2020. június 6. | szombat | Norbert, Cintia nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
Oldal.info

 
 
 

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Gerilla együttes
     
 
Gerilla
Megalakulás: 1966.
Egyéb kapcsolat: Vámos Tibor (gitáros, 1966-1971), Berki Tamás (énekes, 1966-1971), Gergely Ágnes (énekes, -1971), Rohonyi Marianne (énekes, -1971), Lantos István (bőgős, -1971)
 
     

Gerilla együttes

1966-ban, az ELTE Vietnami Szolidaritási Bizottságának inspirációja nyomán alakult. a hazai polbeat-zene előhírnökei, úttörői voltak. Életre hívói és dalok szerzői Berki Tamás (ének, gitár) és Vámos Tibor (ének, gitár) voltak.

A Gerilla zenekar főként egyetemi klubokban tartotta koncertjeit. Később egy hölgy is csatlakozott hozzájuk, nevezetesen Gergely Ágnes, aki Koncz Zsuzsa oldalán tűnt fel még az első Ki Mit Tud? alkalmával, s nagy sikert arattak Gézengúz című dalukkal. „Vándormadárnak” mondható, ugyanis többször elhagyta az együttest, de több ízben vissza is tért. Közben Rohonyi Marianne (ének) és Lantos István (ének, nagybőgő) is csatlakozott a zenekarhoz.

1967-ben, amikor Magyarországon az első és egyetlen polbeat fesztivált megtartották, a Gerilla együttes három díjat is besöpört a következő szerzeményekkel: „Disszidensek (Ecc-pecc-kimehecc…)”, „Várunk este a szobornál”, ”Nem lehet tudni”. Ezek a szerzemények lemezeken is megjelentek.

Külföldre is eljutott a zenekar, az NDK-ban öt alkalommal is felléptek. A Mikroszkóp Színpad vendégei is voltak.

1971-ben feloszlott az együttes.

1986-ban Vámos Miklós „Felnóta” (a Magvető Kiadó gondozásában) címmel könyvet jelentetett meg a Gerilla zenekarról, amelyben unokaöccse, Vámos Tibor is szerepelt.

[2007.02.21.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Poplánycsapat zenekar [2020.05.31.]
Noa énekstudió szolgáltatás » oktatás [2020.05.20.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

beszámolók még