2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
DJ Grandmaster Flash
 
Kapcsolódó kiadványok
Lolita Shanté Gooden (Roxanne Shanté): The Bitch Is Back (1992)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Újra hazánkba látogat Grandmaster Flash
A hegy a városba költözik: Fridge Fesztivál a Felvonulási téren
Hiphop legenda hazánkban: Grandmaster Flash az A38-on
Grandmaster Flash
     
 
DJ Grandmaster Flash
Web: http://www.grandmasterflash-thebridge.com
 
     

Grandmaster Flash

A Grandmaster Flash nevet először valamikor a hetvenes évek végén kezdték el emlegetni: a lassan alakuló harlemi és bronxi partiszcénában feltűnt egy magas, sovány fiatalember, aki boszorkányos ügyességgel kezelte a lemezjátszót - mi több, egészen másként kezelte azt, mint bárki más.

Az ifjú Saddler apja fantasztikus lemezgyűjteményén gyakorolva fejlesztette képességeit. Ekkor már nem kisebb úttörőkkel dolgozott együtt, mint Kurtis Blow vagy Lovebug Starski, míg 1978-ban saját együttest alakított. Öt géppuskaszájú rapperrel (többek között Melle Mellel, az első MC-vel, Cowboyjal, a hiphop névadójával vagy Kid Creole-lal) összeállva létrejött a Grandmaster Flash and the Furious Five.

Grandmaster Flash fáradhatatlanul tolta az alapokat a szövegládák mögött, sőt gyakran előttük, miközben mindenkit elkápráztatott fantasztikus technikájával. Addig elképzelhetetlen trükköket vetett be a lemezjátszókon: a "cutting" (az ütemre váltás), a "phasing" (a lejátszás sebességének megváltoztatása) vagy a "backspinning" (a szkreccselés közvetlen elődje, a lemez kézzel történő visszaforgatása) azóta is a DJ-k bevett eszköztárához tartozik.

A nagyzenekarral felérő Grandmaster Flash és a kitűnő rapperek hamar felkeltették az alakuló hiphop-műfaj legfontosabb úttörő kiadója, a Sugar Hill Records figyelmét, és a csapat első nagylemeze itt jelent meg. A Message igazi mérföldkő, nem csak a hiphop, hanem a modern könnyűzene történetében. A címadó dal elindította útján a "politikus rapet", bebizonyítva, hogy a hiphop nem csak felhőtlen partizene, hanem komoly társadalmi mondanivalóval rendelkező műfaj. Az albumot záró hétperces etűd pedig valóságos lemezjátszó-technikai tűzijáték, amelyben Grandmaster Flash Blondie-t, Queent, Sugarhill Ganget, Chicet és egyéb zenéket kavarva bemutatja az új "hangszer" végtelen lehetőségeit.

A korszakalkotó lemez megjelenése után röviddel a zenekar kettévált. Melle Mel (a Message és a White Lines zeniális rappere) fényes, Grammykkal teletűzdelt pályát futott be, míg Grandmaster Flash fáradhatatlanul tekerte tovább a lemezjátszókat. Utolsó stúdióalbumát 1989-ben jelentette meg, azóta leginkább mixeket készített és partikon DJ-zett. A 90-es évek közepén rövid időre viszatért a rivaldafénybe, amikor a Furious Five újraegyesült és közös turnéra indult Kurtis Blow-val és a Run D.M.C.-vel, illetve Grandmaster Flash Melle Mel társaságában vendégszerepelt a Duran Duran kétes értékű White Lines-feldolgozásán.

A mester aztán gondolt egy nagyot, igazán nagyot, és egy monumentális konceptalbummal tért vissza 2009 elején. A márciusban megjelenő The Bridge (Concept of a Culture) nagyszabású összefoglalás, igencsak illusztris közreműködői gárdával: a keleti part nagyságai (Busta Rhymes, KRS-One, Big Daddy Kane, Q-Tip) nyúltanak kezet a nyugati part súlyos arcainak (például Snoop Doggnak), de hölgyek is szép számmal szerepelnek a lemezen (mint például Princess Superstar vagy Natacha Atlas).

[2009.04.07.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még