2024. szeptember 29. | vasárnap | Mihály nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Euvonal.hu
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

A szolgáltatóknak nem kell kiadniuk az illegális zenefeltöltők nevét

Az internetszolgáltatók nem kötelezhetők a zeneszámok és más szerzői jog által védett anyagok illegális online megosztásával vádolt személyek adatainak átadására - nyilatkozta Juliane Kokott, az Európai Bíróság főtanácsnoka.

Kokott szerint a közösségi jog alapján a büntetőügyekkel ellentétben, polgári ügyekben a tagállamok hozhatnak olyan szabályozást, amely alapján megtagadható az internetezők személyes adatainak kiadása.

A kérdés azután merült fel, hogy a telekommunikációs és internetszolgáltató Telefonica cég elutasította a spanyol zenei és audiovizuális szövetség, a Promusicae kérését, amely olyan IP címekhez kapcsolódó nevek és címek kiadására irányult, ahol a szövetség szerint a KaZaA fájlmegosztó programot használták a szerzői jog által védett zeneszámok illegális megosztására.

A Promusicae azért akarta megszerezni a személyes adatokat, hogy jogi eljárást indíthasson a fájlmegosztók ellen. A Telefonica álláspontja szerint azonban ilyen adatokat csak büntetőjogi eljárással, közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági üggyel összefüggésben adhat ki.

Húszezer ügyet zártak le

Az ügyben egy spanyol bíróság fordult az Európai Bírósághoz előzetes döntéshozatalt kérve. A főtanácsnok jogi szakvéleménye ugyanakkor nem kötelező érvényű, a végső bírósági döntést majd a Bíróság hozza meg várhatóan ez év végére.

Az ügy valószínűleg precedenst teremt majd Európában, ahol számos hasonló ügyben folyik eljárás. Németországban a büntetőjogi ügyek gyakran a fájlmegosztók személyes adatainak kiadásával végződnek, akinek ezt követően polgári eljárással is szembe kell nézniük. Az IFPI nemzetközi zeneipari föderáció német részlege 2004 óta több mint 20.000 hasonló ügyet zárt le.

Szintén ilyen ügyben terjesztett elő nemrég javaslatot a svéd igazságügyi minisztérium is, amely szerint a szerzői jog, a szabadalom, és védjegy jogosultjai számára biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy a bíróság által kikényszeríthessék az internetszolgáltatóktól azon ügyfeleik adatainak kiadását, akik megsértik a jogaikat. Belgiumban pedig a bíróság ítéletében olyan szűrő elhelyezésre kötelezte az egyik nemzeti internetszolgáltatót, mely megakadályozza felhasználói illegális zeneletöltését. Az Egyesült Királyság hasonló jogszabályt hozhat ez év végére.

- euvonal.hu -

[2007.07.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.09.28.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.09.26.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Valmar nyárzáró koncertjét a siófoki Plázson - képekkel
Rengetegen...

Megnéztük Korda György és Balázs Klári 2024-es koncertjét is a Budapest Parkban
A tavaly...

beszámolók még