2024. június 26. | szerda | János, Pál nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Közös koncertet ad a Honvéd Férfikar és az Amorf Ördögök
Érdemes-e zenét írni ma Magyarországon?
Pokoldiszkó ördögökkel
Kapcsolatok
Amorf Ördögok
Legnépszerűbb csengőhangok

Kész, vége, ennyi volt!

Nemrég bejelentette feloszlását az Amorf Ördögök. A zenekar hosszú éveken át a magyar zenei élet egyik élénk színfoltjaként játszotta „elektro-sanzon-”, vagy barátságosabban mondva „kacat-popját”. Ez idő alatt az együttes egy kis gimnáziumi, szinte egész osztályt tömörítő, underground bandából országosan ismert és szeretett alternatív zenekarrá nőtte ki magát.

A zenekar neve sajátos eklektikus stílusát fémjelezi. A középiskolai kémia órákról talán mindenkinek ismerős az amorf kén fogalma: különféle, behatárolhatatlan szerkezetű molekulák halmazáról van szó, az Ördögöknél ez a kifejezés a befolyásokra utalhat. Korai számaik írásakor magyar paraszti népzenéből, régi filmekből és egyéb kárpát-medencei örökségekből merítve hozták létre világzenei hangulatú egyvelegüket. Későbbi anyagaikon tovább fokozták az élvezeteket: előbb a balkánra, s az orosz világba varázsolták hallgatóikat, majd egy távoli kontinens, az afrikai törzsek népzenei eszköztárához nyúlva indították kalandos utazásra a kíváncsi füleket. A héttagú, meglehetősen kreatív banda legutolsó, harmadik stúdiólemezén együtt zenélt a méltán neves Honvéd férfikarral. A lemezen az 1940. óta működő énekkar kis csapata, a Szerenád-kommandó segédkezett a lelkes zenészeknek.

Az együttes és a kórus együttműködéseként 2006 tavaszán valósult meg az Amorf Ördögök talán legemlékezetesebb koncertje, mely igazi kuriózumnak bizonyult a honi zenei életben. Tavaly május 12-én a Millenáris falai között a teljes, negyvenfős Honvéd Férfikar és számos, korábbi együttestag vendégszereplésével alkottak maradandót a közönség örömére.

Ingyenesen elérhető koncertfelvétel

A méltán ismert formáció stúdiómunkáin túl koncertjei jelentettek igazi élvezetet. A jellegzetes hangulat, az amorfos hangzás, a dalszövegek és a felhőtlen színpadi produkció örök emlék marad rajongóiknak, akiktől a banda egy utolsó ajándékkal búcsúzik. Az Amorf Ördögök blogján, a http://amorfordogok.blogter.hu webcímen ingyenesen elérhetővé tették utolsó, normális körülmények között adott koncertjük részleteit: összesen tíz élőben felvett dalt. Az együttes búcsúzásként azt kéri rajongóitól, barátaitól, hogy ezen a héten a zenekarra emlékezve kérjenek rádiós kívánságműsorokban Amorf számokat.

A formáció biztosan nem tűnik el nyom nélkül: a csapat barátsággal, szeretettel válik meg közös munkájától. Harag, veszekedés, vita nincs, csupán váltani akarnak, új dolgokba kezdeni. Ennek megfelelően a két fronténekes-szerző közösen dolgozik Péterfy Bori énekesnő szóló lemezén, melyen az együttes többsége zenészként is közreműködik. A rajongók mindeközben izgatottan várják, hogy az elektro-sanzon hősei milyen egyéb utakat választanak a jövőben… Ki tudja? Reméljük, még sokat hallunk róluk.

-MA-

[2007.05.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.20.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
2024.06.11., a nap, amikor a Winger zenekar...

Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
Június 5-én adta Budapesten régóta várt és...

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
beszámolók még