Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2018. január 24. | szerda | Timót nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Aukción Jim Morrison jegyzetfüzete
Méltóképpen örzik a Doors emlékét Magyarországon
The Very Best of Billy Idoltól
Zenerégész: Elhunyt Jim Morrison
Kapcsolatok
James Douglas Morrison (Jim Morrison)

Jim Morrison 27 évet élt! 41 éve nincs köztünk a The Doors énekese

Ma 41 éve annak, hogy eltávozott a The Doors kiválósága, Jim Morrison. Az énekes, dalszövegíró és költő mindössze 27 évesen távozott.

James Douglas Morrison néven született Melbourne-ben 1943. december 8-án. A népszerű amerikai The Doors rockzenekar vezető énekese és dalszövegírója volt. Számos verseskötete is megjelent, a filmezés is foglalkoztatta.

Az 1960-as évek kezdetén Morrison a Florida State Universityre járt, amit később abbahagyott és érdeklődése inkább az új irányvonalak és szenzációk felfedezése felé fordult. Bohém életet élt Kaliforniában amíg a UCLA filmes tagozatára járt, sodródva kanapék és lakások között, Venice-ben (Los Angeles, California, USA) lógva és mohón olvasva különböző könyveket.

Miután elvégezte a UCLA-t, Morrison felolvasta néhány költeményét egy iskolatársának, Ray Manzareknek és azon nyomban egy rockzenekar alapítása mellett döntöttek. A csapathoz csatlakozott még Robby Krieger és John Densmore is. A "The Doors" név Aldous Huxley könyvéből, a The Doors Of Perception-ből ered, aki William Blake-től kölcsönözött néhány sort: "When the doors of perception are cleansed/ Things will appear as they are, Infinite" ("Ha az érzékelés ajtói megtisztulnának, minden úgy tűnne fel az ember előtt, amilyen valójában: Végtelennek."). Felhasználta egyedi énekstílusát és kiaknázta a költeményekben rejlő misztikus utalásokat.

Albumukból musical készült
 
Morrison felvette a "Mr. Mojo Risin'" becenevet, mint a Jim Morrison anagrammáját és ezt fel is használta az L.A. Woman című szám refrénjében. Hívták még őt The Lizard Kingnek (Gyíkkirály) is, ami híres költeményéből, a Celebration of the Lizard-ből ered. A költemény egy része megjelent a Waiting For The Sun című albumukon és musical is készült belőle az 1990-es években. 

Morrison már a The Doors megalakulása előtt fogyasztott kábítószereket, rendszeresen ivott alkoholt és részt vett bacchanalia fesztiválokon. Emiatt sokszor előfordult, hogy a felvételek alatt is illuminált állapotban volt (a Five To One dal felvételén lehet hallani, ahogy csuklik). Jim Morrison előadásmódja több emberre is befolyással volt, többek között Patti Smithre. Élő előadásai gyakran sámánista elemeket is tartalmaztak.

27 évesen 1971. július 3-án halt meg Párizsban, ahol a fürdőkádjában találtak rá; rajongók és biográfusok találgatnak, hogy halálát kábítószer-túladagolás vagy az amerikai kormány által megrendezett merénylet okozta-e. Morrison halála előtt többször is megjegyezte, hogy ő a harmadik. Ezzel arra utalt, hogy valószínűleg ő lesz a harmadik ember, aki rejtélyesen hal meg Jimi Hendrix és Janis Joplin után. A hivatalos jelentés szívinfarktust jelölt meg a halál okaként.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét. 

Ám egy 2007-ben megjelent könyv szerint lehet, hogy mégsem így történt. A mű szerzője az a Sam Bernett, aki a Rock’N’Circus nevű nightclub menedzsere volt; utolsó estéjén ide tért be a 27 éves énekes. Bernett tisztán emlékszik 1971. július 3-ra, és elérkezettnek látta az időt, hogy egy könyvben leírja a teljes igazságot Jim Morrison haláláról.

 

Elmondása szerint nem igaz, hogy a rocksztár saját otthonában hunyt el. Sam elmondása szerint Morrison vodkát és heroint kért a pultostól, majd a férfi vécébe távozott. Egy órával később itt esett össze, a szája habzott, mivel egyszerűen lenyelte a drogot. A dílerek, akiktől az anyagot vette – látva, hogy nagy a baj – pánikba estek, és gyorsan felvonszolták az énekest a lakására. Jim Morrison holttestét nem sokkal később itt fedezték fel, a többi már történelem.

Morrisont a híres Père Lachaise temetőben temették el Párizs keleti részén: azonban rajongói sok kellemetlenséget okoztak régebben a temetőnek ott szemetelve és összefirkálva a sírokat, ezért felmerült, hogy új nyugvóhelyet kellene keresni neki.
 
- zene.hu -

[2012.07.03.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Komoly zenekart keresek! zenekar [2018.01.21.]
Fuvolista zenész » rézfúvós [2018.01.19.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

A We Will Rock You musical megmutatta milyen az igazi rockzene!
Elképesztően nagy éneklések,...



beszámolók még