2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Budapesti Vonósok Kamarazenekar
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Zenés időutazás a Budapesti Vonósokkal és a Hot Jazz Banddel
Ifjú orosz csillagok a Zeneakadémián és Gödöllőn
Fassang László a Művészetek Palotájában
     
 
Budapesti Vonósok Kamarazenekar
Megalakulás: 1977.
 
     

Budapesti Vonósok Kamarazenekar

A BUDAPESTI VONÓSOK KAMARAZENEKAR 1977-ben alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból. 1982-ben a zenekar elnyerte a Belgrádi Nemzetközi Kamarazenekari Verseny díját.

Az együttes a Zeneakadémia Nagytermében 1983 óta évente megrendezett koncertsorozata mellett a Vigadóban, az MTA Dísztermében és az ország egyéb jelentős koncerttermeiben is rendszeresen fellép.
1995-től minden évben megrendezik Fertőd-Eszterházán a Nemzetközi Haydn Fesztivált, többek között olyan neves hazai és külföldi művészek közreműködésével, mint például Jandó Jenő, Friedrich Reinhold, Perényi Miklós, Ágoston András, Irena Grafenauer, Lencsés Lajos, Drahos Béla, Daniel Nicolas és a Liszt Ferenc Kamarazenekar.
A 16 fős társulat ma már a világ élvonalbeli együttesei közé tartozik és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistáival, köztük Pauk Györggyel, Josef Sukkal, Maria Kliegellel, Frankl Péterrel, Kocsis Zoltánnal, Stefan Vladarral, Michael Martin Koflerrel, Paula Robisonnal, Guy Touvronnal, Eugene Rousseau-val koncertezik világszerte. Rendszeresen fellépnek Európa, az Egyesült Államok, Dél-Amerika és Japán koncerttermeiben. Gyakori vendégei a nemzetközi zenei világ rendezvénysorozatainak: a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, az ausztriai Karintiai Nyárnak, az olaszországi Danubius Fesztiválnak, az angliai Norwich, Canterbury, Cricklade Fesztiváloknak, a belgiumi Vallon Fesztiválnak valamint a lengyelországi Lancutnak.

Koncertjeiket gyakran egyenes adásban közvetíti, illetve rögzíti a világ több rádió- és televízió társasága. Meghívásaik mellett több kiadó - Hungaroton, Nuova Era, Naxos, Laserlight, Capriccio - számára is készítenek lemezeket. A Delta Music-kal exkluzív szerződés keretében több mint 40 CD-felvételt rögzítettek. Lemezsorozatok is megjelentek előadásukban, többek között – világpremierként - J. Chr. Bach összes szimfónia concertantéja.
Az együttesen belül alkalomszerűen kisebb kamarazenei formációk működnek, amelyekkel szintén fellépnek bel- és külföldön. Az együttes tagjai szólistaként 1999-ben Budapesten előadták Bach összes vonós hangszerre írt szólószonátáját és partitáját. Ugyanebben az évben – ősbemutatóként - öt kortárs szerző művét is megszólaltatták.
2001-ben a kamarazenekar megkapta Magyarország legrangosabb szakmai elismerését, a Bartók-Pásztory-díjat. Az együttes 2002-ben hangversenysorozattal ünnepelte fennállásának 25. jubileumát a Zeneakadémián, míg a 2004. esztendő a fertődi, Nemzetközi Haydn Fesztivál 10. évfordulója volt.

[2006.02.02.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még