2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Tarkan

Ma ünnepel a csókos dal előadója - bemutatjuk Tarkant

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt október 17-én!

Ma Hedvig, Alajos, Alojzia, Leó, León, Lúciusz, Margit, Margita, Rezső, Rudolf, Salamon, Szalome, Szilamér napja van.

Ezen a napon született Tarkan, 1972-ben. A török popénekes 14 éves koráig Németországban élt, majd családjával együtt Törökországba költöztek. Középiskolába Karamürsel városában járt, zenei tanulmányait a Karamürsel Musiki Cemiyety, majd az Üsküdar Musiki Cemiyeti zeneiskolában végezte. A középiskola után Tarkan Istambulba ment – itt fedezték fel tehetségét, s később már énekesként iratkozott be a New York-i Baruch Főiskolára.  Karrierje 1991-ben indult, ekkor jelent meg első lemeze Yine Sensiz címmel. Rögtön a középpontba került - albuma 700 000 példányban kelt el.

Az első lemez sikerét követően megjelent az A-Acayipsin, melyre Törökország ünnepelt dívájának, Sezen Aksunak is felkerült két szerzeménye.(hozzá köthető a Hepsi Senin Mi? szövege és zenéje, valamint a Şeytan Azapta dalszövege). Az album több mint 2 millió eladott példányszámmal rekordot döntött Törökországban. A következő, Ölüörüm Sana (1998) című kiadványáért már szabályosan sorban álltak a rajongók az üzletek előtt. Ezen a korongon is megtalálható Sezen Aksu két dala, továbbá a népszerű „csókos dal”, a Şımarık, mely csakhamar egész Európát meghódította.

A PolyGram által kiadott Tarkan válogatás már Dél-Amerikát és Ázsiát is elérte, s nemsokára az egyesült államokban is megjelent. Az énekes pedig elnyerte a legtöbb lemezt eladó közel-keleti művésznek járó World Music Award díjat.

2001-ben Tarkan teljesen átalakította imidzsét - megszületett Törökország első férfi szexszimbóluma. A Karma című album dalaihoz készült videoklipek középpontjában már az erotika áll – nem kis botrányt kavarva az énekes körül. A Karma-korszak után azonban Tarkan ismét nyugodtabb vizekre evezett – 2003-as Dudu című lemeze már ezt tükrözi.

2005 elején az énekes leszerződött az Avea GSM szolgáltatóhoz és a cég reklámfilmjeihez dalt írt Ayrılık Zor címmel. 2006 áprilisában hosszas huzavona után végre napvilágot látott angol nyelvű albuma is (Come Closer) – ám a nagy nevek ellenére nem hozott áttörő sikert. A lemez készítésének munkálataiban részt vett Lester Mendez, Brian Kierulf, valamint Wyclef Jean. Az album második kislemezének németországi verzióján pedig Mousse T. is közreműködött.

A Come Closer végül csupán néhány országban jelent meg, a korábban beígért világkörüli turné pedig csak közép-európai országokra, Oroszországra és Németországra korlátozódott. 2007 elején Tarkan bejelentette új, török nyelvű albumára vonatkozó terveit, ám a megjelenés dátuma folyamatosan tolódik.

- wikipedia.hu -

Események:

1967 Bemutatták a Hair című musicalt.
1975 Maurice Gibb és Yvonne Spencely házasságkötése.

Született:

1954 Joël-François Durand, francia zeneszerző
1971 Christopher Kirkpatrick amerikai popzenész, az ’N Sync együttes tagja. Az együttes 1996-ban alakult Tagok: Justin Timberlake, J.C. Chasez, Chris Kirkpatrick, Joey Fatone, Jame Lance. Ismertebb dalaik: Celebrity, Bye Bye Bye, If only in heavens eyes.
1972 Tarkan török popénekes. Legismertebb dala a Sikidim.
1972 Eminem eredeti nevén Marshall Bruce Mathers amerikai rapper. Ismertebb dalai: My Band, Still Dont Give a Fuck, Cleaning out my closet.

Elhunyt:

1762 Francesco Geminiani itáliai hegedűművész, zeneszerző.
1803 Franz Xaver Süssmayr, osztrák zeneszerző
1966 Fritz Wunderlich, német operaénekes
1986 Kórodi András, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, kiváló művész
1991 Zino Francescatti, francia hegedűművész
2005 Alfred Reed, amerikai zeneszerző

[2007.10.17.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még