2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Montserrat Caballé
 

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Isten éltesse a világ leghosszabb nevű szopránját!
Április 12-én történt
Montserrat Caballé
     
 
Montserrat Caballé
Születés dátum: 1933. április 12.
Spanyol szoprán, operaénekesnő
 
     

Montserrat Caballé

Anyakönyvezett neve egy „kicsit” hosszabb, mint az ismertebb, ugyanis Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folc néven látta meg a napvilágot, de Montserrat Caballé-kén lett ismert és elismert. Spanyolországban, Barcelonában született, 1933. április 12-én, tehát katalán operaénekesnő-ről van szó.

Zenei tanulmányait a Liceu zenekonzervatóriumban kezdte, mégpedig Eugenia Kemmeny vezetése alatt. Miután befejezte a képzést, 1956-ban a bázeli operaházhoz igazolt, ahol 1957-ben mutatkozott be a közönségnek, mégpedig Puccini Bohémélet című operájában. Mimi szerepét alakította. Az 1960-61-es szezonban a brémai operaház énekese volt, itt alakította ki széleskörű repertoárját. Egy évvel később, 1962-ben hazatért Barcelonába, ahol Arabella szerepét kapta meg Richard Strauss azonos című operájában.

Férjet is a szakmából választott: 1964-ben kötött házasságot Bernabé Martí tenorral. Egy lányuk született, Montserrat Martí (Montsita) aki követte szüleit a pályán ugyanis szintén szopránénekesnő lett belőle.

Nem sokkal később, 1965-ben érkezett el az idő, amikor az énekesnő világhírnévre tett szert, történt ez pedig úgy, hogy a New York-i Carnegie Hallban elénekelte Donizetti Lucrezia Borgia című operájának főszerepét, Marilyn Horne-t helyettesítve. Még ebben az esztendőben szerződést kötött a New York-i Metropolitan operaházzal, ahol Strauss Rózsalovagjának női főszerepét, valamint Marguerite szerepét kapta Gounod Faustjában. Nem sokáig volt „hűtlen” a Carnegie Hallhoz: decemberében visszatért, hogy I. Erzsébet szerepét formálhassa meg Donizetti Roberto Devereux operájából.

A firenzei operafesztiválon is részt vett, majd pár évvel később a veronai arénában Placido Domingo és Piero Capucilli társaságában énekelte el Verdi Don Carloszának főszerepét.

Karrierjének csúcsa 1974 volt, amikor januárban az Aida főszerepét énekelte Barcelonában, márciusban A szicíliai vecsernye főszerepét New Yorkban, majd Moszkvában a Normát és Milánóban az Adriana Lecouvreur főszerepét.

Mivel az évek során sokat vesztett hangjának tisztaságából és erejéből, drámaibb és magasabb fokú expresszivitást igénylő darabokat kezdett el énekelni. Így került rá sor, hogy 1978-ban Verdi Toscáját énekelte el a szintén világsztár Luciano Pavarotti oldalán.

Pályája bemutatásához mindenképpen hozzá kell tenni, hogy az operák mellett szívesen énekel katalán illetve spanyol népdalokat.

A barcelonai olimpiai játékok nyitódalát, 1992-ben Freddie Mercuryvel közösen énekelte amely kimagasló sikert aratott a popzenei piacon.

Caballé az 1999-es UEFA Champions League nyitómérkőzése előtt, a barcelonai Camp Nou stadion felavatásakor ismét előadta a dalt.

Az utóbbi évtizedekben számos jótékonysági célú rendezvényt szervezett és támogatott. Az UNESCO béke-nagykövete.

[2008.04.11.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még