2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Novai Gábor (Szuper Nova)
Kapcsolatok
Novai Gábor
Hungária
Generál
Dolly Roll
Marót Viki és a Nova kultúr zenekar
Fenyő Miklós
Művészetek Palotája (MÜPA)
Erős vs. Spigiboy

Novai Gábor: "Nem szeretem a túlzott ünnepléseket"

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt február 13-án! Ezen a napon született a kiváló dalszerző-basszusgitáros, Novai Gábor.

Ma Ella, Linda, Benignusz, Füzike, Gergely, Jordán, Katalin, Levente, Maura, Relinda napja van.

Napjainkban a retro bulik virágkorukat élik. Szívesen hallgatjuk a 70-es 80-as évek dallamos slágereit eredeti vagy akár áthangszerelt változatban. Novai Gábor, akit a General, a Hungaria, majd a Dolly Roll sikerei után a hazai rock and roll egyik emblematikus figurájaként tartanak számon, jelenleg a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar tagjaival karöltve ülteti át korunkba a múlt értékeit, s népszerűsíti országszerte a nosztalgiázáson messze túlmutató retro-életérzést. A kiváló zenész február 13-án tölti be 59. életévét.

„Nem szeretem a túlzott ünnepléseket. Általában szűk családi körben emlékezünk meg az én, illetve a lányom születésnapjáról, aki szintén februárban látta meg a napvilágot” – mondta Novai Gábor. „A mostani egyébként sem egy jubileumi évforduló, igaz, az ötvenedik alkalmával sem rendeztünk hatalmas összejövetelt. Talán a hatvanadikat egy kicsit erőteljesebben megünnepeljük” – tette hozzá elgondolkodva –, „de ez sem nyilvánosan zajlik majd.”

Novai Gábor ’64 óta tevékenykedik a magyar könnyűzene berkeiben, annak idején - a Zé-Gé, a Corvina, és a Rangers után - a Generál zenekar alapítójaként vált országosan ismertté. A Hungária együtteshez 1979-ben csatlakozott és Fenyő Miklóssal közösen csakúgy ontották magukból a jobbnál jobb slágereket. Az Isztambul, a Limbó hintó, a Hotel Menthol vagy a Casino Twist mind a mai napig állandó eleme a házibulik repertoárjának. Négy év múlva, a csapat feloszlása után a dalszerző-basszusgitáros öt zenésztársával új együttest alapított. Több arany- és platinalemez is jelzi a Dolly Roll zenekarral aratott sikereket.

Öt éves a zenekar

A későbbiek során producer- és menedzserként is jeleskedő zenész, azon túl, hogy Fenyő Miklóssal együtt megalkották a méltán népszerű Hotel Menthol című musicalt, illetve közreműködött a Made in Hungaria című zenés darab létrehozásában is, 2003-ban új zenekart alapított. A Nova Kultúr indulása óta az ország számtalan pontján rendezett retro bulikon kívül már három nagylemezzel is megajándékozta a közönséget. A dallamos slágerekre felfigyeltek más zenei irányzatok képviselői is, elismerésük jeleként február végén egy egészen különleges album lát napvilágot, melyen a Nova Kultúr dalai szokatlan hangzásban szerepelnek majd.

„Erős Attila és Spigiboy úgy döntöttek, kipróbálják, vajon mekkora sikert aratnak a nótáink a disco világában” – magyarázta Novai Gábor. „Az első három lemezünkről válogatott 20 dalból partyremixeket készítettek, melyek a Kulturmix elnevezésű albumon jelennek meg február végén.”

Az új korong mellett az idei év egy másik meglepetést is tartogat a Nova Kultúr rajongóinak. A zenekar ugyanis június 30-án ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját, s ez alkalomból egy nagyszabású jubileumi koncerttel ajándékozzák meg a közönséget.

"A mai világban nem könnyű összefogni egy kilenctagú csapatot "– mondta Novai Gábor. "Nagyon jó érzés, hogy huzamosabb ideig fönn tudok tartani egy ilyen nagy létszámú társaságot, akikkel a közös munka valóban harmonikusan zajlik, legyen szó koncertről, musicalről vagy akár filmzenéről."

A Nova Kultúr öt éves jubileumi koncertjének a Művészetek Palotája ad otthont. A zenekar tagjai június 30-án a Honvéd Férfikar közreműködésével állnak színpadra. A jeles eseményen kívül persze rendszeresen fellépnek majd különböző klubokban és rendezvényeken is, a tervek szerint márciustól már megújult műsorral.

- Pogonyi Nóra -
(foto: novakultur.hu)

Események:

1972. A Led Zeppelint nem engedték be Szingapúrbai hosszú hajuk miatt
2004. Christina Aguilera levélben kérte riválisának, Britney Spearst, hogy legyenek újra barátnők

Született:

1899. Rácz Béla cigányprímás
1944. Peter Tork amerikai basszusgitáros az 1966-ban alakult Monkees együttes tagja
1945. Földes László alias Hobó, Déri János-díjas zenész, énekes az 1978-ban alakult Hobo Blues Band alapítója
1949. Novai Gábor gitáros, énekes Hungária és a Dolly Roll együttes tagja.
1950. Peter Gabriel angol énekes az 1966-ban alakult Genesis együttes tagja
1966. Freedom Williams a C And C Music Factory együttes tagja
1973.
Fjodor Ivanovics Saljapin orosz operaénekes
1974. Robbie Williams eredeti nevén Robert Peter Maximillian Williams angol énekes

Elhunyt:

1976.
Lily Pons (Alice Joséphine Pons) francia opera-énekesnő

[2008.02.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még