2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Komolyzene
Magyar Állami Operaház

Több komoly feladat vár az Operaház új főigazgatójára - interjú Vass Lajossal

Vass Lajost választották a Magyar Állami Operaház főigazgatójának - jelentette be az oktatási és kulturális miniszter hétfőn. Az új vezetés június 1-től áll munkába.

– Gratulálok a kinevezéséhez. Mire gondolt mikor Hiller Úr bejelentette, hogy az Ön pályázata nyert?
– Örömmel tölt el, hogy sikerült olyan pályázatot benyújtanunk, amely a szakmai bírálóbizottság véleménye szerint is megállja a helyét.

– Meglepte a bejelentés?
– Úgy fogalmaznék, hogy bíztam abban, hogy erős, és szakmailag megalapozott pályázatot sikerült összeállítani. Köszönhető ez annak is, hogy Fischer Ádám volt a partnerem.

– Hogyan került képbe, mint lehetséges operaigazgató. Jelentkezett vagy felkérték?
– Az Operaház 2005/2006-os évadjának botránysorozatát megszakítandó, miniszteri biztosként érkeztem az Operaházba. A kiírt igazgatói pályázatra pedig közös pályázatot nyújtottam be Fischer Ádámmal.

– Mi a legfontosabb feladata?
– Az Operaház főigazgatójának feladatköre igen sokrétű. Ezek közül nehéz legfontosabbat kiemelni, hiszen terveim között szerepel, hogy a júniusban záró, lerobbant Erkel Színházat multifunkciós központként mielőbb visszaadjuk a közönségnek, továbbá, hogy egyéb játszóhelyeken sokszínű műsorral szerepelhessen a társulat úgy, hogy ezzel megnyerjük a fiatal közönséget. Ezek mellett nem mellékesek azonban a gazdasági kérdések sem, és egy olyan új arculat megtervezése, amely a magas színvonalú művészi munkát világszerte elismertté teszi.

– Egy nemrég készül felmérésből kiderült, hogy a diákok 69 százaléka sosem járt még operaelőadáson. Mit tesz annak érdekében, hogy a fiatalok számára vonzó legyen az opera?
– A hamarosan záró évadban három program is sikerrel indult. Az egyik a mi fiataljainknak szól, a februárban meghirdetett ösztöndíj-programmal azokat a kezdő művészeket támogatjuk, akik szorgalmukkal és tehetségükkel leginkább érdemesek arra. Május elején került sor arra az általános iskolásoknak szóló Interaktív Operaórára, amely – bátran mondhatom – az egész országot megmozgatta. A sorsolás útján bejutott 120 gyerek, a számukra fejlesztett számítógépes kvízprogram segítségével Mozart: A varázsfuvola című operájáról mutathatta meg tudását.

– Jelmezversenyt rendeztünk számukra, emellett az Operaházat végigjárva, idegenvezető segítségével ismerhették meg a Ház történetét. Operaénekeseink élő produkcióit pedig testközelből, a Székely Bertalan teremben nézhették végig. Nagy sikere volt a szeptembertől program-sorozattá alakuló órának. Az óvodások pedig nagy lelkesedéssel vettek részt a Hangszervarázs színes délelőttjén. Terveink szerint új, alternatív játszóhelyeken a következő években több programot indítunk, illetve a fiatal generációt is érdeklő előadásokat állítunk színpadra.

– Mit tervez, mivel kezdi a munkáját, mint az Operaház főigazgatója?
– Az újonnan alakult vezetés az évadszünetben tárgyalja meg feladatait. Ezt leghamarabb a szeptemberi, nyitó társulati ülésen hozzuk majd nyilvánosságra.

– Mi az, amiben radikális változást tervez?
– Előző válaszomnak megfelelően erre a kérdésre is csak a szeptemberi évadnyitó társulati ülés környékén adhatok érdemi választ, akkor szeretném ismertetni a következő évek programját.

– Mennyi időre szól a megbízatása? Mivel lenne elégedett megbízásának lejártát követően?
– A megbízatásom öt évre szól. Reményeim szerint addigra lezárul az Erkel Színház felújítása, és megkezdődhet az Operaház rekonstrukciója. Megbízatásom lejártával azonban nem az én elégedettségem számít. Sokkal inkább az, hogy társulatunk, művészeink optimális munkafeltételekkel, megbecsülésben dolgozhassanak, s így az ő elégedettségük növekszik, ezáltal pedig közönségünket szolgáljuk úgy, hogy ez látogatóinkra is átsugárzik.

– Korábban miniszteri biztosként dolgozott az Operában. Miben tér el ettől jelenlegi munkája?
– Tulajdonképpen semmiben, hiszen a miniszteri biztosi pozíció a nem létező főigazgatói posztot hivatott betölteni.

- Bíró Zsolt -
Fotó: Éder Vera

[2007.05.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még