2024. július 13. | szombat | Jenő nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Fenyő Miklós
 
Legutóbbi kiadványok
Kell egy álom (2007)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Szandi: 25 (2014)
Szandi: Rabold el a szívemet! (2009)
Szklenár Gabriella (Baby Gabi): Duett Album (2007)
Dolly: Plusssz... (2005)
Válogatás / több előadó: Hotel Menthol (1998)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Fenyő Miklós (press)
Kapcsolódó cikkek
Új klip érkezett! Szandi - Sorsod vagyok! - Fenyő Miklós szövegével
30 év után Fenyő ismét dalt írt Szandinak
Szerelmes Sziget - Újra Fenyő koncert lesz a Margitszigeten
Pécsett indul a Made In Fenyő - 55 év Rock and Roll turné
Fenyő Miklós koncert 2021 - időpontok, helyszínek
     
 
Fenyő Miklós
Születés dátum: 1947. március 12.
Web: http://www.fenyomiklos.hu/
Aktív kapcsolat: Hungária (énekes, 1967-), Megasztár 4. (közreműködő, 2008-)
Egyéb kapcsolat: Szandi (előadó/zenész, 1989-1993)
 
     

Fenyő Miklós

Fenyő Miklós 1947. március 12-én, Budapesten született. Édesapja Fenyő Elemér, mérnök, édesanyja: Gonda Alice, kozmentikus. Testvérei nincsenek.

Zenei tehetsége korán megmutatkozott, hat éves korától kezdve zongorázni tanult, magántanár felügyelte a zenei fejlődését. Kicsit kora óta rajong a labdarúgásért, édesapja a ’60-as években futballbíró volt.

1956-ban szülei döntésére elhagyták Magyarországot és Amerikába, New Yorkba utaztak. A kint töltött évek meghatározóak voltak: megismerkedett a rock and rollal és magába szívta az amerikai élet minden szépségét és kalandját. Hatással volt rá Elvis Presley, Bill Haley, Merilyn Monroe, Jerry Lee Lewis.

1959-ben otthagyták Amerikát, és mielőtt hazajöttek volna, Angliában éltek pár hónapot.

Miután hazatértek, 1962-ben Fenyő Miklós megalapította első együttesét, amelynek a Sztár nevet adta, tagjai pedig a Szent István parkbéli cimborái voltak. Élete első önálló szerzeményét, a Csavard fel a szőnyeget című dalt 16 évesen írta meg. A dal szövegét a már akkor is elismert S. Nagy István szerezte.

1967-ban alakította meg a Hungária együttest.

Az 1968-as év jelentős sikert hozott a Hungária együttes életében: megnyerték a KI MIT TUD? elnevezésű vetélkedőt, a Nem bújok én már többé már a subába című dalukkal. A középdöntőbe a közönség szavazatai alapján kerültek be, - a zsűri eltanácsolta őket- de az embereket nem lehetett eltántorítani a zenekar mellől. A KI MIT TUD?-on elért sikereknek köszönhetően a Hungária előtt megnyílt a legendás Ifjúsági Park kapuja, egyre többen érdeklődtek a fiatal együttes iránt. A zenekar vezetője Fenyő volt, mellette Csomós Péter és Barta Tamás gitározott, Sipos Péter basszusgitározott Tóth József pedig dobolt,

1969-ben az Egyszer vagy fiatal című szerzeményükkel elhozták a közönségdíjat a Táncdalfesztiválról. Ebben az évben első ízben kerültek fel az Ifjúsági Magazin slágerlistájára, a Csavard fel a szőnyeget-el.

1970-ben Koncert a Marson címmel jelent meg az első nagylemez a Hungária történetében.

1971-ben a csapat némiképp átalakult, Fenyő mellett Klein László basszusgitáros, Szűcs Antal szólógitáros, Fekete Gyula gitáros és szaxofonos, Fekete Gábor dobos zenélt. Kijött a második nagylemezük, Tűzveszélyes címmel.

