Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2020. április 8. | szerda | Dénes nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
Lehár Ferenc
 

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Fantasztikus gála és eredményhirdetés az Operettszínházban
Teltházzal debütált a Királyi Operettgála Budapesten!
Nemzetközi sztárok zárják a budapesti operaévadot
Hamarosan Cigányszerelem Szegeden, már próbálnak
Díjátadás és gálaest a Budapesti Operettszínházban - közöljük a részleteket
     
 
Lehár Ferenc
Születés dátum: 1870. április 30.
Elhalálozás: 1948. október 24.
 
     

Lehár Ferenc

A zeneszerző, 1870. április 30-án született Komáromban. Édesapja katonazenekar-vezető volt, s nem máshol, mint a Theater an der Wien kürtöseként szerepelt a zenekarban. Számos táncot, keringőt komponált. Fia a prágai Konzervatóriumban tanult hegedülni, ám nem érte be ennyivel, hanem magánúton zeneszerzés-órákat is vett.

Előadói pályafutását színházi hegedűsként kezdte. Emellett egy katonazenekarban is játszott, egészen 1899-ig állt helyt ezen a kettős poszton. Ám a zeneszerzői pűlyán először a kudarcokkal kellett szembesülnie, ezért átvette édesapja karmesteri posztját, amelyet egészen 1902-ig tartott. Ekkor telepedett le Bécsben, s itt a Theater an der Wien dirigense lett.

A sikerekre sem kellett sokat várni, ugyanis két operettjét is – Wiener Frauen, Der Rastlebinder – bemutatták Bécsben. Az igazi elismerést azonban a Víg özvegy hozta el számára, amelyet szintén Bécsben játszottak először, majd ezt követte a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem is, amelynek premierjére 1910-ben került sor. Az első világháború alatt nemzetközi karrierje megtört, de a béke beköszöntével ismét elhangzottak művei a német területeken kívül is, főleg Angliában és Amerikában.

A mosoly országa című operettje újabb állomás lett az operett történetében, amely 1929-ben került a közönség elé. Utolsó műve a Giuditta című daljáték volt 1933-ban, ám ezt követően felhagyott a zeneszerzéssel. A második világháború alatt rendkívül nehéz helyzetbe került felesége zsidó származása miatt; gyakorlatilag visszavonult a zenei közélettől. Ám hogy a művészet sokszor még a politikát is megenyhíti: A Víg özvegyet műsoron tartották szerte Németországban, mivel Hitler egyik kedvenc műve volt.

Az 1946-os esztendőben Lehár és családja Svájcba költözött. Felesége halála után egy évre, 1948-ban a zeneszerző is örökre megpihent, egészen pontosan 1948. október 24-én Bad Ischlben, amely Ausztriában található.

[2008.04.30.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Gitár és Basszusgitár oktatás szolgáltatás » oktatás [2020.04.07.]
amelia szolgáltatás [2020.04.01.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu
koncert.lap.hu

Bemutatták a Hello Again musicalt a Pinceszínházban - képek
Egy utcalány egy katonával.......cdbolt.lap.hu
beszámolók még