Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. augusztus 24. | szombat | Bertalan nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
Kapcsolatok
Felkai Miklós

Felkai Miklós (F F Miki)

Zenész, énekes.

1950. szeptember 12-én született a tehetséges zenész, aki többek között énekel, gitározik és billentyűs hangszereken is játszik. Szülei gondoskodtak zenei fejlődéséről, ugyanis a kisfiút ének-zenei általános iskolába íratták.

Alig 14 évesen alapította meg első zenekarát, amely a Pluto nevet kapta. Korábban is létezett már a banda, azonban MÉ-SZA-CI-CSO nevén futott. Ez a különös név a tagok becézéséből alakult: Mészáros András, Szálkai Sándor – Szaki, Felkai Miklós – Ci, és Vámos Attila- Csosz.

A középiskolák évek során is folytatta a zenélést, ekkor a Kingstones zenekarban játszott. Társai voltak: Szálkai Sándor (ének), Papp Illés (dob) és Tikász Sándor (ének). Ezekben az időkben történt, hogy egy idősebb fiúkból álló zenekar elcsábította magához, mint akkordgitárost, Felkai így belépett a Nautilus zenekarba. Itt találkozott Grábold Elek-Lexivel, akitől elmondása szerint rengeteget tanult.

Később a Rangers együttes tagja lett. Új emberek közé kellett beilleszkednie, ugyanis társai ekkor már: Kovács György (basszusgitár), Pikó Sándor (dob) és Lámer Emil (szólógitár) volt.

Pályafutásában következett a Lux zenekar, amelyben ismét együtt zenélt Tikász Sándorral és Pikó Sándorral is. Ám közbeszólt a katonaság és a fiatal zenésznek kortársaihoz hasonlóan „angyalbőrbe” kellett bújnia. Azonban a katonaévek alatt sem kellett elszakadnia a zenéléstől, ugyanis a debreceni Bocskai Laktanyának volt egy „belső” zenekara, amely Radar Beat névre hallagtott.

1971-ben a Radarral eljutottak a Salgótarjáni Országos Pop-Rock Fesztiválra, s ha már ott voltak, akkor egészen a döntőig meneteletek, ahol ezüst diplomával jutalmazták a „katona-zenészeket”.

Leszerelése után ismét életre hívta a Lux zenekart; Pikó Sándorral új társakat keresett maga mellé, s meg is találta azokat Makranczi Béla (ének) és Nagy –Istók László (Zsicsi) (basszusgitár) személyében. Ezzel a formációval országos ismeretségre is szert tettek s nem csak a közönség, hanem a szakma is elismerte a fiúkat. Ekkortájt Debrecen legelismertebb zenekarának a Merkurnak klubjában, a Pedi-ben léphettek fel. Felkai itt találkozott Besenyei Györggyel, akinek zenéje nagy hatással volt későbbi pályájára is.

Pályafutása következő állomása az Astor zenekar lett, ám itt csak egy éven keresztül zenélt.

1975-ben Budapestre költözött, ugyanis az Apostol zenekar éppen gitárost keresett, s Felkai személyében meg is találták az ideális zenészt. Így tehát 1975 és 1979 között a legendás Apostol együttes tagja volt, akikkel hatalmas sikereket értek el, egy csapásra népszerűek lettek az egész országban, és külföldön is szép sikereket értek el.

1980-tól kezdve a Color zenekar tagja lett. Ezzel a formációval elsősorban west-coast stílusú dalokkal szerepeltek.

1984-ban a Color gerincét alkotó Bokor fivérek külföldre távoztak, így a zenekar gyakorlatilag feloszlott, Felkainak is mennie kellet.

1985-ben Felkai Miklós, Su/Color néven alakította újjá az együttest, de sikereket már nem ért el az új formációval. Ekkortájt F F Miki néven a Magyar Rádióban gitárzenéket is csinált.

1986-ban megszervezte az első Gitárpárbaj elnevezésű koncertet.

1987-ben egy éven keresztül a Deák Bill Blues Band tagja volt, így a kiváló gitáros közelebbről is megismerkedhetett a blues zenével.

1988-ban előbb külföldre utazott, hogy ott találja meg a szerencséjét, járt Svájcban, Dániában, Angliában és Hollandiában is. Közben megjelent első lemeze, „A magyar tengerrel” címmel.

1991-ben jelentkezett a második nagylemezével, „Baby Jazz"  címmel.

1993-ban hazatért és megalapította saját zenekarát Felkai Blues Brotherts néven, amely azonban csak egy évvel később, 1994-ben indult el a magyar zenei pálya rögös útján. Zenésztársai Glatz Gábor, Szappanos György és Kalmus József voltak. Később csatlakozott a csapathoz Csejtei Tamás is, Szappanos pedig távozott.

1998-ban ismét egy új formációhoz adta a nevét a gitáros, ugyanis ekkor jött létre a Felkai Jam. Csejtei és Glazt helyett pedig belépett a zenekarba Képes Róbert és Jánky Zsolt és így, ebben a felállásban zenéltek.

Felkai szólólemezei:
A magyar tenger (1988)
Baby Jazz (1991)

[2007.03.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Zenekar tagokat keres zenész » billentyűs [2019.08.12.]
Dobost, basszerost keresek saját zenéhez zenész [2019.08.05.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Odacsapós rock n roll a Sziget utolsó napján - "Mennyből a Dave Grohl, eljött Hozzátok"
Az...

Nagy bejelentés a Depresszió budapesti koncertjén
Augusztus 17-én a Depresszió lépett fel a...

Óriási bulit csinált a Lord a Barba Negra Trackben 
Meshuggah, Harmed (Barba Negra Track): Agyzsibbasztó, skálázhatatlan ütemek
Musicalektől volt hangos a gödöllői kastély - Janza Kata és Dolhai Attila estje képekben
Fezen 2019 - Pedig ez csak egy jó buli volt!
A 2019-es Paloznaki Jazzpiknik szenzációi I. rész
beszámolók még