Az akkori politikai helyzet nem kedvezett a zenekaroknak, a mindenható Hanglemezgyár nem kedvelte a Hungáriát, így az akkora már sok tagcserén átesett együttes 1976-ig szinte csak Németországban lépett fel.

1972-től Fenyő Miklós társai Kékes Zoltán szólógitáros, Sipos Péter gitáros, Szikora Róbert dobos voltak.

1974-ben megszületett fia, Dávid.

1977-ben Magyarországon részt vettek a Metronóm ’77 elnevezésű vetélkedőn, amely a régi Táncdalfesztiválok hangulatát volthivatott felidézni. Ebben az évben született meg második gyermeke, aki a Diána keresztnevet kapta.

1978-ban a zenekar rögzítette a Beatles Láz című albumot, amely azonban csak 1997-ben került a nyilvánosság elé, ugyanis a Hanglemezgyár sutba dobba a sikergyanús korongot.

1979-ben Sipos Péter kivált a zenekarból, helyére Miklósnak új embereket kellett keresnie. Fekete Gyula visszatért, basszusgitáros a Generál együttes egykori tagja, Novai Gábor lett. Fenyő merész ötlettel rukkolt elő: kell egy nő a zenekarba! Erre a szerepre gyermekkori ismerősét, Dollyt kérte fel, akinek remek hangjára és egyéniségére már az iskolában is felfigyelt. A zenekar egy egészen új dologgal próbálkozott, ami itthon még soha nem volt: nem csupán zenében, hanem öltözködésben, színpadi megjelenésben és előadásmódban is változtattak, amellyel egy újfajta divatot és életstílust teremtettek. Fenyő a tagoktól elvárta, hogy a mindennapi életben is pálmafás inget viseljenek.

1980-ban az E-klubban léptek fel, koncertjükkel őrületet kiváltva a közönségből. Innentől kezdve nem volt megállás: a fiatalok nagy része jampikká lett, Miklós tervei beváltak. Az első nagylemezük a Rock and Roll Party az első hónapban mér 40 ezer példányban elkelt.

1981-ben elhozták a Tánc - és popdal fesztivál nagydíját, a Limbó hintó című szerzeményükkel. Ebben az évben jelent meg a fenti dallal azonos című kislemez is, amely 250 ezer eladott példány után a platinalemez státuszt kapta. Még ebben az évben kijött az új nagylemez is, Hotel Menthol címmel, amellyel ismét frenetikus sikereket ért a „hatosfogat”.

1982. márciusában a Népstadionban 150 ezer néző tombolt kedvenceinek. Ez év végén jelent meg harmadik albumuk, Aréna névvel, amely az aranylemezig jutott. A zenekarból ekkora már kilépett Szikora Róbert. A Hungáriában feltűnt két új tag: Flipper Öcsi (ének, twistdob, gitár) és Zsoldos Dedy (dob, vibrafon, ritmushangszerek).

1983-ban kijött a Finálé? című korong, amelyen már számos vendégzenész is közreműködött, nevezetesen a Chips, Cherry and the Chaps együttes: Chips (ének, vokál) Cherry (ének, vokál) Butch Rudow (gitár) Billy Bob Howell (dob, ütőhangszerek) Barney Weinberger (zongora) Herbie H. Heart (szaxofon) Rockin' Jonny Dee (basszusgitár). Még ebben az évben feloszlott a roppant sikeres Hungária együttes, Miklós pedig kijött első szólóalbumával, amelyet a fent említett zenekarral jegyzet. Kisfia, Dáci is énekel rajta egy dalt. A korong aranylemez lett, a közönség kitörő lelkesedéssel fogadta.

