2024. május 5. | vasárnap | Györgyi nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
A leghosszabb gitárkoncert 2007
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Balatonfüredi Gitárfesztivál
[2007. június 23. 20:00 - július 1. ]

Ez világcsúcs, Japánból már gratuláltak a magyaroknak! - képekben

Sikerült a világcsúcs! 2007. július 1-je 15 órától a magyar zenészek tartják a „Világ leghosszabb koncertje” Guinness-rekordot, miután 192 órát játszottak egyfolytában a balatonfüredi New Holland Gitárnapok keretein belül. Az eddigi rekordot Japán tartotta 184 órával.

Vasárnap az utolsó órában először a svájci La Volta együttes lépett színpadra, a mester és tanítványai különböző stílusú zenét játszottak. A Guinness-t a világzenei különdíjas gitárvirtuóz, Andreas fejezte be, akit Eötvös József, a nemzetközi gitárfesztivál megálmodója és kivitelezője, egyben a Terex Guinness World Record kitalálója, Liszt-díjas gitárművész kért fel erre a feladatra. Az utolsó öt perc egy külön a rekordra íródott kompozícióval végződött, melyben az óra ketyegése és a szív dobbanása is komoly szerepet kapott a latinos-arabos, dallamos gitárzene mellett. Az utolsó percek a teltházas közönség óriási tapsvihara mellett teltek, és természetesen a visszaszámlálás sem maradhatott el, majd gonggal ütötték le a Guinesst, és a sportversenyeken jól bevált pezsgőlocsolás következett. Ráadásul a UPC és az Algoritmic élő internetes közvetítésének köszönhetően egyszerre közel 45 ezren kísérték figyelemmel az utolsó fél órát, míg az egész egy nyolcnapos sorozatot közel 500 ezren látták az egész világon.

Minden a zenéről szólt

Június 23-a óta minden a gitárról és a zenéről szólt Balatonfüreden, hiszen a Mólószínpadon non-stop szólt a zene, minden műfaj képviselői felléptek, a közel 110 klasszikus gitáros mellett a jazz, a latin, a világzene, a flamenco, a könnyűzene és a rock képviselői is helyet kaptak. Koncertezett genfi zsoltáraival Dinnyés József gitárművész, a latin közkedvelt hazai popegyüttes, a Fiesta, a magyar népdalokat előadó Szélkiátó zenekar és a gitárvirtuóz Andreas, aki arab-flamenco zenével lépett színpadra.

Eötvös József, a Zeneművészeti Egyetem tanszakvezető tanára szerint akadt ugyan néhány nehézség a nyolc nap alatt, de sikerült mindent áthidalni. A szabályzat szerint mindössze öt perc telhetett el egy-egy fellépő között, így valóban nem volt túl sok idő a zenészeknek a beállásra. Amennyiben ezt az öt percet valaki túllépte volna, a rekord már nem lett volna érvényes, de ez sem okozott gondot, a legszorosabb kezdés mindössze 5 másodperccel az öt perc letelte előtt volt.

Sikerült az, amit elterveztünk

Magyarország tehát 192 órával a mai naptól Guiness-rekorder lett a „Világ leghosszabb koncertjével ”, ráadásul valamennyi produkcióban szerepelt a gitár. 

- Nagyon-nagyon boldog vagyok, hiszen sikerült az, amit elterveztünk. A magyar zenészek összefogása, a projektben résztvevők hihetetlen kitartása – jómagam is talán összesen 8 órát aludtam egész héten -, a hangmérnökök emberfeletti teljesítménye, a tartalékok bármikori beugrasztása, és még sorolhatnám. Végig fantasztikus volt a hangulat és a zenei produkciók is, úgyhogy nem tartom kizártnak, hogy lesz folytatás jövőre is. Akár 200 óra fölé is mehetünk. Egyébként Japánból már megérkeztek az első gratuláló e-mailek - nyilatkozta Eötvös József, főszervező. 

- Óriási megtiszteltetés volt számomra, hogy én fejezhettem be a rekordot, azt hiszem, parádés volt a hangulat. Az utolsó öt perc eufórikus hangulatban telt, szinte együtt zenélt velünk a közönség - tette hozzá Andreas.

- PR -

[2007.07.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még