2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Új show indult a M1-en augusztus 20-án
Mondd, te kit választanál? - Szulák Andrea segít a döntésben!
Elindult a Magyar Televízió új showműsora
A népszerű műsorvezető a Társulat tagja lesz?
A vak énekesnő a Társulat tagja lesz?
Képgalériák
Társulat - középdöntő
Kapcsolatok
Magyar Televízió
Legnépszerűbb csengőhangok

Sokan vágynak István, a király szerepére - a Társulat középdöntőjén jártunk

Lezajlott a Társulat válogatásának középdöntője. Az élő adást megelőző utolsó megmérettetés október 15-18 között folyt, ahol az előző körben továbbjutott 107 versenyzőnek a szakmai zsűri előtt ismét bizonyítania kellett. Az új műsor előválogatásáról készült felvételeket a hónap végétől vetítik a Magyar Televízióban.

Az István, a király című rockopera 25. évfordulója alkalmából Társulat címmel augusztusban szereposztó showműsor-sorozat indult a Magyar Televízióban azzal a céllal, hogy megtalálják azokat a fiatal énekeseket, akik először 2008. június 18-án a Budapest Sportarénában, majd augusztus 20-án a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán bemutatják a darabot. Csaknem kétezren jelentkeztek a többlépcsős vetélkedő júniusi elődöntőjére, közülük szakmai zsűri választotta ki azt a 90 embert, akik az Internetes szavazás által továbbjutott versenyzőkkel együtt ismét lehetőséget kaptak, hogy megmutassák tehetségüket. A négynapos középdöntő egy színházteremben zajlott, melynek során eldőlt, ki lesz az a 16 versenyző, akik biztosan részt vesznek majd a Társulat februárban induló élő adásában. Az eseményről készült felvételeket október 30-ától kéthetente sugározza a Magyar Televízió egyúttal azt a lehetőséget is megadva a nézőknek, hogy szavazatukkal további 8 versenyzőt (adásonként egy fiút és egy lányt) továbbjuttassanak a döntőbe.

Izgatott nyüzsgés

A verseny harmadik napján mi is ellátogattunk a helyszínre. Az épület földszintjén az aznapra berendelt 24 énekes izgatott nyüzsgése fogadott, akik élénk társalgás közepett várták, hogy elkezdődjön a meghallgatás. Kíváncsian méregettem őket, s próbáltam kitalálni, vajon ki milyen szerepre jelentkezett, majd néhány perc múlva odaléptem az egyik versenyzőhöz. Danis Lívia Sugárka Réka dalával készült, két éve végzett a Theatrum Színiakadémián, s azóta a Szigetszínház és a Veszprémi Színház előadásain láthattuk őt.

Fellépett a Margitszigeten a Drakula című darabban is – talán ez idáig ez volt a legnagyobb nézőszámmal bíró színpadi szereplése. „Nagyon szeretem az István a királyt, ezért is jelentkeztem. De, ami a legfontosabb, az a szakmai előrelépés, és hogy megismerjék a nevemet. Szeretném megmutatni, mit tudok.” – mondta a lány, mikor arról faggattam, mi motiválta, hogy elinduljon a versenyen.

Fejes Szandra eredetileg szintén Réka szerepére jelentkezett, ám az utolsó pillanatban hirtelen meggondolta magát és a Táltosasszony dalát énekelte el a zsűrinek. A hollószín sörénnyel rendelkező tehetség amatőrként érkezett a vetélkedőre, s miközben nyaranta fellép különböző szabadtéri színpadokon, a Bánfalvy Ági Nemzetközi Színészképző Stúdió hallgatójaként azért tanul, hogy színészi diplomát szerezzen. „Mostanában kezdtem válogatásokra járni, mert úgy érzem, itt az ideje, hogy megmutassam magam.”- mondta Szandra. „Nagyon tetszik a darab és a Táltosasszony dala is, és nagyon szívesen elénekelném. Ha sikerülne bejutnom, az nagyon nagy segítség lenne a pályámon.”