1984-ben Fenyő ismét újat hozott az Magyarországra: megjelent a Jól nézünk, MIKI break lemeze, amely a rap beharangozójává is vált. Szintén aranylemezig jutott, a fiatalok vevők voltak erre is. Miklós teljesen új, fiatal zenészeket vett maga mellé, akiknek fantáziadús, hangzatos neveket választott: Mr. Grafit (billentyűs hangszerek) Szenyor Tenor (szaxofon) Oké Negró – (gitár) Pepito (basszusgitár) Pergő Gergő (dob) Patron Tom (dob). Két gyermeke Dáci és Dió és megszólal az albumon. A formáció mégsem váltotta be a Fenyő által remélt sikert, de mindenképp érdekes kirándulás volt a rock and roll világa után.

1985-ben megjelenik a Rég volt, így volt, igaz volt című lemez, majd ismét új tagokkal vette körül magát és megszületett a Van aki forrón szereti című korong. Jáki Attila (gitár, ének, szaxofon) Stolverk Frici (basszusgitár) Szóda Vaszil (dob) Plexi (ének) Frutti (ének) Fenyő Dáci (ének). A hanghordozó 40 ezer példányban fogyott el.

1986-ban Fenyő ismét változtatott a zenekara összetételén és megszületett a Modern Hungária. Pelxi és Frutti mellett a zenekar tagja lett Bodnár Attila (ének, gitár) is. Első lemezük a Szív, Zene, Szerelem címet kapta, arany és platina lett.

1987-ben jött az újabb korong: Csók X Csók, amely szintén arany és platina lett.

1988-ban a formáció piacra dobta az utolsó nagylemezét, Egyszer fenn, egyszer lenn címmel, aranyig jutottak vele, majd feloszlottak. Ebben az évben Miklós új vizekre kalandozott: menedzser vált belőle, amely korszaka egészen 1992-ig tartott. Elsőként a STEP együttest vette a szárnyai alá, amelynek tagjai között régi ismerősei is voltak: Flipper Őcsi (Jeszenszky Béla), és Zsoldos Dedy ( Zsoldos Gábor). Hozzájuk társult még Kis Szabó Gábor, Popper Péter és Fehér Attila is. Megjelent Igen című nagylemezük, Fenyő a fiúknak „egyensérót, gombafrizurát csináltatott és az álló nyakú zakók is előkerültek…

1989-ben talált rá a tinilányra, Szandira, és kezdetét vette a négy éves együttműködés, amely során Szandiból országszerte kedvelt, elismert és sikeres énekesnő lett. A pöttyös szoknya és a svájci sapka telitalálat volt: kislányok ezrei követték kedvencük öltözködését. A négy év alatt négy nagylemez született: Kicsi lány, Tinédzser L’amour, Szerelmes szívek, I Love You Baby. Ezekből összesen több mint 1 millió lemez fogyott el.

1990-ben piacra dobták a Hungária aranyalbumot, amelyen Szandival énekel egy duettet, Lesz twist igen címmel. Ugyanebben az évben gyémántlemezzel is jutalmazták 500 ezer eladott lemez után, EMERTON díjban részesült, Viktor díjat kapott 1 millió lemez után és neki ítélték oda az Aranyzsiráf díjat is.

1992-töl a Cherry együttes menedzselésébe fogott, két albumuk jelent meg: Csók és Cherry és a Miénk a buli. A PARK zenekar menedzsere is volt, melynek alapító tagjai között Dávid fia is jelen volt. Tagok voltak még: Pálmai Viktor, Rácz Gergő és Révi Sándor. Nagylemezük címe: Minek nőjen fel?, amely igencsak népszerű volt akkoriban.

1993-ban Szandi dalaiból jelent meg válogatás, Aranyos címmel.

1994-ben a boltokba került a Hungária válogatás lemez, majd újabb szólólemezzel jelentkezett, A Fenyő címmel. Társai ezúttal Tőzsér Attila (computer programok) Fekete Gyula (Maxi) (szaxofon) Tóth Edina (Dunci) (vokál) Czerovszky Henriett (Cerka) (vokál) Kicsi (Harsányi Zsolt)(Gretsch gitár, akusztikus gitárok). Arany és platinalemez lett a 6 évnyi szünet után megjelent szólóalbum.

