Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2020. február 22. | szombat | Gerzson nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Zorán a 12.-re készül - nyilatkozott az énekes
Kapcsolatok
Sztevanovity Zorán

"..és ez így van jól" - Zorán koncert Debrecenben

Hosszú évek óta Zorán minden ősszel végigturnézza Magyarországot, de soha nem ugyanazzal a felállással és koncertprogrammal. Idén, első ízben, (de nem utoljára!) ezt a debreceni Kölcsey Központban tekintettem meg.

Nehéz nekem Zoránról és zenekaráról elfogultság nélkül írnom. Szüleim még gyermekkoromban rengeteg koncertjére elvittek, már korán próbáltam megfejteni azokat az időtálló Dusán szövegeket, melyek ma is ugyanúgy működnek, mint két évtizeddel ezelőtt.

Be kell vallanom, rajongással vártam ezt az estét is, ugyanúgy, mint a tavaszi békéscsabai, vagy a pár évvel ezelőtti orosházi, szegedi előadásokat, de ugyanakkor örültem annak, hogy a korábbiakkal ellentétben, most egy klasszikus koncertteremben tudtam megnézni a zenekart. Ilyen kaliberű produkcióknál úgy gondolom, ez a színvonal és technikai felszereltség kellene legyen az alapvető minden helyszínen, mert a zenészek és a közönség egyaránt megérdemli, hogy a legjobb minőségben szólalhassanak meg a hangszerek. Szerencsére a Kölcsey Központban erre nem volt panasz, s hozta a magas elvárásaimat, tökéletesen szólt az egész koncert és a szervezők is kitettek magukért.

Kezdjük azzal, hogy a Központ oldalsó bejáratai nagyon megkönnyítették a közönség bejutását, nem volt sem sorban állás, sem idegesítő egymásra taposás, ami azért nagyon sok helyszínen előfordul. A székemet elfoglalva, boldogan konstatáltam, hogy valami történt hazánkban!  

Értékálló

Korábbi Zorán koncerteken, főként a negyvenes-ötvenes generációba botlottam, most viszont feltűnt a sok egyetemista, aki énekelte a régi – és új dalokat is. Fontos itt megjegyeznem, hogy teltház volt, s ha egy picit belegondolunk abba, hogy a hazai kereskedelmi rádiók szinte csak elvétve játsszák sajnálatos módon Zorán, Koncz Zsuzsa vagy akár a kortársaik, Bródy, Tolcsvay zenéit, akkor azt kell mondjam, hatalmas érdem ez a művészeknek és értékállóságukat prezentálja.

A majd‘ két és fél órás előadás a „Nem kell mindig“ és a „Mondtam Neked“ medley-jével indult, majd jöttek váltakozva a régi kihagyhatatlan és az új, de már mindenki számára ismert dallamok. Zorán többször is hangoztatta, hogy szeretnék a nézöket elringatni, így a gyors és lassabb tételek felváltva érkeztek, ami véleményem szerint remek ötlet volt, hiszen így nem lankadt a figyelem egy percre sem, nem voltak laposabb részei a koncertnek.

Kiemelném, hogy más szóló előadókkal ellentétben , a zenekar nem csak kíséretként funkciónált, hanem egyenjogú partnerként kapott szerepet egész este. Így duettezett mind három vokalista hölgy, előbb Óvári Éva, majd Péter Barbara, s végül Kabelács Rita. Ezután érkeztek a vadiúj dalok: „Ez volt a dal“ és a „Nincsen kedvem“. Mindkét Presser-Dusán szerzeményről ki merem jelenteni, hogy biztosan hosszú évekig megállják majd a helyüket a koncertprogramban az olyan kedvencek mellett, mint az „Egészen egyszerű dal“ vagy a „Csak a szerelem“.

Nincs két egyforma

Aki járt már Zorán koncerten tudhatja, hogy nincs két egyforma előadás, s ezt nem csak azért írom mert improvizatív szólókból Sipeki Zoltán gitárosnál, vagy Gátos Iván zongoristánál ezúttal sem volt hiány, hanem mert az estek második felében mindig jön valamilyen üde színfolt. Tegnap este ez a „Romantika“ acapella változatánál, (mely megalkotásáért járt a vastaps Csányi Istvánnak), valamint az „Ederlezi“ alatt éreztem. Egyszerre volt érzelmes és művészi.

A program első részét az „Apám hitte“ zárta, melyet a tömeg, könnyezve, elcsukló hangon énekelt, vastapssal karöltve. Megható volt látni a mellettem ülő tetoválásokkal televarrt karú, de ingben, vasalt nadrágban érkező fiatalembert, ahogy nagymamája kezét szorongatva, átszellemülve motyogja a sorokat. Ez a zene igazi ereje, amiről mindig beszélek!

A szűnni nem akaró tapsot és felfokozott hangulatot az „Ahogy volt, úgy volt“ kibővített, hangszeres szólókkal fűszerezett változata, valamint az „Egészen egyszerű dal“ és  a „Kóló“ triásza zárta.

A meghatottságot ekkor már vastapsra cserélő közöségnek pedig nem akadt szabad keze, letörölni az örömkönnyeket az arcáról, de azt hiszem egy ilyen feledhetetlen Zorán koncerten „ez így van jól“.

- LSZL -

[2016.10.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
turnémanagert keres a Swan 2000 zenekar zenekar [2020.02.18.]
Biztonságos kölcsön magánszemélyek közöt egyéb [2020.02.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Legolvasottabb cikkek

koncert.lap.hu

Kowalsky meg a Vega az Arénában - képekben
Február 15-én 15 ezer ember volt kíváncsi a...

Megnéztük Janza Kata és Szabó P. Szilveszter önálló estjét
"Ilyen szerelem illik a...

Slipknot 2020: Az összeszedetlenség is belefért Coreyéknak
Megnéztük ABBA Tribute Showt az Akvárium Klubban - képekkel
La Mancha lovagja olvasópróbán jártunk -. képekben
Ilyen volt a Tankcsapda Szilveszter - képes beszámoló
Megnéztük a Charlie koncertet a Barba Negrában
beszámolók még