott ki a kultuális élet ezen részének támogatására.

A kormányzat semmilyen módon nem akarja befolyásolni a zene minőségét amit támogatni kíván, bár kifejezetten a könnyűzene pop, rock, jazz és világzene irányzatainak támogatására jött létre, valamint elsődlegesen a kezdő, nem gagyi, nem kommersz zenét játszó művészeket támogatja.

A program célja a fiatalok számára elérhetővé tenni a magyar könnyűzenei produkciókat, illetve az amatőr fiatalok számára segítség a profivá váláshoz. Ugyanakkor a program kimondott célja, hogy a gazdaság ezen területén keletkező és gazdát cserélő pénzek útját átláthatóbbá tegye, hiszen például működési támogatást csak az Artisjus igazolásának ellenében ad, aminek pedig feltétele a szerzői és egyéb jogdíjak megfizetése.

Miből is áll a program?

1. Hitelprogram az ifjúsági klubok infrastruktúrájának megújítására, klubok létrehozására. A hitelt önkormányzatok vehetik fel, 20 évre és a kamatot a tárca állja. Max 20 millió Ft igényelhető, július végéig kell beadni a pályázatot.

2. Élő zenét a fiataloknak! Klubtámogatási program, azon kuboknak, akik évente legálább 12 élő zenei koncertet adnak, és ebből legalább kettő amatőr művészekről szól. A program nem a befutott profikat támogatja, őket tartsa el a piac.

3. Könnyűzenei export iroda létrehozása a Hungarofest kht keretein belül. Az iroda célja, hogy a magyar zenekarok külföldi szerepléseit támogassa.

4. A Nemzeti Kulturális Alapprogram gyökeres átalakítása, a kuratóriumok számának csökkentése január 1-ől. Addig egy könnyűzenei ideiglenes kollégium létrehozása az NKA keretein belül augusztustól, mely 26 millió forintot oszt el (együtt a mostani 36 millióval) magyar előadók nemzetközi bemutatkozását segítendő, valamint amatőr produkciók hanghordozóra kerülésére.

5. ORTT-vel közösen pályázat a magyar könnyűzene sugárzására az elektronikus médiában. 75 millió Ft-ot akamak erre költeni nem csak országos médiában, hanem a kistérségi, helyi médiában is.

6. A "kultúra magyar városa" pályázat, melynek egyik szempontja az, hogy az adott közösség, polgármester mennyiben támogatja a fiatalok kulturáját, mennyire ad nekik teret.

További tervek között szerepel a hanghordozók ÁFÁ-jának csökkentése, Rocktörténeti kiállítások szervezés, a clevelandi Rock'n'Roll Hall of Fames Magyarországra hozatala, a könnyűzene bevonása  magyar oktatásba, stb....

Hétfőtől megtekinthető a kezdeményezés honlapja, ahol a program részletei megtalálhatók.

Sir Oesh

 

 

[2005.06.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.10.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.09.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
A világ legjobb ABBA tribute...

Mefisztóland a Katonában
Április 27-én mutatta be a Katona József Színház a Mefisztóland...

Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
beszámolók még