2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
A Társulat
Kapcsolódó cikkek
Új show indult a M1-en augusztus 20-án
Elindult a Magyar Televízió új showműsora
Kapcsolatok
Szörényi Levente
Bródy János
Szulák Andrea
Alföldi Róbert

Mondd, te kit választanál? - Szulák Andrea segít a döntésben!

Az István, a király című rockopera 25. évfordulója alkalmából A Társulat címmel szereposztó showműsor-sorozat indult, amit augusztus 20-ától vetít a Magyar Televízió. A többlépcsős tehetségkutató verseny célja: megtalálni azokat a fiatal énekeseket, akik jövőre, a mű 25. születésnapján több díszelőadás keretében – elsőként az Arénában - bemutatják a darabot.

Csaknem kétezren jelentkeztek A Társulat című műsor elődöntőjére, ami június 18 és 30 között zajlott a Klebelsberg Kuno Kultúrkúriában. A Magyar Televízió új műsorába bekerülő fiatal tehetségek az István a király című rockopera egy-egy szerepéért vetélkednek. A szakmai zsűri olyan előadóművészeket keres, akik egy zenés színházi produkcióban is könnyedén megállják a helyüket, de azt is figyelik, hogy a jelentkező karaktere vajon megfelel-e a megpályázott szerepre. A júniusi elődöntőn kiválasztották azt a 90 embert, akik az internetes szavazás során továbbjutott 20 versenyzővel együtt részt vesznek majd a 2007. október 15 és18 között zajló középdöntőn.

A városligeti Királydombon 1983 augusztusában mutatták be a magyar kultúra talán legjelentősebb és legemlékezetesebb rockoperáját, az István, a királyt. A mű elsöprő hatást váltott ki a nyolcvanas évek Magyarországán. 1989 végéig folyamatosan teltházzal játszotta az akkori Nemzeti Színház. Ez a zenés színházi kísérlet egyébként az eddigi legnagyobb magyar lemezsikert hozta: a Hungaroton kiadásában 1983-ban megjelent lemez, kazetta és a később megjelent CD több millió példányban fogyott el.

A rockopera mind a mai napig változatlan népszerűségnek örvend: számtalan kőszínházi bemutató mellett több szabadtéri (Népstadion, Szeged, Margitsziget, Sitke, stb./ és számos külföldi / Dunaszerdahely, Washington, New York, Montreal, Köln, Baden bei Wien, Cividale, Pergine, Sevilla, Berlin, Csíksomlyó, Pula, stb.) előadás is született belőle, illetve több tucat műkedvelő zeneiskolai, néptáncos produkció is. Ennek alapvető oka a dalok ereje és időtállósága. „Pártállástól és felekezettől” függetlenül bárki szívesen hallgatja a rockoperát, mely államalapításunk, nemzeti identitásunk témakörét dolgozza fel a könnyűzene sokakat megszólító és megérintő eszközeivel.

A Társulat sok szempontból eltér az eddig megismert valóság showktól és tehetségkutató játékoktól. A műsor fókuszában a rockopera nyolc (4 férfi és 4 női) főszerepe áll a cél pedig, hogy megtalálják ezekre a szerepekre a legalkalmasabb énekeseket, méghozzá egy olyan játék során, mely a színházi világ elemeire, feszültségére, drámai helyzeteire épül.

A zsűri szerepe szintén eltér a megszokottól, ők ugyanis egy színdarab megszületéséért felelős alkotócsoport tagjai. A vezető szerepet a rendező tölti be, aki a többi zsűritag meghallhatásával hozza meg döntéseit. Személye kulcsfontosságú, mert nem csupán a színházat kell ismernie, hanem minden versenyzőből ki kell hoznia a maximális teljesítményt, illetve különböző drámai helyzeteket kell generálnia és uralnia is egyben.

A szakmai zsűri tagjai: Szikora János rendező, Alföldi Róbert színművész, művészeti vezető, Szulák Andrea előadóművész, Keveházi Krisztina a Nemzeti Balett magántáncosa, Kocsák Tibor zeneszerző, zenei vezető, Lévai Balázs kreatív vezető.

A Társulat első adásában 2007. augusztus 20-án bemutatják a rockopera történetét - kik, mikor, hol és miért írták, milyen körülmények között került színpadra, mit jelentett akkor és mit jelent manapság. Mindemellett a nézők megismerhetik a játék lényegét és ízelítőt kapnak az elődöntőből.

A Produkció 2007-ben 10 db rögzített adást készít A Társulat címmel, melyek az elődöntő és a középdöntő meghallgatásait dolgozzák fel, augusztus 20-tól december 18-ig, minden páros héten. Ezen kívül 7 db 15 perces műsort is összeállítanak Társulat Extra címmel, melyek az elődöntő és a középdöntő érdekességeit, kulisszatitkait mutatják be. Ezeket minden második, páratlan héten sugározza a csatorna.
December 25-én kerül adásba a karácsonyi műsor, melyben a döntőbe jutott 24 versenyző ünnepi produkcióját láthatják a nézők.

A döntő 12 élő adását 2008 februárja és májusa között a Millenárisról közvetíti a Magyar Televízió. Ezt a műsorfolyamot márciusban megszakítja egy rögzített adás, a Mesterkurzus, ami annak a 16 versenyzőnek az egy hetes komplex színészi képzését, és a döntőre való felkészítését mutatja be, akik közül végül kikerül majd a 8 főszereplő.
Mivel a verseny fő célja: megtalálni Istvánt, ezért a műsor csúcspontja és záró adása a címszereplő kiválasztása lesz.

Augusztus 20-án este 20 órakor tehát egy olyan műsorsorozat veszi kezdetét, mely nem kisebb célt tűzött maga elé, mint megtalálni a legtökéletesebb szereposztást Szörényi Levente és Bródy János István, a király című rockoperájának jubileumi előadására. A Magyar Televízió ATársulat című műsorában a nézők hétről-hétre nyomon követhetik a szereplők válogatását.

- A Társulat / Pogonyi -

[2007.08.20.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
toromon 2007.08.21. 15:26 • [1]
Nehéz lesz versenyezni az eredeti énekesekkel, de ennél a műsornál jobbat nem is nyújthatna nekem a Magyar Televízió. :) Főleg, hogy három jó énekest is felismertem. Ők: Király Viktor, Mező Zoltán (őt már mikrofon nélkül is hallottam) és Vörös Edit, akinek gyönyörűen csillogó hangja illene Gizella szerepére. :)

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még