1995-ben a legnagyobb sikereket elért Hungária formációval új dalokat írtak és új nagylemezzel jelentkeztek, Ébredj fel Rockandrollia címmel. Még ebben az évben, egy Népstadiont megtöltő koncertet is adott csapat, amelyről hangfelvétel is készült és Micsoda buli elnevezéssel látott napvilágot. A „nagy Hungária” csak erre az egy alkalomra állt össze, de a közönség szeretetét és igényét mutatta az is, hogy Győrben, a Magvassy Mihály Sportcsarnokban is adtak egy felejthetetlen koncertet.

1996-ban ismét szólólemezt adott ki, Made in Hungária címmel. Segítői Novai Gábor (basszusgitár, bőgő), Harsányi Zsolt (gitár), Dudinszky Zoltá (szaxofon), Balázs Tibor (dob), Szalóky Béla (harsona, trombita) "Cotton Club Singers (vokál) Szűcs Gabriella Zsédényi Adrienn, László Boldizsár, Legeza Balázs. Szekeres Adrien (vokál) Kovács Péter – (vokál) Fenyő Dávid (vokál, a 2. dalban) voltak. A korong aranylemez lett.
December 27-én a Budapest Sportcsarnokban nagyszabású koncertet adott,- Fenyő-ünnep névvel- amelyen meghívott vendégként felléptek mindazok, akik a 30 év pályafutása alatt jelentős szerepet vállaltak: Csomós Péter, Szandi, Kékes Zoltán, Dolly, Novai Gábor. Erről a buliról egy két cd-s korong került a boltok piacára, ami 250 ezer példányban kelt el.

1997-ben a Margitszigeti Szabadtéri színpadon koncertet adott, amely azóta már hagyománnyá vált, és minden évben megrendezik, nem múlhat el nyár Fenyő nélkül.

1998-ban az Operett Színházban megszületett az első Fenyő Miklós musical, a Hotel Menthol, melyben Fenyő-Novai dalok csendültek fel, olyan művészek előadásában, mint Szulák Andrea, Szandi, Csonka Andárs, Kiss Zoltán, Buch Tibor stb. A darab elérte a 200. előadást is. Hanghordozón is megjelentek a dalok, amely a Hotel Menthol, a musical címet kapta. A darabot a Győri Nemzeti Színhát is másorra tűzte, elsöprő sikerek ért el ott is, több évadon keresztül is műsoron maradt és többek között a Margitszigeti Szabadtéri színpadon is ez a társulat mutatta be.

1999-ben újra szólóalbummal jelentkezett, Minden kocka fordul címmel, szintén aranylemez lett belőle.

2001-ben a budapesti József Attila színház bemutatta második musicaljét, Made in Hungária címmel. A történetben Fenyő gyermek- és fiatalkora elevenedett meg. A színpadon maga Miklós is megjelent, mint Jerry Lee Lewis megtestesítője.

2002-ben egy dupla albummal jelentkezett, amely addigi pályája legsikeresebb dalait mutatja be. Egyetlen új szerzemény hallható rajta, az Angyalföldi pálmafák, amely a Made in Hungária című musicalben szerepelt.

2004-ben állam kitüntetésben részesült: megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét. Májusban pedig megjelent Mr. Rock and Roll című szólólemezt, amellyel ismét elérte a megszokott sikereket. Országjáró turnéra is indult az új dalokkal, több vidéki városban is fergeteges koncertet adva. Karácsonyi koncertjére ez úttal Zsédenyi Adriennt és Geszti Pétert hívta meg.

