2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Magyar Állami Operaház
Komolyzene

Elindulhat a harc az Opera vezetéséért

Hiller István oktatási és kulturális miniszter meghirdette a pályázatot a Magyar Állami Operaház főigazgatói és fő-zeneigazgatói álláshelyének betöltésére. A mostani kiírás eltér a korábbiaktól, a nyilvános, a tárca honlapján is megtalálható pályázat olyan koncepció, amelyben a fenntartó minisztérium kifejti, mit vár az intézménytől, s a szaktárca ehhez várja a pályázatokat.

Hiller István többször beszélgetett erről esseni, párizsi, bécsi szakemberekkel is, de nem azért tárgyalt velük, hogy onnan csábítson ide bárkit is, hanem azért, hogy tapasztalatot szerezzen.

Újságírói kérdésre a miniszter kifejtette, hogy az Opera arca a jövőben a fő-zeneigazgató lesz, aki a szakmai munkájában teljes művészi szabadságot élvez az adott pénzügyi keretek között. A szaktárca vezetője bejelentette, hogy a 2007–2010 közötti periódusban a nemzeti dalszínház éves támogatása nem függ a következő esztendők költségvetési vitáitól, ez az összeg évente 5,3 milliárd forint lesz, a koncepciókat tehát ennek megfelelően várja. Egyértelművé tette, hogy olyan jelöltekre vagy jelöltpárokra számít, akik képesek végrehajtani a programjukat ezen keretek között, és a magántőke bevonásához is megvan a megfelelő kapcsolati hálójuk.

Hiller a pénzügyi keretek betartatását várja

A főigazgató operatív ügyvezető lesz, akitől Hiller István a pénzügyi keretek betartatását várja. Nemzetközi szakemberek jelentkezésére is számít, de a bírálóbizottságban csak magyarok vesznek részt. Újdonság a következő szezontól működő támogatói és tanácsadói testület, amelynek tagjait és vezetőjét a miniszter kéri majd fel.
 
A pályázat elkészítésére és benyújtására, valamint elbírálására 30-30 nap áll rendelkezésre; Hiller István tervei szerint az operaház vezetőségét még május közepén megnevezhetik. A kinevezés július 1-jétől öt évre szól. A főigazgatóval kapcsolatos elvárásokban szerepel az Erkel Színház is mint második játszóhely bevonása a rekonstrukció után, a kamaraopera-játszás megújítása, és tervet kell kidolgoznia arról is, miként állítható meg a nézőszám csökkenése.

Hiller István tavaly júniusban nevezte ki Vass Lajost az Opera élére miniszteri biztosnak, azt követően, hogy Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató közös megegyezéssel távozott posztjáról. A miniszteri biztos megbízatása eredetileg 2006. december 31-ig szólt volna, ám mandátumát a szaktárca vezetője 2007. június végéig meghosszabbította.

Hiller István egy e heti sajtóbeszélgetésen kitért a készülő színházi törvényre, s elmondta: a tárcánál most dolgozzák fel a színházigazgatók által benyújtott javaslatokat, köztük az alternatív színházak anyagait is. A tervek szerint a tárca vezetői hamarosan témakörönként egyeztetnek a színházi szakma szereplőivel.
 

- Bizso ( VG.hu alapján) -

[2007.04.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még