2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolódó cikkek
Hiller István zenészeket is díjazott
Hétezren indultak a Csajkovszkij-maratonon
Kapcsolatok
Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ)
Fischer Iván
Legnépszerűbb csengőhangok

A Budapesti Fesztiválzenekar New Yorkban

Két hangversenyből álló miniciklussal vendégszerepel a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar a Lincoln Centerben, a New York-i Filharmonikusok otthonában.

A "Bartók és kortársai" címet viselő koncertpár - amelyet az Avery Fisher Hallban adnak elő - az úttörő Bartók, valamint két "konzervatív" kortársa, Szergej Rahmanyinov és Richard Strauss darabjait állítja párhuzamba.

A műsorokban többek között elhangzik Bartók két színpadi műve. Péntek este A fából faragott királyfit adta elő a zenekar, a vasárnap délutáni programban A kékszakállú herceg vára szerepel Polgár László és Komlósi Ildikó szólisták közreműködésével.

Rahmanyinovtól a Vocalise és a Rapszódia egy Paganini-témára darabokat adta elő pénteken az együttes. Utóbbi szólistája Dejan Lazic volt, akit nemrég a Fesztiválzenekar budapesti közönsége is hallhatott Weber zongoraversenyének szólistájaként. Zongorán Alexander Toradze zongoraművész játszott. Richard Strauss munkásságát vasárnap a Till Eulenspiegel vidám csínyjei című szimfonikus költemény és A rózsalovag első keringősorozata reprezentálja.

Fischer Washingtonban is vezető karmester lesz

Jóllehet, a Fesztiválzenekar gyakori vendég az Egyesült Államok nagy zenei központjaiban, mostani látogatását kiemelt figyelem kíséri, hiszen Fischer Iván 2008 őszétől a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmestere lesz. Fischer Iván, aki a Budapesti Fesztiválzenekar alapítójaként és karmestereként szerzett magának nemzetközi elismertséget, először 1997-ben lépett fel a washingtoni zenekarral, 2005-ben első vendégkarmester lett.

A The New Yorker című tekintélyes szellemi-kulturális folyóirat az utóbbi hetekben a tavalyi év tíz legjobb komolyzenei CD-lemeze közé sorolta a Fesztiválzenekarnak Richard Strauss József-legendájából készült, a Channel Classics kiadónál megjelent felvételét. A magazin által méltatott felvételen a zenekart Strauss műveinek egyik legavatottabb interpretátora, Fischer Iván vezényli.

A Fesztiválzenekar a már véglegesített tervek szerint 2009-ben a Carnegie Hallban, egy évaddal később pedig ismét a Lincoln Centerben lép fel.

– MTI-Panoráma - Hofer László –

[2008.02.21.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még