2024. május 3. | péntek | Tímea, Irma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Szabó Attila (Duel)
     
 
Szabó Attila (Duel)
Aktív kapcsolat: Duel (előadó/zenész, 1995-), Isolated (szintis, 2009-)
 
     

Szabó Attila (Duel)

Duelt már gyerekkorában megigézte apja szalagosmagnója és gyűjteménye, tízévesen bátyja gitárján gyakorolt, később klasszikusgitárszakon végzett .

A darkwave vonzásában 16 évesen megalapitotta első bandáját (Szálkák), innen hamar csatlakozott a Nulladik Változat indie gitárzenekarhoz.
1995-ben vált ki a csapatból három közös album után és itthon az elsők között kezdett el elektronikus zenével foglalkozni, producerként kezdetben acidhouse, goa stilusok ötvözésével, gitárral, vokállal és fxekkel alakitotta ki egyéni hangzásvilágát, majd hamar a house felé mozdult el és az új sound hamar utat talált a frissen beinduló elektronikus tánczenei színtéren.

Barátjával, Candymannal a magyar acidhouse pionirjaiként résztvettek az első itthoni nagy tánczenei rendezvényeken (Mayday, Rave Olimpia) az első sikert hozó trackjük, az Endless Ocean 1996-ban jelent meg a Polygram gondozásában.

Attila 1998-tól a downtempo műfajban is letette névjegyét (El Sol, Chatwalk), majd 2000-től szólóban folytatta pályáját, leszeződött az Underground Recordshoz, ahol 1999-től folyamatosan jelentek meg a felvételei, house vonalon maxi lp-k és remixek a Pornostar/Planetarium címkéken, a downtempós darabok pedig a Juice Recordsnál.

Az Underground Records-os években számos neves előadónak készitett remixet (Pete Walshe, Eddie Amador, Simon Pearson, Sleepfreaks, Didier Sinclair stb.), a saját felvételek és a remixek nevet szereztek Attilának a nemzetközi színtéren is.

Első komolyabb sikere 2001-ben jött a Soultrippin’ c. felvétellel, amit Zaidával a newyorki énekesnővel vett fel, a dal számos hazai és külföldi kompilációra felkerült, ez eddig Duel legtöbbet játszott és kiadott szerzeménye.

Az igazi áttörést a houseszcénában 2002-ben A Pscyhofriend hozta Candyman vokáljával, a dal és remixei az angol Sumsonic labelen jöttek ki, majd a tört verziókat a neves Play Recordings jegyezte (2sinners,Cabasa rmxek), ez a maxi sokáig szerepelt előkelő helyen a progressive és breakbeat chartokon, a bakelit a label egyik legkelendőbb kiadványaként futott.

A Psychofriend lp-k sikerét mi sem bizonyitotta jobban, minthogy a Mechanism U.K. újra kiadta a dubverziókat 2003-ban (Mechanism dubs 01.)
Még ezévben elkészült az első album (Phasing test / Planetarium rec.), a lemez cimadó dalát a Planetarium adta ki, Darkdriver, Carbonnel rmx-ekkel (Choo-Choo Records).

Duel ezidőtájt csatlakozott a Sunsetcafe csapatához és alapitótagja volt a Le Frenetic houseprojectnek (Beta, Gasper, Andre, Pedro, Duel), ebben a csapatban hangszeres improvizáviókat játszott a dj szettekben.

A Sunsetcafe szárnyai alatt megalakult a The Illuminators, ami Jutasi és Duel zenekari projektje volt, számos felvételüket a Chameleon Records adta ki, legnagyobb sikerük a Pop és a God da beat volt, Zaida közreműködésével. A projekt 2006-ban lezárult egy közös E.P.-vel (Alone Delon 2006 / Purba,Sunset release)

Duelnek ezekben az években számos megjelenése, klub és fesztivál fellépése volt, olyan nevekkel játszott együtt mint Jamiroquai, Francesco Farfa, Green Velvet, Nick Warren, Paul Rogers, Darko, Chris Gainer, Austin Leeds, Circulation, Dave Seaman, Claude Challe, David Visan, Move D és sokan mások.

2007 márciusában megjelent az Everything Flows E.P. a Dublife gondozásában, a maxi Duel és Gasper felállásban készült, ez az első közös produceri munkájuk 10 év közös zenélése, a Le Frenetic bulik , live rádiós szettek és liveactok után.

Júniusban Duel leszerződött a Foundation Recordshoz, az első single, a Gotta Move jelent meg először a kiadónál Lazy, Gasper, Yvel&Tristan rmxekkel. Attila Speak Your Mind című második albumáról három remixcsomag már kijött a Foundationnál (Gotta Move rmx-es 01,02, Soultrippin’ remixes), további két maxi követi (Absence, Loveshells) az új lemezről.

Tovább öregbitve a Foundation jóhírét, Chrissel megnyerték a Soundhead 2008 szavazást Renaissance albumukkal legjobb kiadvány kategóriában, Duel a mixalbum studiómunkálatait végezte.

2008-ban Duel csatlakozott a Hairy Recordshoz, ahol barátjával és régi dj harcostársával, Betával újra beinditották a Le Frenetics estéket a Hairynél, folytatva megkezdett közös projektjüket, a speciális live house szettjeiket mutatják be a fesztiválokon, klubbokban, rádiókban és tervben vannak a közös Le Frenetics megjelenések is szintén a Hairy gondozásában.

A 2009-es év egy szenzációs hírrel indult, Duel két darabja, a Gotta Move és az Absence felkerült Carl Cox új 24/7 című dokumentum dvd-jére mint soundtrack, sőt a reklámtrailer zenéjét is Duel jegyzi, a dvd releaseparty-t márciusban Carl Cox a Miami W.M.C –n tartotta.

Attila számos projektben vesz részt jelenleg is, nemcsak dj-kkel játszik együtt, hanem újra zenekarban is fellép, 2009 tavaszán indult az Isolated live formáció Sziámi vezetésével, a csapatban Duel samplereken, szintiken játszik és vokálozik, másrészt a zenekar egyik zenei producere. Az Isolated supergrupp kezdetben Joy Division számokat dolgozott át egyéni hangvételben, a különböző stilusokból jött tagok izgalmas zenei fúziót teremtve, új, eddig nem hallott hangzással lepik meg a nagyérdeműt.

[2009.12.28.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még