2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
ProArt sajtótájékozató

Összefogás a kalózmásolatok ellen

„Már eddig is vannak eredményeink: kezdeményeztük mintegy ötszáz internetes oldal beszüntetését, illetve a rendőrségnek a mi segítségünkkel mintegy hatezer filmes és zenei kiadványt sikerült lefoglalniuk” - mondta a ProArt - Szövetség elnöke

A ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért egyesületet szerdán délben tartotta első hivatalos sajtótájékoztatóját, melyen az alapítók a szervezet létrejöttéről és céljairól valamint eddigi eredményeiről beszéltek.

A szerzőket, előadóművészeket, hangfelvétel-előállítókat, filmelőállítókat, vizuális művészeket képviselő közös jogkezelő, illetve érdekképviseleti szervezetet az Artisjus - Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, az Előadóművészi Jogvédő Iroda, a Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesülete, a Hungart - Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület és a MAHASZ - Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége alapította.

Szűts László, a MAHASZ elnöke elmondta: A Szövetség létrehozatalát a szerzői jogi jogsértések számának drámai növekedése tette szükségessé, és úgy gondolják, hogy közös erővel összehangoltabbá tudják tenni a jogsértők elleni fellépéseket. Másfelől üzenetnek is szánják a szervezet megalakulását mind az érintettek, a hatóságok, az állami szervek és a jogsértők felé. Fontos céljuknak tekintik a küzdelmet a jogsértések ellen, ami nem csak a hamisításokban nyilvánul meg. A legfontosabb, hogy a művészetért dolgoznak, gyakorlatilag a szellemi munka ilyen körülmények közt nem tud érvényesülni a piacon, melynek következménye lehet, hogy a művészek egyszerűen nem fognak alkotni A szervezet felvilágosító akciókkal próbálja majd felhívni a figyelmet a jogsértésre, hiszen sokan nem is tudják, mi az, ami már illegálisnak minősül.

Horváth Péter, a ProArt igazgatója hangsúlyozta, annak ellenére, hogy a szervezetük nem kopogtathat be minden lakásba és követelheti a hamis hanghordozókat, megvannak az eszközeik arra, hogy megakadályozzák a kalózmásolatok terjedését: szerzői jogi jogtudatosság fokozása különösen az oktatás, az ismeretterjesztés, és a szerzői jog pozitív szerepét bemutató reklámok és egyéb nyilvános közlések útján. Viszont informálhatják a hatóságokat, figyelik az internetet és a lemezboltokat. „Már eddig is vannak eredményeink: kezdeményeztük mintegy ötszáz internetes oldal beszüntetését, illetve a rendőrségnek a mi segítségünkkel mintegy hatezer filmes és zenei kiadványt sikerült lefoglalniuk”- összegezte eredményeiket Horváth Péter.

A sajtótájékoztatón jelenlevő művészek is tudták, hogy ez az állapot milyen mértékben ront a helyzetükön, illetve milyen mértékben károsítják meg őket a kalózkodók, de elnézőbbek voltak. Zsédenyi Adrienn például megérti a jogsértő felhasználókat, akik a lehető legegyszerűbben szeretnének hozzájutni a dalaihoz, nem esik igazán jól neki, hogy ezt ily módon teszik, de örül, hogy sokak háztartásában megvan az albuma. 

A sajtótájékoztatón mindenki kapott egy CD-t a NOX legújabb dalával, azonban stílusosan egyik másolt CD sem működött. A NOX azonban bemutatta a sajtó képviselőinek, hogy a kijevi felkészülés hogyan is zajlott, egy pár percben eljátszották, hogy egy ilyen felvétel mögött mennyi munka is lehet.

Kár azonban nem csak a zenészeket éri: Sárkány Győző, a Hungart képviseletében kiemelte a képzőművészeti alkotások hamisítását és jogtalan felhasználását is, ahol még csak nem is nyomon követhető a jogsértés. „Bármilyen újság, internetes honlap, és egyéb kiadványban megjelennek képzőművészeti alkotások illusztrációként anélkül, hogy egy fillér jogdíjat is fizetnének az alkotónak”.

SO

[2005.06.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még