2024. május 3. | péntek | Tímea, Irma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Bövebb információ a Csatorna Media Fesztiválról
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Budapesten lép fel a ghánai-kanadai kiválóság

Színpadra lép hazánkban Eileen Quashie. A ghánai-kanadai énekesnővel Budapesten a Jövő Házában, a szeptember 14-én kezdődő háromnapos Csatorna Média Fesztiválon találkozhat a közönség.

„Először járok Európának ezen a táján és nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy meghívtak.” – mondta Eileen. „Az első benyomásaim nagyon jók Budapestről és az itteni emberekről is. Szeretnék minél többször visszatérni ide, sőt, talán furcsán hangzik, de még az is felmerült bennem, hogy végleg ideköltözök” – tette hozzá mosolyogva.

Eileen Quashe 1979. május 7-én született Accrában, Ghána fővárosában. Az asanti népcsoport egykori uralkodói családjának leszármazottja – talán épp ebből adódik tartása, szellemi bátorsága. Már gyermekorában hatott rá a zene: a népdalok, ősi munkadalok és altatódalok, illetve a nálunk még alig ismert, úgynevezett beszélő, vagyis hangolható dobok.

Négyéves volt, amikor családja Ghánából Kanadába költözött. A teljesen újszerű kulturális és zenei élmények tovább fejlesztették érzékenységét. Persze erős honvágya volt. „Talán ezért szórakoztattuk szüleinket oly gyakran népdalokkal” – emlékszik vissza Eileen.
Középiskolás korában lépett először színpadra. Miután kitűnő eredménnyel végzett, New Yorkba költözött, ahol a Pace Egyetem hallgatója lett. Az Egyesült Államokban zenei érdeklődését tovább színesítették gospel, hagyományos blues és R'n'B tanulmányai.

Hamarosan színpadi tapasztalatokat is szerzett. Amikor azonban édesapja megbetegedett, vissza kellett térnie Montrealba. A McGill Egyetemen folytatta tanulmányait, és folytatódtak fellépései olyan együttesekkel, mint Choices Band, Kali & Dub, Dawn Sierra, Soul Fish és a Shades of Culture. A „2 Sweet" énekes duó tagjaként zenei világát olyan legendás művészek alkotásai ihlették, mint pl. Beres Hammond, Buju Banton, Beenie Man és De La Soul. Fellépett a McGill Egyetem évente megrendezett, afrikai zenének szentelt estjein, és énekelt az egyetem kórusában is. Egy ízben közösen szerepeltek a Montreali Szimfonikus Zenekarral, a világhírű Charles Dutoit vezényletével. Ez idő alatt szövegírói tehetségét is tovább csiszolta Montreal pezsgő próza- és versmondó eseményein, a Zeke's Gallery, Café Sablo és a Coco Café rendezvényein, felolvasóestjein.

Munkásságát zenei tehetséggel megáldott családtagjai is inspirálták. Unokatestvére, William Chapman-Nyaho nemzetközileg elismert klasszikus- és jazz-zongorista, nagynénje a Ghánai Nemzeti Színház igazgatója, egy másik unokatestvére, „Heru" Offori-Atta pedig az Egyesült Államokban szerzett hírnevet rádiósként és azzal, hogy reggae zenére improvizál prózai szövegeket. Inspirálói továbbá: Sade, Des'ree, Erykah Badu, Sarah McLachlan és Billie Holliday, valamint híres ghánai művészek: Kojo Antwi, Amakye Dede, Alhaji K. Frimpong, Reggie Rockstone és Obrafour.

Eileen Quashie egyedi stílusát kulturális gyökerei, spiritualitása, és költői vénája határozzák meg. Művészete híd Afrika és a Nyugat, a populáris zenei műfajok és tradicionális zene között. Sokoldalú művészként hipnotikus hangjával, kísértő dallamaival, játékos, légies stílusával elvarázsolja hallgatóit és élő koncertjeinek közönségét. Dalait áthatja az egész Föld iránti felelősségérzet.

„Nagyon rokonszenvesek a Csatorna Média Fesztivált programjai, mert a társadalmat, az embereket, a nemzedékeket és a nemzeteket megosztó szakadékot próbálja áthidalni.” – mondta az énekesnő. "Ma egy olyan világban élünk, ahol a a felnőtt társadalom már korán arra kényszeríti a gyerekeket, hogy szerepet játszanak és ahelyett, hogy magukat adnák, elvárásoknak feleljenek meg. Ez a fesztivál viszont pont ellenkezőleg a spontaneitásról szól, arról, hogy megéljük mindazt, ami bennünk van és ilyen formában gyógyító erejű. Azt gondolom, hogy ez a fesztivál a spiritualitás mellett elsősorban a lélek gyógyításáról szól.

Eileen már egy hete megérkezett hazánkba, így figyelemmel kísérhette a fesztivál előkészületeit is. S bár dalaival a három nap alatt csak egyszer áll színpadra, minden bizonnyal a többi programon is részt vesz majd.

"A terv szerint szombaton este adok koncertet, ahol a saját dalaimat éneklem, amelyeknek a szövegét is én írtam, illetve a zenéit is részben én szereztem. A Corner Dely zenekarral lépek fel" – mondta az énekesnő. "Tulajdonképpen ez lesz a fő szerepem itt a fesztiválon, de ezen kívül egy filmrendező társaságában részt veszek az egyik workshop munkájában is, és attól függően, hogy hogyan alakul a beszélgetés, hozzá is szólok majd."

A Csatorna Média Fesztiválon bárki találkozhat az egzotikus szépségű énekesnővel. Elieen Quashie szombat este pontban kilenckor lép színpadra, hogy afrikai és kanadai hatásokkal átszőtt, világzenei ritmusokat ötvöző zenéjével elkápráztatja a hazai közönséget.

- Pogonyi / Csatorna Média Fesztivál -

[2007.09.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még