2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Jerry Ricks
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Jerry Ricks
     
 
Jerry Ricks
Születés dátum: 1940. május 22.
 
     

Jerry Ricks

Az archaikus fekete country-blues egyik legnagyobb mestere.

A “Testvéri Szeretet” városában, Philadelphiában született és nőtt fel, de a telet családjával minden évben a Mississippi deltavidékén töltötte. Ezen a tájon mást nem is tanulhatott, mint akusztikus country-bluest, viszont “első kézből” és olyan mesterektől, mint Mississippi John Hurt, Skip James, továbbá mindazoktól a nagy énekesektől, akik a “blues-revival” idején az ’50-es évek végén megtöltötték Philadelphia bárjait és kávéházait. Ezek a zenészek egytől egyig az archaikus blues halhatatlan úttörői és legkitűnőbb egyéniségei, mint Lightnin’ Hopkins, Jesse Fuller, Son House, Doc Watson, Sonny Terry, Brownie McGhee, Sonny Terry vagy Champion Jack Dupree.

Gyerekkoromban először trombitálni kezdtem, de az utcákon mindenütt gitárosokat hallottam, így átváltottam gitárra.

Az első akkordokat a már akkor is klasszikusnak számító blues gitáros, Lonnie Johnson mutatta meg neki. Ettől kezdve elválaszthatatlanná vált hangszerétől, állandóan szólt körülötte a legjobb minőségű blues- és jazz zene. Korosztályának olyan későbbi sztárjaival töltötte ifjúságát Philadelphiában, mint Archie Shepp, a Heath-fivérek, Milt Jackson, Bobby Durham vagy John Lewis. 1
960-tól a “Second Fret” nevű kávéházban zenészügynökként dolgozott, így kapcsolatba került az akusztikus blues további nagyágyúival. A zenészek rendszerint 2-3 hétig játszottak a klubban, és leggyakrabban nála is laktak ez idő alatt. Itt tanult a fentieken túl olyan mesterektől, mint Gary Davis és Sleepy John Estes, majd ’63-ban Mississippi John Hurt és Skip James. Hat évig tartottak az “inasévek” a legnagyobbakkal.

Már valamennyire tudtam gitározni, amikor az óriások nagy részével találkoztam, és akkorra már persze sokat leszedtem korábbi lemezeikről is. Mindenféléről beszéltek nekem, arról is, hogy mindig legyek észnél és bizonyos ‘utazásoknak’ ne fussak neki...

1969-ben Buddy Guy hívta együttesébe, akivel beutazta Közép- és Kelet-Afrikát, Madagaszkárt és Mauritiust. 1970-ben a Smithsonian Intézet megbízásából a híres zenetudós, Ralph Rinzler társaságában végzett kutatásokat Arkansasban, majd a Colorado Egyetemen tanított tradicionális gitárzenét. Ezt követően ismét útra kelt, és ezzel megkezdődött közel két évtizedig tartó vándorlása Európa legkülönbözőbb országaiban.

[2007.02.28.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még