2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
"Helyes volt zenés darabot írni a forradalomról" - interjú az Amerikába készülő Mihály Tamással
56 csepp vér áttörő sikere Los Angelesben
Palcsó Tamás volt a meglepetés
Szenzáció készül? Oscar és Golden Globe díjra is jelölhetik az 56 csepp vért
Ma adják a szenzációs történelmi musicalt - 56 csepp vér az RTL-en magyar kiválóságokkal
Kapcsolatok
Mihály Tamás (Misi)
Palcsó Tamás

Külföldi útra kel az 56 csepp vér - élménybeszámoló az amerikai bemutatóról

Nagy Endrével folytatott beszélgetésem során a producer azt is elárulta, hogy nemrég kapott egy e-mailt, melyben az Amerikai Filmakadémia könyvtára elkérte az 56 csepp vér eredeti forgatókönyvét – ami az intézményben a jövőben kutatási célból olvasótermi használattal hozzáférhető lesz. Ezen kívül elkezdődtek a film nemrég megjelent DVD változatának külföldi forgalmazásával kapcsolatos tárgyalások is, körülbelül 12-13 országgal. „A legérdekesebb, hogy az ázsiai országok közül érdeklődnek a legtöbben. A zenés film Japán, India, Thaiföld, Hongkong, Szingapúr és Dél-Korea számára különösen vonzó" – jegyezte meg Nagy Endre, miközben hangsúlyozta, hogy Amerikában egészen biztos, hogy kapható lesz a kiadvány.

A díjátadó után az 56 csepp vér főszereplőjével, Palcsó Tamással is váltottam néhány szót, aki mikor a Cannes-i Filmfesztiválon szóba került, eleinte nehezen tudta elhinni, hogy valóban bemutatják az alkotást Los Angelesben, azt meg végképp nem feltételezte, hogy Amerikában is ekkora sikert arat. „Ez egy más jellegű alkotás, mint általában az amerikai filmek, ugyanis itt döntően egy színházi előadás felvételéről van szó, ahol nincsenek számtalanszor lepróbált vagy újravett jelenetek. Igazából nem tudtam, hogy ezt a másságot hogyan fogadják majd odakinn. Nem gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz, mert a magyarokkal ellentétben az amerikaiak számára ez a történet különösebben semmit nem jelent, de nagyon örülök a kritikusok pozitív visszajelzéseinek” – mondta Palcsó Tamás.

Mihály Tamás zenéje külföldön is hódít

Nem sokkal később odaléptem Mihály Tamáshoz, aki már a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál előtt megosztotta velem az 56 csepp vér amerikai bemutatójával kapcsolatos gondolatait. A zeneszerző, akit az Omega dalok által nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte elismernek, kiváló szerzeményeivel Amerikában is sikert aratott.

„A zene egy elég nemzetközi műfaj ahhoz, hogy mindenhol hasson. Sokkal jobban tud érzelmeket és értékeket közvetíteni, mint egy prózai darab vagy film. Ugyanakkor a befogadásánál nagy szerepe van a szubjektivitásnak – de úgy látszik, ami a magyarországi előadáson megfogta az embereket, az az amerikai közönségre is hatott” – mondta Mihály Tamás, mikor az 56 csepp vér dalainak sikeréről faggattam. „A vetítés a világ egyetlen komoly filmművészeti egyetemével szemben zajlott, melynek a különböző országokból érkező hallgatói közül nagyon sokan részt vettek a bemutatón. Egy filmrendező szakos kínai lány a végén odajött hozzám, s bár életében először látta a filmet, kapásból felsorolt négy nótát, amik nagyon tetszettek neki.”

Persze nemcsak a közönség volt elragadtatva Mihály Tamás szerzeményeitől, a szakmabeliek is őszinte elismerésüket fejezték ki a zeneszerzőnek. "El voltam ájulva, mikor Zsigmond Vilmos, aki meglehetősen különleges helyet foglal el a magyar filmművészetben, a vetítés végén azt mondta: „öregem, ez fantasztikus és baromi jó!” – mesélte a zeneszerző.

A számtalan pozitív visszajelzés tehát ékes bizonyítéka annak, hogy az alkotók aggodalmai a külföldi közönség fogadtatását illetően fölöslegesek voltak. A nagyszerű film ugyanis ugyanolyan sikeres volt az óceán túloldalán is, mint hazánkban.

