2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Aranyat ér a Belga album
Megkezdődött a Volt Feszt - képes beszámoló a helyszínről
Kapcsolódó Kiadványok
Bëlga: Zigilemez
Kapcsolatok
Bëlga
Kapcsolódó események
Bëlga - Lemezbemutató koncert
[2007. december 1.
szombat 20:00]

Egy nem-hiphop lemez a Belgától

Nincs könnyű dolga a Belgának: mivel egyre ismertebbek, a velük szembeni várakozás is egyre nagyobb (bár őket ez biztosan nem érdekli). A Zigilemez címen, éppen elhíresülő - immáron ötödik - korongjuk jó, meg vicces, meg érdekes, de nem a legjobb.

Az 5 lemez egyébként úgy jön ki, hogy a 2002-es Majd megszokod és a rá két évre megjelenő Jön a Gólem! után kiadott "3" című lemez két albumot tartalmazott (Bokorpuszta és Zsolti a béka).

Bár nem szoktam új Belga-lemezek megjelenésével álmodni, de azért izgatottan importálom az új anyagot. Amit az új album kapcsán megtudhatunk a Belgáról, az az, hogy ők egy nemhiphop-zenekar.

Nemhiphop

Az eddigi lemezekkel ellentétben a Zigilemezen valóban kevesebb hiphop jellegű szerzeményt találunk, azonban a - Bokorpusztán és a Zsolti a Békán is jelentkező - reggae-s/raggás hatás újból felüti a fejét. Olyannyira, hogy a legelső - rádióknak szánt - promo-dal is ezek közé tartozik: a Borost már igazán ismerheti mindenki, aki mostanában hallgatott Petőfit.

A lemez több kiemelkedő dala is a raszták kedvenc zenei megoldásait használja: ilyen a De szar itt élni (ami a címével ellentétben egy pozitív, optimista szerzemény) vagy a Hello BAZ megye (Bëlga blues), amely Miskolc és környékének a pozitívumait sorolja. Ide tartozik még a Dal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez című szám is, melynek sokszori meghallgatása után hasznos ornitológiai ismeretekkel lehetünk gazdagabbak.

Ötletes még a (a vadnyugat tripperes hőséről szóló és a filmekkel ellentétben nem happy enddel végződő) Kavboj, az intrónak szánt Sz.L.B (kísértetiesen hasonlít egy régi TKO lemezen található, szintén utcán rappelős trackre) és a Készülj a hangulatra című (rendkívül vicces tájszólással előadott) falusi-diszkós történet. A vidéki, diszkós-presszós-lakodalmas életérzést gyalázza a Felveszem a Nyújork Jenkis kabátom is, a könnyen fülbemászó Ádzseszkó-s refrénnel.

Van néhány közepes szerzemény is, amely valakinek vagy bejön, vagy nem - beállítottságtól és hangulattól függően: ilyen az Ének az esőben-belgásított átirata, a Jenő vagy éppen a Puputeve (ami a franc tudja miről szól). A Metaslágerről legalább tudjuk: semmiről. Éppen ezért felesleges is volt feltenni a lemezre (de lehet, hogy ezzel tesztelik, hogy mit bírnak még el az emberek). A másik nagyon idegesítő szám még a (valószínűleg) gumimaci-technóra reflektálló Pipitánc.

A Mit paródizálsz? és a Get one rhyme a fellépéseken fog nagyot ütni, az igazán kedvenc track viszont a Melós lett nálam. A legeltaláltabb szerzemény a Zigilemezen.

Bővül a best of Belga mappa a gépen, ezért megérte a Zigilemez, de biztosan nem ez lesz a csapat legjobb albuma. A sajtóanyag szerint "a zenekar mindig arra törekszik, hogy ne ismételje önmagát". Ez azért nem sikerült teljes mértékben. Valamint az igazán kimagasló dalok hiánya miatt sem lehet jobb egy közepesnél. Az más kérdés, hogy ebben az esetben még a közepes is sokkal erősebb, mint egy átlagos magyar csapat (esetleg) jóra értékelt lemeze.

-nagymester-

[2007.11.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még