2024. július 4. | csütörtök | Ulrik nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Delhusa Gjon
Legnépszerűbb csengőhangok

Isten éltessen sokáig Delhusa Gjon!

A népszerű zenész Delhusa Gjon tortáján 54 szál gyertya lobog.

Ünnepelni mindig nagyon jó dolog. Hozzátartozik a mindennapjainkhoz, hogy akit közel érzünk magunkhoz, azt valamilyen formában megajándékozzuk életének jeles napjain. Számos évfordulót és eseményt jelölhetünk ki arra, hogy felköszöntsük azokat, akiket úgy érezzük fel kell. Mi sem teszünk ezentúl másként, lehetőségeinkhez mérten továbbra is igyekszünk mindenkiről pár sorban megemlékezni, akiről tudjuk, hogy éppen aznap fújja el a gyertyáit a születésnapi tortán.

Fantasztikus karrier

Nagy napra virradt 1953. augusztus 9-én a Delhusa család Oroszlányban, ugyanis világra jött a kis Gjon. S ha már megszültetett, nem is várt sokáig, hogy könnyűzenei karrierjét elkezdje, s egészen fiatalon berobbant a zenei élvonalba. Egészen pontosan 16 éves volt, amikor a Popfesztiválon előadta a „Hegyek lánya” című dalt, amellyel egy csapásra ismert lett.

1974. fantasztikus sikereket tartogatott a számára, hiszen amellett, hogy minden addig megjelent albumja aranylemez lett, megjelent az NDK-ban egy német nyelvű korongja is, amivel hatalmas sikert ér el. Olyannyira, hogy még a megjelenés évében megkapta a dresdai fesztivál nagydíját, ami akkoriban a legrangosabb sajtódíj volt az NDK-ban. Sőt, itt még nem ért véget a külföldi sikerszéria, ugyanis egy évvel később az év énekesének választották, amely azért is volt hatalmas szó, mert ezt az elismerést addig még egyetlen külföldi előadó sem vehette át.

Ezt követően minden jelentős kelet-európai zenei rendezvényen fellépett, amikről rendszerint díjjal tért haza, így egyaránt kapott szerzői és előadói elismerések is. Kubában egy dalverseny résztvevője volt, s talán nem meglepetés, hogy ismét nem üres kézzel kellett hazatérnie, ugyanis ő lett a verseny legjobb zeneszerzője. Fantasztikus tehetségének köszönhetőn bejárta szinte az egész világot, járt a Holland Antillákon, Közép-Amerikában és Curacao szigetén is.

Mediterrán kormánykitűntetés

Persze a sikerek hazánkban sem kerültek el, kiadott albumjait pillanatok alatt szétkapkodták, s 1989-bem megkapta a Magyar Rádió EMERTON-díját. Évekkel később Albánia legmagasabb kormánykitüntetését vehette át, amelyet „Mediterrán" című lemezével érdemelt ki. Majd Curacao-ban CD-t jelentettek meg, amelyen az 1988-as fesztivál győztes dalai hallhatóak. A Roma Közösségtől az Év énekese díjat kapta meg, s hamarosan a lemez eladási adatai elérték az 1 millió hanghordozót.

Hatalmas megtiszteltetés érte 2005. március 15-én a kiváló zenészt és énekest, ugyanis Magyarországon a könnyűzene műfajának képviselői közül elsőként ő vehette át a Magyar Köztársaság Aranyérdemrend Keresztjét. Áprilisban pedig a Vitézi Rend lovagjává is avatták a dunaújvárosi Hősök Templomában.

Egy ilyen remek karrier ismertetése után mi mást is kívánhatna lapunk Delhusa Gjon-nak 54. születésnapja alkalmából, mint azt:

Isten éltessen nagyon sokáig erőben, egészségben szeretteid, rajongóid és a szakma örömére!

– Zene.hu –
Fotó: delhusa.hu

[2007.08.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.29.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.26.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
2024. június 22-én telt házas koncertet adott Rod...

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
A tizenhétszeres Grammy-díjas...

Yungblud felrobbantotta a Parkot
Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
beszámolók még