2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Ábrahám Pál
Komolyzene

Csodagyerek volt a zeneszerző

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt november 2-án!

Ma Achilles, Bató, Bogdán, Rátold, Tóbiás, Tódor, Viktor, Viktorina napja van.

Ezen a napon született Ábrahám Pál, 1892-ben, Apatinban, jómódú család gyermekeként. A zeneszerzőt csodagyereknek tartották - négy éves korában kezdett zongorázni, nyolc évesen pedig már misét kísért a katolikus templomban.  Később felkerült Pestre és két évig a Zeneakadémia zeneszerzés szakára járt Reiner Frigyes növendékeként, tanította Herzfeld Viktor, Siklós Albert, és Molnár Géza is. Főként apja szavára 1910-ben beiratkozott a Kereskedelmni Akadémiára, emellett titokban - zsebpénzéből finanszírozva - továbbra is folytatta zenetanulmányait. Kamaramuzsikálásra készült, s diplomamunkául egy vonósnégyes darabot írt. Mivel azonban kellő biztatás hiányában nem érezte magát elég tehetségesnek, és szülei is a "rendes megélhetés" irányába terelték, egy időre felhagyott a zenei pályával, s éveken keresztül banktisztviselőként és tőzsdebizományosként dolgozott.

A Zenebonával kezdett

A művész esténként színházba járt, s egyre inkább kezdett érdeklődni az új zenei irányzat, a jazz iránt. Annak idején Pesten számtalan újonnan alakult tánczenekar játszott melodikus, vidám jazzt - egyik élén gyakorta vezényelte maga Ábrahám Pál is saját szerzeményeit. A komponista első operettjét 1928 márciusában mutatták be "Zenebona" címmel - ez hozta meg számára a kezdeti elimerést, melyet októberben "Az utolsó Verebély lány" című alkotásának sikere követett. A művész ebben az időben lett az Operettszínház a karmestere.

Ábrahám Pál 1930-ban Berlinbe költözött, ahol Viktória c. operettje széles körű nemzetközi elismerést hozott számára. A következő évben a Hawai rózsája, majd a Bál a Savoyban tovább növelték hírnevét. A '30-as évek egyik legünnepeltebb szerzője, népszerűsége vetekszik Lehár, Zerkovitz, Carlo de Fries, s Kacsóh -éval. A színházak és a lassacskán meginduló hangosfilmipar versengtek munkáiért, melyeket Európa-szerte bemutattak. A német, francia, osztrák, angol, filmgyártás is ajánlatokkal ostromolta zenés darabjainak megfilmesítéséért. Ábrahám Pál ösztönösen eltalálta a kor német ízlésvilágát, s egy szempillantás alatt ünnepelt sztárszerzője lett a német színpadoknak, illetve a hazai és az osztrák közönségnek is.

Anyagi gondokkal kűzdött

A művész sikereinek csúcsán kényszerült elhagyni Hitler Németországát, és Bécsbe költözött. Három újabb operettet komponált (Mese a Grand Hotelban, a Dzsaina, valamint a Roxy és csodacsapata), ám ezek sikere meg sem közelítette az előzőekét. Pályafutása során több mint 30 filmhez kísérőzenét is írt. A 30-as évek végén - a számos sikerdarab ellenére - egyre súlyosabb anyagi gondokkal küszködött a zeneszerző, majd a háború kitörésekor az USA-ba emigrált, ám itt sem szűntek meg az adósságaiból fakadó gondjai.

New Yorkban élt, de időről-időre pszichiátriai kezelésre szorult. Hiányzott neki Európa, ahová családi összefogással az 50-es évek elején sikerült visszatérnie. Hamburgban telepedett le, egészségi állapotának romlása miatt azonban idővel állandósult szanatóriumi kezelése, s  idegrendszeri bántalmai miatt nem komponált többé. A zeneszerző utolsó éveit egy hamburgi elmegyógyintézetben töltötte. 1960. május 6-án hunyt el.

- szineszkonyvtar.hu/ mek.oszk.hu/ Pogonyi -

Események:

1968 A Cream zenekar koncertet adott a Medison Squar Gardenben, itt kapták meg a platinalemezt a Wheels of Fire egymilló eladott példányáért.
1979 Mick Jagger és Bianca Jagger elváltak.

Született:

1739 August Carl Ditters von Dittersdorf osztrák zeneszerző.
1892 Ábrahám Pál zeneszerző, karmester. Ismertebb operettjei: Hawaii rózsája, Bál a Savoyban.
1922 Sebők György, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész.
1944 Keith Emerson billentyűs az Emerson Lake and Palmer tagja. Az együttes 1969-ben alakult. Alapítótagok: Keith Emerson, Greg Lake, Carl Palmer. Ismertebb dalaik: Take A Pebble, Lucky Man, A Time And A Place. Az együttes 1979-ben feloszlott.
1946 Giuseppe Sinopoli olasz karmester, zeneszerző
1947 Dave Pegg basszusgitáros.
1962 Mireille Delunsch francia opera-énekesnő
1985 Megalakult a 100 Tagú Cigányzenekar.

Elhunyt:


1887
Jenny Lind, svéd operaénekesnő
1960 Dimitri Mitropoulos görög karmester, zongoraművész, zeneszerző
1966 Mississippi John Hurt blues énekes, gitáros
1971 Szenthegyi István zeneíró, kritikus

[2007.11.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még