2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Edith Piaf
Legnépszerűbb csengőhangok

Edith Piaf szomorú dalai nem jöttek be az amerikaiaknak

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt október 11-én!

Ma Brigitta, Gitta, Brúnó, Celina, Csák, Csanád, Germán, Jakab, Lajos, Mária, Placida, Sándor, Szelina, Tódor napja van.

Edith Piaf (eredetileg Edith Gassion) 1915. december 18-án reggel 5 órakor a nyílt utcán látta meg a napvilágot, Párizsban. Születése után apja visszatért a frontra, anyja pedig a nagymama, Emma Said Ben Mohamed gondjaira bízta a csecsemőt, aki élettársával közösen rendkívül rossz körülmények közt nevelte. Napjaik nagyrészt ivászattal teltek, a gyermekkel nem törődtek, gyakran az is előfordult, hogy a cumisüvegét borral töltötték meg. Edithet két év után, csontsoványan vitte magával apja a normandiai Bernay-be, szülei bordélyházába. A kislánynak itt egyszerre „aranyélete” lett, a prostituáltak babaként kezelték, csinos ruhácskákat, finom ételeket, bor helyett pedig tejet kapott.

Edith hat éves volt, mikor először panaszkodott arról, hogy fájnak a szemei. Az orvos kötőhártyagyulladást diagnosztizált, s fekete kötés viselését javasolta. Mivel a helyzet nem javult, elzarándokoltak Lisieux-ba, hogy Teréz anya segítségét kérjék. Az imák végül csodával határos módon megtették hatásukat - innentől kezdve Edith egész életében imádkozott.

Edith megszökött az apjától

Miután Gassion visszatért a háborúból, Párizsba költöztek, ahol a férfi dalolással próbálta eltartani magát és gyermekét. Számtalanszor aludtak köztereken, vasútállomásokon, s a kislány iskolába sem járt. Tizenöt évesen Edith megszökött apjától, s önállóan kezdett énekelni – a bevételtől függően pedig hol szállodában, hol pedig a szabad ég alatt töltötte az estét. 17 éves korában beleszeretett a hasonló korú Louis Dupont-ba. Szerelemük gyümölcseként 1932-ben megszületett a kis Marcelle. A kislány azonban kétéves korában agyhártyagyulladásban meghalt, s nemsokára a szerelemnek is vége szakadt.

Edithre egy nap felfigyelt az utcán Louis Leplée, a Champs Élysée-n található, igen divatos Gerny’s kabaré tulajdonosa, és egy meghallgatás után azonnal le is szerződtette. Az énekesnő első színpadi szereplése alkalmával hatalmas sikert aratott, s szinte pillanatok alatt tett szert országos hírnévre. Hamarosan új nevet kapott pártfogójától, s innentől kezdve Edith Piafként  énekelt. Leplée-t 1936. április 6-án meggyilkolták saját otthonában. Tettesként Edith neve is felmerült. A körülötte lévők egytől-egyig megvetették, olykor le is köpdösték az énekesnőt, így Edith hamarosan elhagyta Párizst, s vidéki mozikban lépett fel.

Rövidesen ismét visszatért és Leplée egykori barátja, Raymond Asso vette szárnyai alá. Nevelte, tanítgatta, Beaudelaire-t olvasott fel neki, s megajándékozta A három testőr című könyvvel, mely valósággal elvarázsolta a lányt. Közben dalszövegeket írt neki, melyekhez Marguerite Monnot zenét komponált. Megszülettek a "Mon légionnaire”, a "Browning”, a "Paris-Méditerranée”, az "Elle fréquentait le rue Pigalle” című dalok.

Asso azt is kiharcolta, hogy Edith felléphessen a francia sanzon templomában, az A.b.c. programban.  Az énekesnő neve plakátokon jelent meg, s a férfi bevezette Párizs előkelő köreibe is. Hatalmas sikerrel szerepelt Bobino-ban. Viszonya lett Paul Meurisse –szel, ám kapcsolatuk tűz és víz ellentéte volt. A férfi rajongott Edith tehetségéért, de műveletlenségét nem bírta elviselni. Rengeteget veszekedtek, végül Paul magára hagyta az énekesnőt.

Eltékozolta a keresetet

Piaf egyre népszerűbb lett, csaknem 20 ezer frankot keresett esténként. Pénzét azonban eltékozolta, nem érdekelte semmi más, csupán a szerelem. Yves Montand-dal a Moulin Rouge-ban ismerkedett meg, mikor egy alkalommal a férfi nyitotta meg az előadását. Egymásba szerettek, ám rövidesen ez a kapcsolat is véget ért. Az énekesnő új szeretőjével, Jean-Louis Jaubert-tel, a Compagnons de la chanson együttes vezetőjével Amerikába hajózott.

Míg a zenekart lelkesedéssel fogadták New York-ban, Edith dalai nem érdekelték különösebben a amerikai közönséget – ők ugyanis szomorú melódiák helyett álomra, párizsi vidámságra vágytak. Ennek hatására Piaf ismét munkához látott, s végül "La vie en rose” - Az élet rózsaszínű című dalával hatalmas sikert aratott. Hollywood leghíresebb személyiségei - Marlene Dietrich, Orson Welles, Sinatra, Henry Fonda, Charlie Chaplin, és Judy Garland - mind őt ünnepelték.

Negyvennégy éve hunyt el


Hamarosan megismerkedett élete nagy szerelmével, Marcel Cerdan-nal, aki mellett végre felhőtlenül boldognak érzhette magát. Ám a boxoló 1949. október 27-én repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette. A tragédia után Edith alkoholizmusba menekült, s emellett nyugtatókkal mérgezte magát. Szerelmi kapcsolatai egytől-egyig kudarcba fulladtak – a "forgatókönyv" mindegyiknél ugyanaz volt: miután Piaf párjából sztárt faragott, az csakhamar magára hagyta őt.

Az énekesnő idővel a kábítószer rabja lett, s csak hosszas próbálkozások után tudott leszokni róla. Ezt követően ismét az alkoholba merült - többé már nem is volt képes megválni tőle. 1962-ben feleségül ment a nála 20 évvel fiatalabb Théo Sarapo-hoz. Házasságuk azonban nem tartott sokáig – az énekesnő ugyanis az 1963-as turnéja során több rosszullét után kórházba került, ahol az orvosok áttétes rákot diagnosztizáltak nála. Edith Piaf 1963. október 11-én, Plascassierben hunyt el.

premierpark.hu/ Pogonyi

Események:

1960 Életében először lépett színpadra Aretha Franklin a New York-i Village Vanguardban. Blues és pop-standardokat énekelt.

Született:

1946 Gary Mallaber dobos a Steve Miller együttes tagja.
1950 Andrew Woolfolk szakszofonos, az Earth Wind & Fire zenekar tagja.
1957 Chris Joyce dobos (Durutti Column/Simply Red).
1973 Brendan Brown gitáros (Wheatus).
1973 Mike Smith gitáros (theStart/Limp Bizkit/Evolver).

Elhunyt:

1896 Anton Bruckner osztrák zeneszerző, orgonaművész.
1963 Edith Piaf eredeti nevén Edith Giovanna Gassion francia sanzonénekesnő.
          Országh Tivadar hegedűművész, zeneszerző, pedagógus.
1976 Majláth Júlia zeneszerző.
1993 Jess Thomas amerikai operaénekes.

[2007.10.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még