„Kiderült, hogy az amerikaiak sokkal többet tudnak Európáról, mint gondolnánk. Azzal is tisztában vannak például, hogy az elnökük tavaly Magyarországon járt és beszélt az 56-os forradalomról, illetve arról is van tudomásuk, hogy 1956-ban milyen áldozatokat hoztak a magyarok azért, hogy megszabaduljanak az elnyomástól” – magyarázta Mihály Tamás. „Ez a téma az amerikaiakat is megfogta, a kinti magyarok pedig a film által azonnal visszamentek a múltba és felidézték az akkori személyes élményeiket. Hangsúlyozom, a mienk egy kitalált történet, de az 56-os forradalom hangulatát sikerült megteremtenünk a Horváth Péterrel írt dalokkal. A közönség soraiban helyet foglaló magyarok nosztalgiáztak, s közben hallgatták a zenét és nézték a látványos jeleneteket. Az amerikaiak pedig felfedezték, milyen érdekesen és jópofán jelenítette meg a film az eseményeket.”

Órákon át folyt a kérdezz-felelek

A vetítés után a nézők ahelyett, hogy hazamentek volna, a legkülönbözőbb kérdésekkel árasztották el a művészt az 56 csepp vér zenéjével kapcsolatban is. „Volt egy nagyon kedves, idősebb úr, aki 20 évig dolgozott a Broadway-en New York-ban és azt bizonygatta, hogy ez egy tipikus Broadway darab. Ha húsz, harminc vagy negyven millió dollárt rááldoznánk, a bemutató után évekig játszanák a darabot a Broadway-en" – mondta Mihály Tamás. "Órákon keresztül folyt a kérdezz-felelek. Mikor szólt a mozi tulajdonosa, hogy éjfél van és most már be kellene zárnia, az utcán folytatódott a beszélgetés. Több mint két órán át társalogtunk a közönséggel."

A nagyszerű filmért cserébe a nézők megszavazták az alkotók számára a Michael Curtis (közönség) díjat, amit immáron harmadszor adnak át a fesztiválon legjobbnak ítélt filmnek. (Az elismerést elsőként Tony Curtis, majd Koltai Róbert vehette át.) „Az amerikaiak nagyon komolyan veszik ezt a szavazást. Egyrészt mindenki leadja a voksát, másrészt mindig a valódi véleményüket dobják be a szavazóládába. A fesztiválon összesen kétszer vetítették le az 56 csepp vért, így körülbelül 8-900 ember látta, akik közül két négyes szavazat kivételével mindenki 5 pontra értékelte a filmet.”

Mihály Tamás arról is beszámolt, hogy a Golden Globe vetítésen a 12 kritikus közül 10-en kifejezetten jónak találták az 56 csepp vért, ám hogy jelölik-e majd a filmet a díjra, csak november végén - december elején derül ki. Az ötletet pedig, hogy az Oscar díjra is nevezzenek, reálisnak tartja, ugyanis amellett, hogy az alkotás külföldön is sikeresnek bizonyult, zenés film kategóriában egyébként sincs túl nagy kínálat. „Ha az előzsűrizésen valamelyik kategóriában bekerülnénk a jelöltek közé, az óriási publicitást jelentene és abban a pillanatban megváltoznának a lehetőségeink. Igazából nem az számít, hogy ott ülhetnénk a Kodak Theatre-ben egymás nyakába borulva, hanem az lenne a nagyszerű, hogy a szakma és az egész világ tudomást szerezne a filmről.”

Már készül az új darab

Miközben az 56 csepp vér sorsáról a Golden Globe és az Oscar díj előzsűrije ítélkezik, Mihály Tamás már hozzá is látott a következő sikergyanús produkcióhoz. Legutóbbi beszélgetésünkkor még csak ötletként fogalmazódott meg benne az újabb musical, mostanra azonban már elkezdődött a gondolatok valóra válásának folyamata. „Továbbléptünk etekintetben, és az ötlet már íródik”- mondta Mihály Tamás. „Ugyanúgy Horváth Péter találja ki a sztorit, ő írja a szövegkönyvet, én pedig a zenét. Ahogy már a múltkor is mondtam, pont az ellentétje lesz az 56 csepp vérnek. Kőszínházi darabot készítünk élő zenével - amihez folyamatosan ragaszkodom. Egyszerű történetről van szó viszonylag kevés, de nagyon jellegzetes szereplővel, melyet olyan színházban szeretnénk bemutatni, ahol zenekar is van, amit ki lehet egészíteni rockzenészekkel és jó énekesi gárdával, illetve nagy tánckarral és nagy énekkarral. Úgy gondolom, február-március környékén készülünk el vele.”

Az 56 csepp vér az áttörő sikert követően „külföldi útra kel” – Los Angeles után hamarosan Chicagoban is bemutatják a filmet. Mihály Tamás pedig, aki a nagyszerű alkotásért az Artisjustól tavasszal megkapta az Év zeneszerzője kitüntetést, Horváth Péterrel karöltve már hozzá is látott egy újabb zenés darab elkészítéséhez.

- Pogonyi Nóra -

[2007.11.15.]

« előző oldal  (2. oldal)  

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még