2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Dr. Beat
 
Legutóbbi kiadványok
Dr. Beat (2009)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Stílus és zene összekapcsolva - bemutató az Akváriumban
Újra aktív a nyolcvanas évek magyar sztárcsapata
Dr. Beat
Visszatér az URH és az F.O. System
     
 
Dr. Beat
Megalakulás: 1985.
Web: http://www.myspace.com/drbeatmusic
Aktív kapcsolat: Szabó András (dobos), Gömör Tamás (gitáros), Sziko (énekes), László Viktor (basszusgitáros), Garam Péter (billentyűs), Selmeci Kristóf (billentyűs)
 
     

Dr. Beat

A zenekart 1985-86-ban alapította három gimnáziumi osztálytárs: Garam Péter (szintetizátor), Selmeci Kristóf (sampler), és Szilágyi "SZIKO" Gábor (ének, dobgép). A Dr.Beat név 1986-ban vált véglegessé. Demójukkal megkeresik Kóbor Jánost (a legendás Omega zenekar énekesét, vezetőjét) hogy véleményezze azt. Reakciója minden várakozást felülmúl: két szám felvételét ingyen teszi lehetővé a kor legmodernebb hazai stúdiójában - az Omega stúdióban. Itt készül el a "Valami bizarr dolog" és a "Dr.Beat" című szám felvétele. 1987 tavaszán a "Valami bizarr dolog" című számukat benevezik a Rock Gyermekei nevű rádiós tehetségkutatóra. A siker itt is frenetikus: a szám hónapokig vezeti a műsor slágerlistáját! A dal ezen felül felkerül a Rock Gyermekei című válogatás albumra is...

1987 nyarán több tagcsere borzolja a kedélyeket: egy időre a zenekar tagja lesz Rábaközi Andrea fotómodell! Majd amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott is a bandából... Helyére lép viszont Clavier Charlotte, az akkor is nagyon népszerű R-Go zenekar emblematikus "gidája". Érkezése ellentéteket szül: Selmeci Kristóf koncepcionális okokra hivatkozva kilép a zenekarból és megalapítja a The Bahnhof zenekart, mellyel szép sikereket ér el a már ismertté lett Rock Gyeremekei tehetségkutató második felvonásán. Így 1987 őszén a Dr.Beat-et már mint triót ismeri meg a nagyérdemű! 1988 első hónapjaiban kialakul a zenekar országos rajongótábora - köszönhetően a rengeteg sikeres vidéki bulinak és a jónéhány ('89-től több teltházas) Petőfi-csarnokbéli koncertnek.

1990-ben jelenik meg első albumuk "Dr.Beat" címmel a Hungaroton gondozásában. 1991-ben azonban - elsősorban külső okok hatására - a zenekar felfüggeszti tevékenységét. Garam és Clavier amerikába távozik. Garam Los Angelesben több nemzetközi produkcióban vesz részt - mint hangmérnök illetve producer. Clavier azonban kilép a formációból és SZIKO is hanyagolja a közös munkát - hobbyját, a fotózást helyezi előtérbe és elismert fotóssá válik Magyarországon - főleg pop-rock és divat vonalon. De nem szakad el a zenéléstől....sőt! 1992 őszén Selmeci Kristóffal közösen maxi-single-t készítenek Londonban - a helyi zenekritikusok teljes elismerése mellett, ennek ellenére a dolog szalmaláng életű.

1995-ben Garam visszatér az államokból és a hazai drum 'n bass népszerűsítésén dolgozik, valamint több hazai és angol underground kiadvány producere. SZIKO-val ismét elindítják a Dr.Beatet - ezúttal kettesben -, a stílus pedig drum 'n bass! Két daluk jelenik meg a "Future Sound of Budapest" válogatáson. Ez a formáció 1998-ig dolgozik - azonban szigorúan underground vonalon.

2005 vége felé ismét összeáll az eredeti felállás (Garam - Selmeci - SZIKO) és dolgozni kezdenek a zenekar új anyagán, melynek megjelenése 2008 tavaszán várható.... Közben sikeres, teltházas "visszatérő" koncertet adnak a Merlin Színházban 2008. április 12-én a 101 klub gondozásában. Ezután azonnal mehívják a zenekart a VOLT fesztiválra, ahol teljes rockzenekar (dob, gitár, basszusgitár ) egészíti ki a megszokott elektronikus felállást. A merőben más hangzás kisebb csalódást okoz a régi fanoknak, a fogadtatás ennek ellenére sikeresnek mondható.

Az élet azonban ismétli önmagát... Selmeci ismét távozik a zenekarból koncepcionális okok miatt, így a Dr.Beat ismét duo! Garam Peti és SZIKO aztán újra elemi erővel veti magát ismét a munkába. Elkezdik forgatni új videoklipjüket is a Dream Again című új dalra, melyet közben New Yorkban masterelnek a Sterling Sound Studióban. Ezt személyesen George Marino ( AC/DC, A-Ha, Bee-Gees, Bon Jovi, Cindy Lauper, Roxette, Stewie Wonder, Sting, Toto, stb. ) készíti el, mely a klip hangsávja is lesz. A video felvételei a Starlight studióban és SZIKO fotostúdiójában készültek 2008. októberében. Az utómunka és a számítógépes látványelemek SZIKO és F. Kovács Sebő kezei alól kerültek ki. Az új lemez hanganyagának készítése tovább csúszott, így a már másodszor kitűzött 2009. kora tavaszi megjelenés is.

Nyár közepén a zenekar tudomására jutott, hogy az 1990-ben bakeliten és kazettán megjelent Dr.Beat lemez kiadási jogainak tulajdonosa, a Hungaroton meg kívánja jelentetni a régi lemezt CD-n. A különféle elképzelések tárgyalóasztalhoz ültették a két felet, akik aztán végül megegyeztek, viszont ez a terven kívüli munkafolyamat ismételten csúszásra kényszerítette az új Dr. Beat album kiadását. Az újrakevert Dr.Beat korong végül 2009. október 20-án került a boltokba országszerte.

- Fourtymain Press -
 

[2009.12.21.]

Kiadványok
stúdió
Dr. Beat: Dr. Beat (2009)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még