2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Újra hazánkba látogat Al Di Meola
A varázslatos Return To Forever az Arénában - képekben
Return To Forever
     
 
Return To Forever
Megalakulás: 1972.
Web: http://www.return2forever.com
Aktív kapcsolat: Al Di Meola (előadó/zenész), Chick Corea (előadó/zenész, 1972-), Stanley Clarke (basszusgitáros, 1972-)
 
     

Return To Forever

A jazz az a műfaj, amit az átlagosnál is több zseni űz. Jónéhányan közülük játszanak alkalmi formációkban együtt, örömzenéléssel növelve a rajongók táborát. Így indult a Return To Forever csapata is.

A Chick Corea alapította zenekar az évek folyamán több tagcserét is megélt, a billentyűs zenei agy mellett csupán Stanley Clarke basszusgitáros volt állandó közreműködő. Több zenész, közöttük Al di Meola is ebben az együttesben vált ismertté. Az 1972-es induláskor főként latin behatással bíró jazz zenét játszottak, a dalok többsége instrumentális szerzemény volt - de ez nem is szokatlan a jazz világában.

Első lemezük megjelenését már nem csak a szaksajtó üdvözölte dicsérő kritikákkal, hanem a nagyközönség is felfigyelt a különleges csapatra. 73-ban, második albumuk Spain című világslágerrel már egyértelműen kirobbanó sikernek örvendett és a Return To Forever a 70-es évek meghatározó jazz formációjává vált, koncertjeik az egész világon telt házak előtt zajlottak.

Ezt a sikert néhány zenekari tag már nehezen viselte, a tagcserék folytán csatlakozott a bandához Lenny White dobos, aki addigra már Miles Davis együttesében szerzett hírnevet magának.

A zenei stílus a jazz-rock felé tolódott és újabb album jelent meg, megnyugtatva az aggódó rajongókat, sőt olyan sikert könyvelhetett el, mint kevés jazz album: felkerült az amerikai pop slágerlistára is.

Az 1974-es albumra csatlakozott az együtteshez az akkor 19 éves Al di Meola és ezzel kialakult a klasszikus felállás. Az új lemezre már minden tag írt dalokat és meg is lett az eredménye: elnyerték vele az Év Legjobb Jazz Albumáért járó Grammy-díjat.

1976-ban kijött a legendás Romantic Mania album, mely a legjobban eladó Return To Forever anyag volt pályafutásuk során és a kritikusok szerint technikailag tökéletes előadást lehet rajta hallani. Az utolsó albumuk 1977-ben került a boltokba, oly sok év után ismét tartalmazott vokális dalokat is, érdekesség, hogy Chick Corea felesége énekelte fel őket.

A formáció ezután feloszlott és bár még néhányszor színpadi előadásra összeálltak, de felvétel már nem készült. Szóló karrierjük ellenben fantasztikus magasságokba emelte mind a négy zenészt. 2007 végén jelentették be a csapat újra egyesítését. 2008 nyarán turnéra indulnak, s ezen apropóból egy különleges antológiai is világot lát majd. Ha létezik a jazz világában legendás csapat, a Return To Forever mindenképpen az.

[2008.06.03.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még