2024. május 5. | vasárnap | Györgyi nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Még egy kis Plusz a Patakyban
Musical top100
Ötszázadszor vastaps az Operaház Fantomján
Kapcsolatok
Sasvári Sándor
Legnépszerűbb csengőhangok

Ma ötven éves a kiváló színész-zenész

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt október 18-án!

Ma Lukács, Ambrus, Jusztusz napja van.

Ma ünnepli 50. születésnapját Sasvári Sándor. A népszerű művész  zene iránti vonzódása már kiskorában kiderült - 6 évesen kezdett ismerkedni a hangszerekkel. Eleinte magától gitározgatott, majd a szülei beírattak a Bakács téri Zenei Általános Iskolába, ahol klasszikus gitárt tanult. Nyolc évesen megalapította első zenekarát, tíz évesen pedig nővérével már saját dalokat szereztek.

Többféle zenei hatás formálta ízlését: Az iskolában klasszikusokat tanult, zenekaraiban beatzenét játszott, otthon pedig jazz-t és jazz rockot hallgatott. Miután megkapta első lemezjátszóját, elkezdte gyűjteni a zenéket, ami mind a mai napig szenvedélye maradt.

Sasvári Sándor énekesként és basszusgitárosként idővel egyre népszerűbb rockzenekarokban játszott (Titanic, Jokers, Gallus-trió ), majd 1982-ben Kerényi Miklós Gábor javaslatára jelentkezett a Budapesti Rock Színházba, ahol hamarosan megkapta a Sztárcsinálók című magyar rockoperában Juvenalis, majd évekkel később Kyprios Jézus szerepét - magyar és angolnyelven is. Ezen kívül két másik darabban is ő alakította Jézust: a Jézus Krisztus Szupersztár –ban (már az 1986-os magyarországi ősbemutatón is), majd a Mária Evangéliumában. Több alkalommal vendégszerepelt külföldön - Londonban a Dorian Gray, Németországban, Duisburgban pedig a Nyomorultak című darabban játszott.

A művész 1993-ig volt a Budapesti Rock Színház tagja, de láthattuk őt az Operettszínház, és a Győri Nemzeti Színház színpadán is többek közt az Leányvásár, az Elisabeth és a Grand Hotel című darabokban. Jelenleg a Madách Színháznban az Operaház Fantomjában szerepel. A musicaleken kívül más színészi területeken is kipróbálta magát: játszott operettben, operafilmen és filmen is. 2000-ben Sasi Teshow néven családtagjaival és barátaival saját zenekart alapított - első albumuk Zene utca címmel jelent meg.

Sasvári Sándor munkájáért 1991-ben megkapta Az év zenés színésze díjat, majd 1993-ban a Magyar Rádió eMeRton-díjjal is kitüntette.

- sasvarisandor.hu/ Pogonyi -

Események:

1964 Elkezdődött az Animals első olyan angliai turnéja, amikor az ő nevük volt a plakát élén. A nyitó bulira Manchesterben került sor, Carl Perkins, Gene Vincent, Tommy Tucker és a Nashvill Teens társoságában.
1968 A Marquee Clubban a New Yardbirds zenélt, majd skandináv koncertkörútra indultak. Nem sokkal később már Led Zeppelin néven hallgathattuk. Azon az estén eljátszották a Communication Breakdownt, az I Can't Quit You Babyt és a Lemon Songot.
1989 A Guns N' Roses Los angeles-i koncertjén Axl Rose bejelentette, hogy kilép a zenekarból.

Született:

1706 Baldassare Galuppi, itáliai zeneszerző
1946 Howard Shore kanadai zeneszerző, filmzeneszerző
1948 Erdész Róbert énekes, billenytyűs az egykori Napoleon Boulevard együttes tagja. Ismertebb dalaik: Júlia nem akar a földön járni, Európa visszavár, Szállj velem! Legyetek jók, ha tudtok.
1957 Sasvári Sándor zenész, színész
1975 Peter Svenson svéd gitáros a Cardigans együttes tagja. Az együttes 1992-ben alakult. Tagjai: Nina Person, Peter Svensson, Bengt Lagerberg, Magnus Sveningsson, Lassa Johansson. Legnagyobb sikerük a Lovefool, amely a Rómeó és Júlia film betétdala volt

Elhunyt:

1893 Charles-François Gounod francia zeneszerző.
1968 Tóth Aladár, Kossuth- és Baumgarten-díjas zenetörténész, esztéta, színházigazgató

[2007.10.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még