2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Két magyar az operaverseny döntőjében
Alföldi Róbert New Yorkban rendez
Kapcsolatok
Fidelio
Komolyzene

Lezajlott a nemzetközi Operaverseny első fordulója - belestünk a kulisszák mögé

Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval című rendezvénysorozat meghallgatásai 2007. november 6. és 30. között zajlottak New York-ban, Brémában, Szegeden, Rennes-ben és Gdansk-ban. A selejtezőkre összesen több mint 350 jelentkező adta le nevezését; közülük 77 énekes jutott be a második fordulóba. A legtöbben Szegeden és New Yorkban jelentkeztek, a zsűri legszigorúbbnak Gdanskban bizonyult.

Az első alkalommal 2008-ban, a Mezzo Televízióval közös operaverseny és fesztivál során az a tehetséges fiatal nyer, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj komplex szakmai kívánalmait, így az operaéneklést, a színpadi mozgást és nem utolsó sorban a színészetet. Ahhoz, hogy ezt a zsűri és a közönség is megítélhesse, a versenyzőket operaelőadásokban kell látniuk, ezért a fesztivál kész produkciókat hoz létre négy külföldi és egy magyar operaházzal együttműködésben.

Korhatár nélkül

A korhatár nélküli, kétfordulós verseny első körében a szakmai zsűri a hangi adottságok, muzikalitás illetve az énektudás alapján válogatta ki a továbbjutó versenyzőket. Ebben a fordulóban két, különböző stílusú, szabadon választott operaáriát kellett a jelentkezőknek bemutatniuk. Az áriákat eredeti nyelven, kotta és változtatás nélkül kellett előadni.

New York-ban a jelentkezők többsége helyi illetőségű volt, de természetesen más államokból, sőt Kanadából is megmérették magukat énekesek. A tengerentúli meghallgatáson az egyik legrangosabb és legnevesebb zenei képzést adó iskola, a New York-i Juilliard School számos, végzett hallgatója is részt vett. A válogatásra két magyar résztvevő is nevezett.

Brémában, a forduló második helyszínén elsősorban német versenyzők mérték össze tudásukat a zsűri előtt, míg a szegedi meghallgatás során a rendkívül erős hazai mezőny mellett megmérették magukat a Bukaresti Operából, Csehországból, Svájcból, Ausztriából érkező énekesek is. Tizenegy hazai jelentkező nevezését a Szegedi Nemzeti Színház segítette.

Szerepre válogatnak

Pál Tamás karnagy, a szegedi zsűri egyik tagja elmondta: „Ekkora érdeklődést operaverseny Magyarországon még nem váltott ki. Ennek oka szerintem többek között abban rejlik, hogy nincs korhatár, így a 20 éves korosztálytól az 50 felettiig mindenki képviseltethette magát. A valóban integráló verseny további specifikuma, hogy szerepre válogattunk. Philip de Chalendar zsűritársammal együtt kettős szempont vezérelt bennünket: elsősorban a tehetség, másodsorban az adott szerepek.”

Rennes-ben a francia közlekedési dolgozók sztrájkja miatt a meghallgatás rövidebb lett: így számos, a versenyre jelentkező énekes nevezését el kellett utasítani. A 67 szerencsés pályázó között – a franciákon túl – angol és német tehetségek is bemutathatták tudásukat. A zsűri véleménye szerint a kizárólag professzionális előadók alkotta mezőnyben a 20 évestől a 60 éves korúig mindenki magas fokú felkészültségről, továbbá a verseny szabályainak pontos ismeretéről tett tanúbizonyságot.

A meghallgatások utolsó helyszínéül szolgáló Gdansk-ban több olyan énekes is jelentkezett meghallgatásra, akik korábban már egy másik helyszínen nem tudtak megjelenni vagy ott sikertelenül próbálkoztak. A nemzetközi mezőnyt lengyel, német, orosz, belga, olasz és portugál versenyzők alkották. Az első forduló során a Gdansk-i zsűri bizonyult a legszigorúbbnak: a versenyszerepekre összesen 7 főt juttattak tovább a lehetséges 20 helyett. (A kiírás szerint az összesen 20 versenyszerepre mind az öt helyszínen 1-1 szereplőt juttathatott tovább a helyi zsűri.)

Januárban folytatják

A második forduló 2008. január 28-án veszi kezdetét Szegeden. A három napos válogatás során a fesztivál öt operaprodukciójának rendezője a jelentkezők színészi képességei alapján dönti el, hogy az első fordulóban továbbjutottak közül kik alkotják majd az öt produkció végleges szereposztását. Így érvényesül a versenykiírásban található komplex kívánalom: a legmagasabb szintű énektudással, ugyanakkor kiváló színészi kvalitással is rendelkező pályázók kapjanak szerepet. A névsort a második forduló végeztével, 2008. január 31-én teszik közzé.

Az elkészült produkciókat az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval harmadik fordulójában (a döntő), 2008. november 2-17. között tekinthetik meg a nézők a Szegedi Nemzeti Színházban. A fesztivált Gálaest zárja, melyet – mint az egyes produkciókat is – a Magyar Televízió és a Mezzo Televízió is közvetíti.

– fidelio.hu –

[2007.12.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még