2024. május 6. | hétfő | Ivett, Frida nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Zenei csemege! Harry Potter és E.T a Budai Várban
Veszélyes? Óriáscápa a palota udvarán
Képgalériák
John Williams Filmzenei Gálakoncert
Kapcsolatok
John Williams
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Filmzenei Gálakoncert a 75 éves John Williams tiszteletére
[2007. augusztus 4.
szombat 20:30]

Világsikerek egymás után! A hatás nem maradt el!

Szombat este filmzenéktől zengett a Budavári Palota. A Közép- és Kelet- Európa első Filmzenei Fesztiválját megnyitó gálaestre több mint kétezer látogató érkezett. Vági Bence rendezésében látványos show-elemekkel gazdagított koncerten vehettek részt az érdeklődők. Az előadást az elegáns helyszín még inkább misztikussá tette.

A bejáratnál jó ideje várakozó tömeg pillanatok alatt megtöltötte a színpad előtt félkörívben húzódó széksorokat. A vártnál nagyobb érdeklődés némi bonyodalmat okozott, a szervezők végül kénytelenek voltak állóhelyeket biztosítani az előre meghatározott létszámon felül érkezőknek. Ám még így is akadtak, akik nem jutottak be a palota Oroszlános udvarába – ők a kapu előtt csoportosulva várták, hogy felcsendüljenek az első dallamok.

Kicsi és nagyon

Miközben a Budafoki Dohnányi Zenekar tagjai lázasan készülődtek a különleges produkcióra, elnézegettem a nyüzsgő sokaságot. A nézőtéren meglehetősen vegyes korosztály foglalt helyet. Kicsik és nagyok izgatott morajlása töltötte meg a levegőt. A bal oldalon felállított büfés sátrak felől cukros-fűszeres illatot hozott a hűvös esti szél. Egyszer csak hangos szuszogás hasított a zajba. A hangszórókon keresztül stílusosan maga Darth Vader szólt a közönséghez, utasítva őket, hogy kapcsolják ki mobiltelefonjaikat. Gondolom, nem kell hangsúlyoznom, micsoda derültséget okozott ez a humoros meglepetés.

Egy lélegzetvételnyi csend után kigyúltak a fények és végre felhangzottak az első dallamok. A gálát megnyitó Olimpiai Fanfár csontig hatoló dinamikája szinte azonnal magával ragadta a néma áhítatba merülő tömeget. Az ember szabályosan beleborzongott a harsány fúvósok egekig törő játékába.

A zenét követő tapsvihar után a népszerű színész, Szatmári Attila mondott rövid köszöntőt, majd tolmácsolta John Williams levélben küldött „legforróbb üdvözletét”. S hogy senkinek ne legyen hiányérzete, a színpad két oldalán elhelyezett vetítővásznon megjelent maga a zeneszerző, akiről az est folyamán többször vetítettek egy-egy rövid interjúrészletet. A kivetítőn feltűnt a világhírű rendező, Steven Spielberg is, akinek majdnem minden filmjéhez John Williams komponálta a zeneműveket. Láthattunk jeleneteket több olyan mozisikerből, melyekben a képsorok alatt az ő alkotásai csendülnek fel.

Krisz Rudi is ott volt

A Fanfárt rögtön egy világsiker követte. A Star Wars mindenki által ismert és kedvelt indulója valósággal lázba hozta a közönséget. A koncerten ez volt az egyik legnépszerűbb darab, melyet a nézőtéren helyet foglalók hangos füttyszóval és kitörő ovációval ünnepeltek. Persze a Reszkessetek betörők, a Jurassic Park, a Kapj el, ha tudsz és a Hook is pozitív fogadtatásra lelt. Nem beszélve a koncert első részét záró Superman indulóról, amit önálló produkcióval egészítettek ki a film hőseit megelevenítő jelmezesek - miközben a Budavári Palota John Williams zenéjétől zengett, Superman megmentette a lángba borult ablak párkányán sikoltozó szőkeség életét. A hatás nem maradt el: a nézők vidám nevetéssel és hangos tapssal kísérték a váratlan jelenetet.

Szünetben körbejártam a mesevilággá változott Oroszlános udvart, melyet a megszokott csend helyett most a filmzenerajongók nyüzsgő kavalkádja töltötte be. A különleges esemény ismert személyeket is vonzott, a közönség soraiban felfedeztem többek közt a népszerű színésznőt, Siménfalvy Ágotát. A nézőtéren pózoló „élő szobrok” társaságában feltűnt Krisz Rudi is, amint épp Leia hercegnővel fényképezkedett. Az énekes elárulta, hogy rajong a filmzenékért, s bár kissé csalódott, hogy a mai estén John Williams nincs jelen, a koncert számára így is hatalmas élmény. Williams összes filmzenéjét imádja, s már alig várja, hogy felcsendüljenek végre a Cápa és a Harry Potter ismert dallamai.

Hátborzongás következett

A koncert második része rögtön a Cápa hátborzongató zenéjével indult, amit ezúttal igazi show-elemmel toldottak meg a rendezők. A filmben szereplő 16 méteres cápát lézerfényekkel varázsolták a nézők szeme elé, akiknek szinte idejük sem volt felocsúdni az ámulatból, máris jött az újabb csoda. A tömött széksorok közt Indiana Jones vágtatott be lován, nyergében Stephen D’Agostino karmesterrel. A látványos produkció után, a Schindler Listájának szívbemarkoló dallamára döbbent csönd telepedett a térre - Oláh Vilmos kezében fájdalmas hangon sírt fel a hegedű. A következő show-elem azonban pillanatok alatt felrázta a megilletődött népet. A sorok közt felvonuló filmszereplők ugyanis ismét derűre fakasztották a nagyérdeműt.

Darth Vader
mellett egy fejvadász kíséretében a birodalmi rohamosztag tagjai masíroztak, majd őket követte karjában kedvesével Superman, Leia hercegnő és a kis Harry Potter. Rövidesen négy, gólyalábakon lépegető Dementor is feltűnt a nézőtéren - a világító zöld szemű hórihorgas lények a tömeg fölött suhanva járták be az udvart. A jelmezes parádé mindenkit megbabonázott. A koncertet záró E.T. filmzenéjét hangos tapsviharral díjazta a közönség. Persze, ahogy az lenni szokott, a ráadás most sem maradt el: a zenekar a Hegedűs a háztetőn muzsikájával búcsúzott el végül.

Mikor a tömeg lassan oszolni kezdett én is nekiláttam szedelőzködni. Néhány perc múlva már nyoma sem volt a tolongó sokaságnak, csupán a szervezők serénykedtek a hatalmas téren. S az imént még elvarázsolt tájakat idéző mennyei muzsika helyett lassacskán néma csendbe burkolózott a Budai Vár.

- Pogonyi Nóra -

[2007.08.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.05.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még