2005 nyarán a Margitszigeti koncerten hallható volt az ős Hungária és Marót Viki is, aki mint mindig, most is a Nova Kultúrzenekar kísért.
Decemberében a megszokott Fenyő-ünnep sztárvendégei Szűcs Judit és Gaál Csaba „Boogie” voltak.

2006-ban neki ítélték az Artisjus díjat, amelyet az alkotói életművéért kapott. Rajongóitól születésnapjára egy valódi csillagot kapott, amely bejegyzése óta immár hivatalosan is Fenyő Miklós csillag néven szerepel. Májusban bemutatták legújabb musicaljét, az Aranycsapatot, -szintén a József Attila színházban- témája pedig a labdarúgás, sok ismert és népszerű Fenyő Miklós dallal körítve. Augusztus 26-án a szokásoknak megfelelően Margitszigeti buli volt, sztárvendégei ezúttal a Bon-Bon együttes és Dolly voltak.


Díjak:

1968: Ki Mit Tud? –Első helyezés
1969: Táncdalfesztivál – Közönségdíj
1977: Metronóm ’77 TV Fesztivál – Negyedik helyzés
1981: Tánc- és popdalfesztivál – Első helyezés
Tessék választani! Fesztivál – Első helyezés
Pepita Oroszlán – Első helyezés
EMRTon-díj – MR nagydíja
1986: Victory-díj – 1 millió lemez után
1988: Huszka Jenő-díj
1991: Arany Zsiráf-díj
1995: Huszka Jenő-díj – Hungária koncert
2000: Gyémántlemez – 5 millió lemez után
2006. Artisjus - életműdíj

Egyéb díjak, elismerések:
2004: Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozata
A XIII. kerület (Angyalföld) díszpolgára


Lemezek:
1970: Koncert a Marson
1971: Hungária– Fehér album
1978: Beatles – láz
Rég volt, így volt, igaz volt
1980: Rock ’n Roll Party
1981: Hotel Menthol
1982: Aréna
1983: Finálé
MIKI
1984: Jól nézünk MIKI
1985: Coco-Loco Hb. Verzió
Rég volt, így volt…
Van aki forrón szereti
1986: Szív, Zene, Szerelem
1987: Csók x Csók
1988: Egyszer fenn, egyszer lenn
1990: Aranyalbum
1994: Hungária –válogatás
A Fenyő
1995: Ébredj fel Rockandrollia
Micsoda buli…
1996: Made in Hungária
Fenyő-ünnep I.
Fenyő- ünnep II.
1999: Minden kocka fordul
2002: FenyőGyöngye CD 1
FenyőGyöngye CD 2
2004: Mr. Rock and Roll

Lemezek szerzője, közreműködője:
1988: Step – Igen
1989: Szandi – Kicsi Lány
1990 Szandi – Tinédzser l’amour
1991: Szandi – Szerelmes szívek
Cherry – Csók és Cherry
1992: Szandi – I Love You Baby
Cherry – Miénk a buli
Park – Minek nőjek fel
1993: Szandi – Aranyos
1998: Hotel Menthol, a musical

[2006.12.16.]

Kiadványok
stúdió
Fenyő Miklós: Kell egy álom (2007)
 Fenyő Miklós közreműködött a következő kiadványokon:
2014
Szandi: 25 (2014)
2009
Szandi: Rabold el a szívemet! (2009)
2007
Szklenár Gabriella (Baby Gabi): Duett Album (2007)
2005
Dolly: Plusssz... (2005)
1998
Válogatás / több előadó: Hotel Menthol (1998)
1993
Szandi: Aranyos (1993)
1992
Szandi: I Love You Baby (1992)
1991
Szandi: Szerelmes szívek (1991)
1990
Szandi: Tinédzser L’amour (1990)
1989
Szandi: Kicsi lány (1989)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
2016 februárja után második alkalommal...

Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
2024. június 22-én telt házas koncertet adott Rod...

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
Yungblud felrobbantotta a Parkot
Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
beszámolók még