Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2017. december 17. | vasárnap | Lázár, Olimpia nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ben Hur a RaM Colosseumban - szereposztás, infok
Szerelmes Shakespeare a Madách Színházban
Ügyes kis hazugságok a Madách Színházban - jegyek itt
Kapcsolatok
Madách Színház

Jön a Szerelmünk, Shakespeare Fesztivál a Madách Színházban

Shakespeare-fesztivált rendez nyáron a Madách Színház.

 Szerelemünk, Shakespeare címmel rendez fesztivált június 9. és július 16. között a Madách Színház. A programban zene, tánc, egyetemi és alternatív színházi produkciók, valamint Shakespeare-szakértők előadásai is helyet kaptak.

A Madách Színház Szerelmes Shakespeare című előadásának június 9-i bemutatójához kapcsolódva szervezi a fesztivált, amely főhajtás William Shakespeare, az angol nyelvű drámaírás egyik legnagyobb alakja előtt színészek, rendezők, zenészek, táncművészek és irodalomtörténészek bevonásával.

    Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Shakespeare a magyar színház szempontjából is kiemelkedő hatású szerző, a legnagyobb színészek, rendezők, elemzők, esztéták foglalkoztak vele és a magyar színjátszás csúcsai fűződnek a nevéhez. Mindaz, ami a színházban vonzó és szép, a szerző műveiben megtalálható: a fantasztikus történet, a nyelvi gazdagság, az emberi karakterről való mély tudás, a filmszerű lebonyolítás. Shakespeare túlélte a vele való kísérletezéseket, az évszázadokat és aktuálisabb, jelentősebb mint valaha - fogalmazott.

    M. Tóth Géza, az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektora hozzátette, hogy Shakespeare mint tananyag fontos az iskolák számára is, elemzik és játsszák műveit. Az SZFE hallgatóinak előadásában a fesztivál programján szerepel ifjabb Vidnyánszky Attila Ahogy tetszik-rendezése és Szabó T. Anna Shakespeare-szonett fordításai Hegedűs D. Géza rendezésében. Emellett két rendezőszakos hallgató, Szilágyi Bálint és Markó Róbert a Madách Színház fiatal színészeivel mutat be Shakespeare-meséket.

Az én Shakespeare-em 

    Az én Shakespeare-em címmel 14 estéből álló beszélgetéssorozatot is rendeznek: neves színházművészek, műfordítók és gondolkodók - Bocsárdi László, Cserhalmi György, Gálffi László, Hegedűs D. Géza, Kállay Géza, Kerényi Imre, László Zsolt, Nádasdy Ádám, Stohl András, Szikora János, Szirtes Tamás, Takács Ferenc, Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor - mesélnek saját Shakespeare-jükről egy-egy estén. Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító például - mint azt a sajtótájékoztatón elmondta - a Lear királyról fog beszélni, amely szomorú, tragikus darab, tele humoros, abszurd, fonák jelenetekkel. Előadása alkalmával azt mutatja be, hogy ezt a mai magyar néző számára hogyan lehet befogadhatóvá tenni.

    A fesztivál programjában szerepel költő- és dalverseny is. Jordán Tamás színművész, a verseny házigazdája elmondta, hogy a Rómeó és Júliából választanak majd ki páros jeleneteket. A részt vevő költőknek - Nádasdy Ádámnak, Szabó T. Annának és Várady Szabolcsnak - szonett formában kell megírniuk, hogy amíg az egyik szereplő beszél, addig a másik mire gondol. A versenyben zeneszerzőként Darvas Ferenc, Kocsák Tibor és Sebő Ferenc vesz részt.

    A fesztiválon két alkalommal látható a Schilling Árpád rendezte Hamlet.WS című produkció. Koncertet ad Ónodi Eszter és a WH zenekar, amely a mai zenei világba emeli Shakespeare szonettjeit és dalait, és látható lesz #Shakespeare LIVE címmel Hajdu István és Magyar Attila közös produkciója, Kocsák Tibor zenéjével.

    Fekete Ernő és Kerekes Éva előadásában egy-egy alkalommal Shakespeare-monológok hallhatók a férfiakról és a nőkről Müller Péter bevezetőjével. Shakespeare, ahogy nekünk tetszik címmel több Shakespeare-darab témájára készült táncelőadást is láthat a közönség.

    A fesztivál ideje alatt Legendás színészek - legendás szerepek címmel fotókiállítás látható Keleti Éva fotóiból, amelyeket a Madách Színház 1962-1988 között bemutatott Shakespeare-előadásairól készített.

    A színház tetőteraszán reneszánsz romkocsma is várja a nézőket, ahol reneszánsz ételeket és italokat kóstolhat és korabeli dalokat hallhat a közönség, és ahol reneszánsz táncházat is tartanak a Szerelmes Shakespeare előadásai után.

    A Shakespeare-fesztivál nyitó és záró napján, a Szerelmes Shakespeare című előadás előtt utcaszínházzal, a Tűzmadarak cirkuszcsoport fellépésével várják a nézőket az épület előtt.

 

[2017.02.14.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Preda pánsíp hangszer [2017.12.12.]
hegedűs, brácsista zenész » vonós [2017.12.12.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Mert a mese örök - Háromszázadszorra is a Madáchba fújta Mary Poppinst a szél
Úgy...

A We Will Rock You musical megmutatta milyen az igazi rockzene!
Elképesztően nagy éneklések,...

Nagyszerű Kórus-jam a pécsi Kodály Központban  
Voisingers Szuperkoncert a pécsi Kodály Központban
Szétszedi a közönséget a Tankcsapda a klubkoncerteken - képekben
Lovasi 50 - Az első 50 év legjobb dalai. Tömör két óra örömnosztalgia a Sportarénában.
beszámolók még