2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Heaven Street Seven Nemzetközi díja
Menni kell tovább – Irány Európa a HS7-nek!
Képgalériák
Képek a buliról
Kapcsolódó Kiadványok
Heaven Street Seven (HS7): Goal
Heaven Street Seven (HS7): Sordid Little Symphonies
Heaven Street Seven (HS7): Tudom, hogy szeretsz titokban
Kapcsolatok
Heaven Street Seven (HS7)
Kapcsolódó események
Heaven Street Seven
[2007. április 12.
csütörtök 21:00]
Heaven Street Seven, Amber Smith
[2007. május 12.
szombat 21:00]

Útnak indult a Heaven Street Seven

Április közepén vette kezdetét a Magnetic Strip 2007 nevű koncertsorozat. A világhírű The Church együttes európai előzenekara idén a Heaven Street Seven lett. A két banda közös turnéja a budapesti Gödör klubból indult.

A meghirdetett kezdés este nyolc óra volt, azt azonban mindenki sejtette, hogy a fellépésekre nem kerül sor kilenc óránál hamarabb. Ennek megfelelően kétórányi „bemelegítés” után, este tízkor lépett a Gödör Klub belső, nagyszínpadára az Európai áttörésdíjas Heaven Street Seven.

Az áttörést végre tényleg megvalósító együttes a koncertet főleg a pergősebb, táncosabb számaira építette. Az itthoni közönségnek magyarul énekeltek, a fiúk hozták a tőlük megszokott formát: a közönség szinte azonnal elegyedett a vegytiszta HS7-oldószerben, az első számtól az utolsó ráadásig felhőtlen hangulat uralkodott. Persze mint mindig, most is voltak kisebb elégedetlenségek: sokan hiányolták a Márta című slágert, ami kimaradt a koncertből.

Minden igényt kielégíteni azonban nem lehet, sőt, kifejezetten jó, ha egy együttes koncertjei különböznek egymástól. A Heaven Street Seven repertoárjában számtalan dal található, s viszonylag gyakran zenélnek nyilvánosság előtt. Nem minden koncert lehet különleges, így érthető, miért változtatják az eljátszott számok körét.

Mesterek a színpadon

A koncert utáni hosszúra nyújtott technikai szünet alatt kicserélődött a közönség. A fiatalabb, nagyszámban jelenlévő tizenéves HS7 rajongók megfogyatkoztak, s az éjfél után kezdődő koncertre - mondhatni - el is tűntek. A The Church hétköznaphoz képest nagyon későn lépett színpadra.

A gitárzene legendásnak tartott együttese hazai szemmel nézve különleges produkciót adott. Ez nem a zenészek mozgásában vagy valamilyen különleges vizualitásban nyilvánult meg, hanem a zenekari tagok szerepcseréiben. A három gitáros folyamatosan cserélgette egymás között hangszereiket, a szintetizátornál is váltották egymást. A hangszeraparátus bőséges és változatos volt, szemre valóak voltak a zenészek torzító és effekt pedálkészletei is. A dobos részvétele is szokatlan volt, a ritmusokon túl a vokálokban is nagy szerepet vállalt. Az együttes frontembere, Steve, aki alap esetben basszusgitáron játszik gyakran meglepetéseket okozva, utánozhatatlanul kezelte hangszerét.

Emlékezetes élmény marad, mikor egy akusztikus hangvételű számban Peter, az egyik gitáros szájharmonikával egészítette ki elektromos erősítésű madolin-játékát. A The Church fő jellemzőjeként a két szólógitáros jelenlétét szokták kiemelni. Az április 12-i koncerten egyértelművé vált, miért van ez: eszméletlen az összhang, ahogy együtt játszik a két gitáros, Peter és Marty.

A huszonhét éves múltra visszatekintő együttesen tehát megdöbbentő módon látszott a profizmus. Ez meg is határozta a közönség reakcióját: a HS7 ugráló, táncoló, üvöltő közönséghez képest egy visszafogott, csendesen csodáló társaság figyelte az ausztrál mesterek produkcióját. Az őrületes gitárszólók, a megunhatatlan basszustémák, a ritmusok és az egyes számokban megszólaló billentyűk nem véletlen varázsolták el az egybegyűlteket… És ha már a billentyűknél tartunk, az est két fellépője közti szakmai és személyes barátságot mutatja, hogy az egyik Church számban Jappán, a HS7 zenésze vendégjátékával jeleskedett.

Sajnálatos, hogy az együttes tudásához és meghatározó jelentőségéhez képest viszonylag kevesen látogattak el a koncertre. Ez köszönhető talán a csütörtöki napnak, s egész biztos közrejátszott a késő éjszakai kezdés is. Talán ha korábban elkezdődik a fellépés, többen megízlelik a The Church műveit. A Heaven Street Seven számára viszont az este egy újabb bizonyíték arra, a budapesti rajongóik akár 2000 forintot és egy igen álmos pénteki napot is bevállalnak egy jó koncertért...

Európában játszanak

Amikor megjelenik írásunk a két együttes már rég járja Európa nagy és kisebb városait. Azt, hogy mikor láthatjuk legközelebb magyar színpadon a Church-öt még nem tudhatjuk. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy május 12-én a Heaven Street Seven utazási élményekkel meggazdagodva, az Amber Smith-szel egy estén zenél a budapesti Kultiplexben. A heveny szívű fiúk egyébiránt az elmúlt héten jelentették meg legújabb angol nyelvű lemezüket és Faith test című videóklipjüket, melyet bárki megtekinthet a myspace.com/hs7 weblapon.

-Molnár András-

[2007.04.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még