2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Párizsi Magyar Intézet
Legnépszerűbb csengőhangok

Magyar igazgató a párizsi jazz fesztivál élén

Derdák Andrást, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) vezetőjét felkérték, hogy vegye át az immáron öt évvel ezelőtt alapított nemzetközi jazz fesztivál vezetését. A Jazzycolors névre hallgató programsorozat alapítói között már 2003-ban is ott voltak a magyarok. Eddig a Cseh Kulturális Központ fogta össze az eseményt.

Öt évvel ezelőtt gondolt egyet a Párizsban működő Cseh Kulturális Központ vezetője, Michael Wellner-Pospíšil és megalapította a Jazzycolors jazz fesztivált a francia fővárosban. Nem egyedül tette mindezt, mert a cél sem csupán a cseh művészek népszerűsítése volt. A Párizsban működő külföldi kulturális intézeteket tömörítő szervezet, a FICEP tagjai közül kilencet maga mellé állított, mert a fesztivál gondolata a nemzetköziség jegyében fogant.

Az ötlet bevált

Franciaország Európa negyedik legnagyobb és legnépesebb országa több mint 63 millió lakosával. Fővárosa közel tízmillió fős világváros óriási kulturális programkínálattal, így a kisebb nemzeteknek külön-külön igen nehéz kitűnni. Ezért is gondolták úgy a Jazzycolors alapítói, köztük a magyarok is, hogy együtt, összefogásban nagyobb potenciállal, vagyis „hangosabban” hívják fel a figyelmet saját tehetségeikre.

Az ötlet bevált, tavaly már nemcsak az intézetek, de az egyik legnevesebb francia jazz klub is tárt kapukkal várta a muzsikusokat. Ugyanakkor a kéthetes rendezvény egyik kiemelt helyszíne a Párizsi Magyar Intézet lett, amely a német és a román fellépőknek is helyet biztosított. Az akkor már majd egy éve kinevezett új igazgató, Derdák András a Tin-Tin Quintettet hívta meg, akik telt ház előtt arattak sikert.

Részben ennek, de főként a nagy szervezői gyakorlatnak köszönhető, hogy a cseh kulturális központ vezetője 4 év után Derdák Andrást javasolta a fesztivál további menedzselésére, miután az ő kiküldetése lejárt. Döntését azzal indokolta, hogy az immáron másfél éve kint dolgozó magyar igazgatónak van a legnagyobb fesztivál szervezői gyakorlata a Párizsban tevékenykedő igazgatók között.

Ellenszavazat nélkül választották meg

Példaként említhető a magyarországi Sziget Fesztivál Jazz színpada, amelyet majd egy évtizeden át irányított a ma már 35 éves vezető több száz együttes felléptetésével. A partner intézmények egybehangzóan, ellenszavazat nélkül megválasztották a fesztivál új főszervezőjét. 2007. november 19-30. között tizennégy Párizsban működő kulturális intézet, a cseh, az észt, a finn, a japán, a katalán, a koreai, a lengyel, a litván, a magyar, a román, a svájci, a svéd, a szerb és a szlovák centrum mutatja be legérdekesebb új felfedezettjeit a kulturális és művészeti sokszínűség jegyében.

Magyarországot a Naketina - Different Bop Session zenekar képviseli majd. A magyar népzene gyökereiből táplálkozó jazz improvizációkkal gazdagított dallamokhoz ifjabb Szakcsi-Lakatos Béla, a legendás Szakcsi zongorista generáció tagja Bartók akkordjait játszva klasszikus és modern elemekkel fűszerezi a hangzást. A zenekar tagjai többen a Magyar Rádió évente megrendezett tehetségkutató jazz-versenyének nyertesei közül kerültek ki.

(PMI - fotó: Kálló Péter)

[2007.07.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még