2024. május 1. | szerda | MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
John Lennon dalok másként, a béke szellemében
Megható, de mit sem ér! Lennon gyilkosa már szégyelli magát
Kapcsolatok
John Lennon
Legnépszerűbb csengőhangok

John Lennon ma lenne 67 éves - érdekességek a zenészről

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt október 9-én!

Ma Dénes, Ábrahám, Ábris, Andor, Dionízia, Elemér, Gerjén, Gusztáv, Günter, Ibrány, János, Lajos, Lénárd, Szibilla, Velmira napja van.

Ezen a napon született John Winston Ono Lennon, a 20. század egyik legnagyobb hatású énekese, költője és zeneszerzője. A Beatles gitárosaként ismert művész munkássága az 1960-as évek folyamán jelentősen meghatározta a rockzene fejlődését. Hol vidám, hol komor hangvételű dalaiban leginkább a személyes és a karrierjéhez fűződő vágyairól, a népszerűség árnyoldaláról vagy az épp aktiális eseményekkel kapcsolatos véleményéről énekelt - sorai közt sokszor mérhetetlen fájdalom és remény bújdosott.

Lennon első zenekara a Quarry Men volt. Később George Harrison és Paul McCartney csatlakozásával az eredetileg blues elemekkel színezett folkot játszó banda átért a rock’n’rollra, és előbb Johnny And The Moondogs, majd The Silver Beetles néven működtek tovább.
1962-ben Ringo Starr csatlakozásával állt össze a Beatles klasszikus csapata, mely Love me do című első lemezével a melodikus rockzene úttörőjévé vált. John Lennon és Paul McCartney  honosította meg a rockzenében az elektronikus effekteket, mellyel számos új zenei stílus kibontakozását tették lehetővé.

A művész a hatvanas évek elején érte el első sikereit a Beatles-szel, 1964-ben pedig már külföldi turnékra jártak (pl. Franciaországban és az Egyesült Államokban). Ám a sikerek ellenére 1969-ben kezdtek széthúzni a zenekar tagjai. Lennon egyre több időt töltött a Plastic Ono Band oldalán, Harrison a Delaney & Bonnie-val koncertezett, Ringo színészi karrierjét helyezte előtérbe, McCartney pedig szólólemez kiadásán munkálkodott. A zenekar végül 1970-ben oszlott fel.

Ezt követően John Lennon folytatta még a Beatles-es korszaka alatt elkezdett szólókarrierjét. A Yoko Onóval közösen rögzített három kísérleti album (Unfinished Music No1: Two Virgins, Unfinished Music No2: Life With The Lions és a Wedding Album), a Plastic One Banddel kiadott első „populáris” lemez (Live In Toronto), a Piece A Chance, és a heroin függőségről szóló Cold Turkey, valamint az Instant Karma után 1971-ben jelent meg az énekes legsikeresebb albuma Imagine címmel. Az album címadó dala mind a mai napig a békemozgalom egyik legkiemelkedőbb szerzeménye.

A következő, Some Time in New York már sokkal keményebb lemez lett, a korongon szereplő dalok tele vannak politikai üzenetekkel. Az 1972-es Woman Is The Nigger Of The World című szerzeményével a rasszizmus és a hímsovinizmus ellen kívánt tiltakozni – azonban a dalt egyik rádió sem volt hajlandó műsorára tűzni. 1973-ban született meg a Mind Games - ezen a korongon szerepel többek közt a Nutopia című dal, melyben Lennon az Egyesült Államokba költözésének nehézségein ironizál.

Az 1974-es Walls And Bridges kifejezetten pozitív visszhangra lelt - az Elton Johnnal felvett Whatever Gets You Thru The Night mellett a Dream is bejkerült az amerikai top 10-be.

John Lennon utoljára a John Madison Gardenben lépett fel, koncertjén Elton John volt a sztárvendég. 1975-ben jelent meg a Rock ’n’Roll című feldolgozáslemeze, rajta az énekes gyerekkori kedvenceivel, illetve ugyanekkor került fel az amerikai slágerlistákra David Bowie-val közösen készített Fame című dala.

Ezután pár éves szünet következett, Lennon második felesége, Yoko Ono ugyanis életet adott második gyermekének, s az énekes minden energiáját családjára szentelte. Fia, Sean születése után Lennon 5 évig hallgatott, majd 1980-ban ismét kézbe vette a gitárt és Onoval közösen elkészítették Double Fantasy című dalukat.

Az kiváló zenésznek azonban már csak kevés ideje maradt a kibontakozásra, 1980. december 8-án ugyanis, miközben Lennon és Ono a stúdióból a Dakota-ház épülete felé tartottak Mark David Chapman ötször rálőtt az énekesre, melyből négy golyó eltalálta John-t. A mentális zavarokkal küsdő gyilkos szörnyű tettéért életfogytiglani büntetéssel fizetett.


wikipedia.hu/ danubius.hu/ Pogonyi

Események:

1962 Édith Piaf és Tho Sarapo házasságkötése
1973 Hat év házasság után elvált Elvis Presley és Priscilla Presley.
1986 Londonban bemutatták Andrew Lloyd Webber művét, az Operaház fantomja című musicalt.

Született:

1585 Heinrich Schütz, német zeneszerző
1835 Camille Saint-Saëns francia zeneszerző.
1873 Flesch Károly (Carl Flesch), hegedűművész
1919 Sugár Rezső, Kossuth-, Bartók–Pásztory- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, érdemes művész.
1940 John Lennon, angol dalszerző, könyvíró, filmszínész és lemezproducer
1944 John Alec Entwistle, a Who basszusgitárosa.
1973 Cal Cooper angol zenész a World Apart együttes tagja.
1978 Nicky Byrne ír zenész a Westlife tagja.

[2007.10.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még