2024. június 26. | szerda | János, Pál nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Gondola.hu
Kapcsolatok
Komolyzene
Kapcsolódó események
Elfújja a szél
[2007. március 23.
péntek 19:00]
Elfújja a szél
[2007. március 24.
szombat 19:00]
Elfújja a szél
[2007. március 30.
péntek 19:00]

Világpremier - Elfújta a szél a Magyar Operaházban

Világpremierre készül a Magyar Nemzeti Balett. Az idei évad egyik legjobban várt operaházi premierje a világhírű regényből készült balettdráma, az Elfújta a szél. Ez a mindannyiunk nagy könyv- és filmélményét feldolgozó, 3 felvonásos balett minden táncrajongónak maradandó élményt ígér.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál táncprogramjának kimagasló hazai eseménye a Magyar Állami Operaház bemutatója, az Elfújta a szél. A Kossuth-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész, Pártay Lilla koreográfiáját március 23-án és 24-én mutatja be a Magyar Állami Operaházban.

Drámai fordulatok a színpadon

Az Antonín Dvořák zenéjére komponált táncjáték a regény, s a belőle készült, hallhatatlan mozifilm cselekményeit követi. Színpadán viszontláthatjuk Scarlett O'Harát, Észak-Georgia rajongott szépségét, s egyetlen igaz szerelmét, Ashley Wilkes-t, férjek, s feleségek, félreismert, elhagyott, eldobott, búcsúzó szerelmesek alakjait. A történelem viharai meghatározta, szövevényes szerelmi történet drámai fordulatai ezúttal a tánc nyelvén megfogalmazva jelennek meg az Operaház színpadán.

A háromfelvonásos, kosztümös balett a Budapesti Tavaszi Fesztivál idején, kettős szereposztásban kerül színre. Scarlett O,Hara alakját Popova Aleszja és Anna Cigankova formálja meg. A további szerepekben ifj. Nagy Zoltán és Bajári Levente, Cserta József és Oláh Zoltán, Volf Katalin és Radina Dace látható. A zenét Antonin Dvorák műveiből Medveczky Ádám állította össze. Az összekötő zenét Rácz Zoltán komponálta. A díszleteket Kézdy Lóránt, a jelmezeket Schäffer Judit tervezte.

Medveczky Ádám azzal indokolta Dvorák műveinek kiválasztását, hogy a szláv romantika mestere annak idején három évet töltött Amerikában, New Yorkban egy zenei intézetet vezetett és zeneszerzést tanított. Miközben az európai zenei kultúrát oktatta, művészete magába szívta az ottani hatásokat.

A könyv minden addigi eladási rekordot megdöntött, és a következő évben Pulitzer-díj kapott. A regény főszereplője az akaratos, szenvedélyes Scarlett O,Hara, a kötet az ő életéről, egyszersmind az Észak-Dél közötti polgárháborúról szól. Mitchell több könyvet nem írt, 1949-ben autóbalesetben elhunyt.A filmváltozat első jelenetét 1938-ban forgatták. A főbb szerepeket Vivien Leigh és Clark Gable alakítja. Az alkotás tíz Oscar-díjat kapott, köztük elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek (Victor Fleming) járó elismerést is.

Pártay Lilla elmondása szerint, több mint tíz évvel ezelőtt támadt az az ötlete, hogy koreográfiát ír a világhírű könyv nyomán. Bartók Concerto-jával együtt adta be az Elfújta a szél ötletét Szinetár Miklósnak, és az akkori igazgatónak Harangozó Gyulának. A Concerto megvalósult 2001-ben, az Elfújta a szél bemutatására azonban nem kérték meg az engedélyt az örökösöktől, így bár Kézdy Lóránt elkészítette a díszlet-, Schaffer Judit pedig a jelmez- terveket, az akkori bemutató elmaradt. Megvolt a teljes zenei koncepció, a koreográfiát is elkészítette mintegy hetven százalékban. Ez a bemutató tehát csaknem egy évtizede vár arra, hogy közönség elé kerüljön.

Egy örök szerelem marad

Hozzátette, Scarlettnek, a regény és a balett hősnőjének alakjában az izgatta, hogy végül itt egy hölgy Canossa-járása megy végbe, aki nem tud lemondani az ideáljáról, és ami elérhetetlen, az egy örök szerelem marad.

Mint mondta, rá inkább a regény, nem pedig a film volt nagy hatással. Abból olyan dolgokat is megkapott, amit a film kihagy. Olyan lélektani pillanatokat, amelyek alkalmasak arra, hogy táncban kifejezzék őket. A tánc ugyanis nem próza, itt nagyon sok érzelmi dolgot lehet kifejezni, amelyek sejtetnek valamit, ami nincs szavakban kimondva. Itt vannak víziók, áttűnések, összemosások, ez kedvez az én filmszerű koreografálásomnak. Nálam utal az egyik dolog a másikra, nem is akartam ezt a témát tradicionálisan feldolgozni, inkább egy hihetetlen lendületben próbáltam megvalósítani az elképzelésemet - mondta.

- gondola.hu -

[2007.03.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.20.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
2024.06.11., a nap, amikor a Winger zenekar...

Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
Június 5-én adta Budapesten régóta várt és...

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
beszámolók még