Király Linda testvére szerepet akar

A versenyzők közt egy ismerős arcot is felfedeztem. Király Linda testvére, Viktor István szerepére pályázva indult a versenyen, s bár két évvel ezelőtt végzett Gór Nagy Mária Színitanodájában, színészként ez idáig még nem lépett fel a közönség előtt. „Van egy saját stúdióm, ahol zenéket készítek magamnak és másoknak is” – mondta Viktor. „Könnyűzenei énekesként már jó néhányszor volt alkalmam színpadra állni, de ekkora közönség előtt, ami majd a jubileumi előadáson lesz, még sosem szerepeltem.” A fiú ennek ellenére képesnek érzi magát a feladat teljesítésére, hisz legnagyobb vágya, hogy színpadon legyen. „Lírai énekes vagyok, általában soulzenét énekelek” – magyarázta Viktor. „Ezért is választottam Istvánt a szereplők közül.” Az előadó azt is elárulta, hogy bár a darab is vonzotta, maga a műsor sokkal inkább, mert azzal, hogy itt szerepelhet, a későbbiek során talán más előadásokon is színpadra állhat a társulattal.

Kilenc órakor elkezdődött a meghallgatás. Sorra érkeztek az önjelölt Istvánok, Koppányok, Rékák, Gizellák és Táltos helyett a Táltosasszonyok, ezúttal Laborc dalával egyetlen fiú állt a zsűri elé. Az egymás után felcsendülő ismerős dallamok különös atmoszférát teremtve lengték körül a stúdióban helyet foglaló közönséget, s miközben a zsűri tagjai (Alföldi Róbert, Szikora János, Szulák Andrea, Kocsák Tibor és Keveházi Krisztina) olykor kommentálva is az előadásokat titkos jegyzeteket vetettek papírjaikra, némán figyeltem az ifjú tehetségek produkcióit. A versenyzők közt feltűnt egy fiú, aki István és Koppány közös dalát adta elő, s bár ő az utóbbi szerepére pályázott, első királyunk sorait is elénekelte. Ahogy hallgattam, képtelen voltam eldönteni, vajon melyik karakter illik hozzá jobban, ugyanis a 18 éves Nagy Szilárd mindkét főszereplő hangján tökéletesen szólalt meg.

Koppány közel áll hozzá

„Mikor jelentkeztem, átgondoltam, milyen szerepre lennének lehetőségeim. Úgy érzem, el tudom énekelni a darab összes férfi karakterének dalait, viszont Istvánként nem tudom magam elképzelni” – mondta Szilárd, miután az első meghallgatást követő szünetben megkerestem őt. „Nem vagyok elég királyi, elég magas vagy elég nagy méltóság. Viszont Koppány nagyon közel áll hozzám és a dalai is jobban megfognak, ezért választottam ezt a szerepet.”  A kisvárdai tehetség biológia és kémia tagozaton tanul egy gimnáziumban, 15 éves kora óta azonban már teljesen biztos benne, hogy bár annak idején orvosi pályára készült, eredeti tervével felhagyva mindenképpen színész szeretne lenni. Épp ezért minden komoly meghallgatáson részt vesz, mert úgy véli, csak így tud bekerülni egy nagyobb társulatba.

A mostani verseny pedig különösen vonzónak ígérkezett, hiszen Szilárd már régóta kapcsolatban áll az István a király című darabbal. „7 éves koromban hallottam először a rockoperát a most már 16 éve működő kisvárdai Doktorock nevezetű színtársulat előadásában, melyet egyébként édesapámék alapítottak” – mesélte Szilárd. „Az István a király volt a csapat első színpadi előadása. Emlékszem, annak idején reggeltől estig otthon és a színházban is folyamatosan ezt hallgattam, ott ültem a próbákon és szívtam magamba a színház levegőjét.”

[2007.10.26.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
toromon 2007.10.28. 05:00 • [1]
Köszönöm. Nagy élmény volt a cikk. Ilyen választékos írást ritkán olvasok. Kíváncsian váro a műsort.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még