2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Operaverseny
Kapcsolódó cikkek
Lezajlott a nemzetközi Operaverseny első fordulója - belestünk a kulisszák mögé
Hétfőn kezdődik a rangos operaverseny középdöntője
Két magyar az operaverseny döntőjében
Képgalériák
Operaverseny 2. forduló
Kapcsolatok
Komolyzene
Alföldi Róbert

Alföldi Róbert New Yorkban rendez

Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval című rendezvénysorozat öt produkciójának szereposztását január 30-án hirdették ki Szegeden. A 20 döntőbe jutott művész versenyezhet majd november 2-a és 17-e között, a Szegedi Nemzeti Színházban megrendezésre kerülő fesztivál legjobb férfi és a legjobb női előadó díjért.

A korhatár nélküli, kétfordulós verseny első körében a szakmai zsűri a hangi adottságok, muzikalitás, illetve az énektudás alapján válogatta ki a továbbjutó versenyzőket. Ebben a fordulóban két, különböző stílusú, szabadon választott operaáriát kellett a jelentkezőknek bemutatniuk (eredeti nyelven, kotta és változtatás nélkül).

Az első fordulóban több mint háromszázötven nevezés érkezett. Közülük választották ki azt a tizenhét magyar és hatvan külföldi (amerikai, francia, kínai, holland, ír, lengyel, angol, horvát, szír) művészt, akik a második fordulóban mérték össze képességeiket.

Ahhoz, hogy ezt a zsűri és a közönség is megítélhesse, a versenyzőket operaelőadásokban kell látniuk, ezért a fesztivál kész produkciókat hoz létre négy külföldi és egy magyar operaházzal együttműködésben.

New Yorkban, a Dicapo Operában Alföldi Róbert állítja színpadra Robert Ward: A salemi boszorkányok című Arthur Miller-drámából készült művét. Julia Haebler Gershon Kingsley és Michael Kunze új darabját, a Wallenberg életéről szóló, Raoul című operát viszi színre ősbemutatóként a németországi Theater Bremenben. Balázs Zoltán Franciaországban, a Rennes-i Operában egy XIX. századi német szerző, Heinrich Marschner Vámpírját rendezi, Telihay Péter pedig Lengyelországban, a gdanski Balti Operában Benjamin Britten: Lukrécia meggyalázása című darabját állítja színpadra. Szegeden Cilea: Adriana Lecouvreur című operája Michael Sturm rendezésében látható majd.

A második fordulóban az énekesek - a bemutatkozás során - szabadon választott darabjaik közül adtak elő egyet az öt rendező jelenlétében. Ezt követően azzal a rendezővel dolgoztak együtt, akinek az operájában egy-egy szerepre a zsűri jelölte őket (az első forduló alapján). Végül az utolsó körben a rendezők bármelyik énekessel dolgozhattak. A háromnapos válogatás során a zsűri a jelentkezők színészi képességei alapján döntötte el, hogy az első fordulóban továbbjutottak közül kik alkotják majd az öt produkció végleges szereposztását.

A következő hónapokban kezdődik meg az öt produkció próbafolyamata minden partner-operaházban, ahol a művek bemutatásra is kerülnek. Ezt követően, a harmadik fordulóban, a fesztivál keretében, 2008. november 2-a és17-e között, 2-2 alkalommal láthatunk minden előadást a Szegedi Nemzeti Színházban. A versenyben résztvevő összes produkció megtekintése után nemzetközi zsűri ítéli oda a két fődíjat: a legjobb női és a legjobb férfi előadónak. A Fesztivál a Mezzo Televízió és a Magyar Televízió által közvetített Gálaesttel zárul.

A legjobb női és a legjobb férfi előadó pedig felkérést kap egy különböző operarészletekből álló, műfajteremtő válogatás elkészítésére, mely operafilm jellegű rendezésben kerül bemutatásra a Mezzo Televízióban.

-zene.hu-

[2008.02.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még