2024. június 20. | csütörtök | Rafael nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Stevie Wonder (Steveland Morris)
 
Legutóbbi kiadványok
Live At Last (2009)
A Time To Love (2005)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Barbra Streisand: Partners (2014)

Összes kapcsolódó kiadvány

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Grammy 2014: A Daft Punk lett az est legnagyobb győztese
Érdekes párosítás: meglepő stíluskeveredések a Grammy gálán
BET Award 2013: Emeli Sande lett a legjobb brit előadó
Megható volt! Közös koncertjükön köszöntötték édesanyjukat a Tóth lányok
Justin Bieber (és mamájának) nagy estéje volt az American Music Awards - Videókkal
     
 
Stevie Wonder (Steveland Morris)
Születés dátum: 1950. május 13.
Web: http://www.steviewonder.net/
 
     

Stevie Wonder

Eredeti, anyakönyvezett neve Steveland Morris, s 1950. május 13-án Saginaw Michiganben láttam meg a napvilágot.

Első lemezfelvételét akkor készítette, amikor még csak 13 éves volt, azaz ennek ideje, 1963-ra tehető. S bár zsenge életkor ide vagy oda, minden a zenéhez valamit is konyító embernek világossá vált, hogy zenei őstehetségről van szó.

A kisfiú egyébként vakon született, és mint a nem látók többsége ő is a hangokban, a zenében kereste és találta meg a világ teljességét. Nyolc éves korában már mesterien zongorázott. A Motown kiadó utazó revüiben szerzett koncerttapasztalatot, izgalmas énekes-hangszeres előadóként hamar nevet szerzett magának. Első sikere az élőben felvett Fingertips, amelyen pattogó rézfúvós kísérettel hangzott fel sietős éneke és szájharmonika szólója.

A hatvanas évek közepétől indult be igazán a szekér, amikor is világslágerek sorát kezdte el megalkotni, s amelyeknek legnagyobb részét saját maga szerezte. Az Egyesült Államokban 1970-ben a legjobb soul-előadónak járó díjat ítélték neki oda. A nyolcvanas évek közepére az egyik legkeresettebb szerzővé vált, aki addig több mint 300 platina és gyémántlemezt tudhatott magáénak.

Mindenképp meg kell említeni, hogy Stevie a legtöbbször díjazott művészek közé tartozik. Ehhez egy megdöbbentő számadat is tartozik, miszerint 1974 és 1998 között tizennégy Grammy díjat kapott. 1982-ben Amerikában érdemes művész titulussal illették. Együtt dolgozott a szakma legnagyobb nevű előadóival és 1989-ben bejutott a Rock Dicsőség Csarnokába. Életútja és karrierje jóformán töretlen. Az első komolyabb nehézséggel akkor találta szemben magát, amikor gyermekhangja átváltott a felnőttes-férfihangra. Ám kifejezett szerencséjére a mutálási periódus nem tartott sokáig, így tovább ívelhetett felfelé szerencsecsillaga.

Túláradó munkakedvét és kreativitását a kiadók megpróbálták fékezni, ezért aztán 1971-ben különleges szerződést kért a Motowntól, amely szerint a kiadó lett kiszolgáltatva Stevie kiedvére.

Zenéje az 1970-es években érett be igazán, amikor nagyon kidolgozott, összetett hangzású lemezeket adott ki, mint a Talking Book vagy az Innervisions. Ezeken az albumokon a szövegek is komoly társadalmi, szociális mondanivalót hordoznak. Következő két nagylemeze hasonló színvonalon jelent meg, nem okozva ezzel továbbra sem csalódást.

A lefékezés 1979-ben következett be a Secret Life Of Plants című korong kapcsán. Ez a lemez Wonder elképzelése szerint a betetőzése lett volna addigi pályafutásának. Ha hinni lehet a pletykáknak, Stevie mindent beleadott, de nem sikerült. A kritika, amely addig pártfogolta most ellene fordult és a kiadvány borzasztó módón lehúzta. A sztárt azonban nem olyan fából faragták, aki feladja, ez a kis botlás nem vetette vissza alkotókedvét és a következő évben megjelenő Hotter Than July már ismét sikert ért el.

A nyolcvanas években végig jelen volt az élvonalban, és egyes dalai ott szerepeltek a toplisták élén. A kilencvenes évek már kevesebb sikert tartogattak a számára, megbecsült, ünnepelt művész még mindig, ám lemezei már nem fogytak olyan szédítő példányszámban mint korábban.(forrás: passzio.hu)

[2008.05.11.]

Kiadványok
stúdió
válogatás
Stevie Wonder (Steveland Morris): Live At Last (2009)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
Ma készen áll, 60 online egységben szolgáltatás [2024.06.15.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
A Madách Színház 2014-ben...

Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Hazai és nemzetközi...

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Nagyot szólt a Dinamit 45 éve! - képriport
Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
beszámolók még