2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Madách Színház
Legnépszerűbb csengőhangok
Andrew Lloyd Webber

4:1 a musicalek javára - egyre több a zenés darab a Madách Színházban

Öt bemutatóra is készül a Madách Színház a 2007/2008-as évadban. Az eddigi sikereken felbuzdulva ismét elsősorban zenés darabokra esett a választás. A Macskák és az Anna Karenina felújított változata mellett a társulat tagjai egy új musicalt is előadnak majd. A nevetőizmok karbantartásáról pedig Gálvölgyi János és Hernádi Judit gondoskodik.

A Madách Színház az elmúlt években jelentős átalakuláson ment keresztül. A világszerte növekvő népszerűségnek örvendő musicalek közül – a prózai darabokat kissé háttérbe szorítva – mostanában egyre több szerepel a repertoárjában.

„Ez egy hosszú folyamat, mely 1983-ban, a Macskák bemutatójával kezdődött” – magyarázta Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója. „Tulajdonképpen egy új műfajt választottunk magunknak, és szerencsére a közönség is egyértelműen mellénk állt.”

A zenés darabokat a társulat tagjai valóban osztatlan sikerrel játsszák. Gondoljunk csak arra, hogy az előző évadban micsoda lelkesedéssel fogadta az Operaház Fantomja vagy a Producerek előadását a nézőtéren helyet foglaló teltházas publikum. Az előbbit a színház egy koncertturné keretében augusztus 31-e óta az épület falain kívül, más városokban is bemutatja – legutóbb Debrecenben, több mint 5000 néző előtt.

„A musical egy rendkívül igényes műfaj, mely nagyon nagy követelményeket állít fel a színház, a színészek és az intézmény teljes apparátusával szemben. Minden elemében perfekcionista, ezért is kedvelem annyira” – mondta Szirtes Tamás. „Azt gondolom, a színháznak minőséget, értéket, s egyben különleges élményt kell nyújtania a közönség számára, a musical pedig valóban hihetetlen gyönyörűséget ad. A világszínvonalú remekművek olyan össz-élményben részesítenek, mely egyenesen az emberek szívéig hatol. A színházi művészet minden eleme jelen van bennük, a zenétől kezdve a vizuális és auditív kifejezéseken át egészen a prózáig.”

Újjáéled a József legenda

A Madách Színházban az idei év többnyire a Macskák jegyében telik. A társulat Andrew Lloyd Webber legendás musicaljét 25 évvel ezelőtt, közvetlenül a londoni ősbemutató után játszotta először. Az előadás azóta több mint 1,5 millió érdeklődőt vonzott - megdöntve ezzel minden magyar színház rekordját. 2007 nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében a darabot megújult szereposztással láthatta a közönség. Novembertől pedig a régi és az új szereplők – köztük olyan nevekkel, mint Malek Andrea, Szente Vajk, Molnár Levente és Torres Dániel - együtt lépnek fel a Madách Színház színpadán - élő zenekarral.

A társulat az idei évadban egy másik musicalt is felújított – Szerednyey Béla rendezésében hamarosan bemutatják Kocsák Tibor és Miklós Tibor Anna Karenináját. Az előadást felfrissült díszlettel és jelmezben, illetve részben új szereposztásban tekinthetik meg az érdeklődők.

Az említett két darabon kívül még számtalan meglepetést tartogatnak a Madách Színház sztárjai. Többek közt a híres szerzőpáros, Tim Rice és Adrew Lloyd Webber: József és a színes szélesvásznú álomkabát című alkotásának bemutatójára is készülnek. Az előadás valóban páratlan élményt ígér – az Ótestamentum József legendája alapján készült mű színes mesébe csomagolva jeleníti meg a nagy emberi gesztusokat: a megbocsátást és a toleranciát. A darabban Kentaur monumentális díszletei közt a szereplők Rományi Nóra jelmezeiben lépnek színpadra.

Szenvedély és kacagás

Az idei évad egyik legkülönlegesebb eseménye a Szenvedély című musicalkoncert, melynek során Stephen Sondheim dalait élvezheti a nagyérdemű. A Művészetek Palotájában rendezett esten Mahó Andrea, Miller Lajos, Miller Zoltán, Nagy Sándor, Oroszlán Szonja és Sáfár Mónika adják elő a modern zenés színház legtekintélyesebb alkotójának szerzeményeit.

"A Madách Színház nagyon büszke, hogy immáron másodszor hozhat létre közös produkciót a Művészetek Palotájával, mely nemcsak Budapest, hanem az egész magyar kultúra kiemelt és különleges helye, ahol olykor soha nem látott zenei csemegéket is élvezhet a közönség" – mondta Szirtes Tamás. "December 5-ére összeállítottunk egy koncertet Stephen Sondheim műveiből, aki az amerikai intellektuális musical legismertebb zeneszerzője. Az előadást a Fesztivál Színházban rendezzük, ahol egy rendkívül magas nívójú est keretében hallgathatja meg a szerzeményeket a zeneileg igényes, s egyben irodalmi értékekre is vágyó közönség."

A világsikernek számító musicalek mellett persze a prózai művekről sem feledkezik meg a Madách Színház. Ezúttal Bernard Slade: Jövőre, veled, ugyanitt című romantikus vígjátékának második epizódját viszik színre. A fordulatos, szórakoztató és fergeteges humorral fűszerezett szerelmi történetet a népszerű komédiás, Gálvölgyi János és Hernádi Judit közösen éleszti fel. A magával ragadó színházi páros ezúttal is garancia a sikerre.

Szirtes Tamás és a társulat tagjai már nagy izgalommal várják az idei bemutatókat - nem kevésbé 2008. március 25-ét, a nagysikerű Macskák negyedszázados évfordulóját, melyet méltóképp megünnepelnek majd.

- Pogonyi Nóra -

[2007.10.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még