2024. május 4. | szombat | Mónika, Flórián nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
"Túlvilági érzés" - Shane 54 a Sensation-ről
Fedde Le Grand és Ingrosso Budapesten a White Partyn
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Furcsa és vonzó álomvilág részesei lehetünk - Sensation Budapesten

Öltözz fehérbe és éld át a Sensation – élményt! Engedj a szürreális hangulat varázsának és légy részese a misztikus világnak az Aréna falai közt május 3-án! Irfan van Ewijk, a Sensation White Party egyik megálmodója szerint ez lesz életük legszebb éjszakája azoknak, akik engednek a csábításnak.

"Huszonegy éves korunkban kezdtünk partykra járni, és tíz éven keresztül szerveztünk Thunderdome eseményeket. De ahogy idősödtünk, egyre inkább eltávolodtunk a hardcore-techno stílustól" – magyarázta Irfan. "A trance felé fordultunk és új koncepciók kidolgozásába kezdtünk. Havonta egy vagy két, mindig más elképzelésekre épülő rendezvényt valósítottunk meg, s idővel a cégünk eljutott arra a szintre, hogy a közönség - függetlenül attól, hogy kik léptek fel az esten - már a nevünkkel fémjelzett show miatt váltott jegyet."

Irfan és társai napról-napra azon fáradoztak, hogy egyre profibbá váljanak. Kitartásuknak meglett a gyümölcse – egyre gyakrabban keresték fel őket a különböző szórakozóhelyek tulajdonosai, hogy szervezzenek náluk táncos eseményt. Munkájuk színvonalát igazolja, hogy Hollandiában az ID&T az egyetlen olyan cég, akiknek anélkül is teltházasak a rendezvényeik, hogy a szórólapokon vagy a plakátokon bármelyik résztvevő nevét megemlítenék. Irfan lelkesen mesélte, hogy mikor a Sensation-t meghirdetik, egy óra sem telik bele, máris elfogy harmincötezer jegy, és senki nem kérdezi meg, kik lépnek fel a partyn.

Az új évezred szülte a legendás Sensation-t

"Az Amsterdam Aréna mindig is valamiféle álomhelyszínként lebegett a szemünk előtt" – mondta Irfan. "Három-négy éves munka után már elég profinak éreztük magunkat, így vettünk egy nagy levegőt és felemeltük a telefonkagylót."

Az új évezred első nyarán rendezték meg a Sensation-t először az Amsterdam Aréna hatalmas, repülőcsészealjra emlékeztető, futurisztikus épületében. Az egyedülálló megaparty azóta is sikert sikerre halmoz. A temérdek látványelem, a speciális effektek, a lenyűgöző hang- és fénytechnika mellett táncosok, kaszkadőrök és akrobaták gondoskodnak arról, hogy egy ilyen hatalmas fedett csarnokban igazi klubhangulat jöjjön létre. A Sensation Partykhoz hozzátartozó fehér ruhakód azonban csak a második rendezvénytől vált hagyománnyá.

"Szomorú, ám bizonyos szempontból mégiscsak örömteli története van a kötelező viselet kialakulásának. Nem sokkal az első Sensation Party után a cég egyik tulajdonosának bátyja 24 évesen meghalt autóbalesetben – mondta Irfan. Miles mindig is példaként állt előttünk, jókedélyű, gondtalan, mának élő ember volt, aki szinte mindig mosolygott. Hirtelen távozása mindnyájunkat megdöbbentett. A testvérének az volt a kérése, hogy a temetésre mindenki fehér vagy bármilyen más színű ruhába érkezzen, mert a fekete nem illene Miles-hoz. Mivel a Sensation valójában az ő álma volt, így a következő partyt Miles emlékének szenteltük és az Interneten közzétéve, illetve szórólapokon keresztül arra kértük az embereket, hogy ha le akarják róni tiszteletüket, fehér ruhába öltözve érkezzenek az eseményre.

Irfan és társai döbbenten tapasztalták, hogy bár nem volt kötelező, szinte mindenki eleget tett kérésüknek. Így született meg a tradíció, mely újabb megkülönböztető jeggyel látta el a Sensation-t. A városba vezető utak benzinkútjainál, a központi pályaudvaron és az aréna melletti metróállomáson talpig fehérbe öltözött emberek gyülekeznek minden egyes alkalommal a rendezvény előtti órákban - bámulatos látvány, ahogy megtöltenek egy egész stadiont. Irfan elmondta, hogy mivel a ruhakód nem előírás, csupán egy kérés, így nem jelent gondot, ha valaki például piros övet visel. A részvételhez bőven elég, ha az öltözet 75-80 százaléka fehér színű.

A fehér mellé fekete dukál

A Sensation White Partyk párjaként idővel megszületett a Black Party is, ahová a látogatók fekete ruhában érkeznek. Ám Irfan elmondta, hogy ez csupán egy véletlen lehetőség kapcsán alakult ki, így nem szeretnének túl nagy hangsúlyt fektetni rá.

"Egy alkalommal egymás után két rendezvényt is lebonyolíthattunk az Amsterdami Arénában, s hogy a Sensation továbbra is ugyanolyan különleges maradjon, mindenképpen változtatni szerettünk volna valamin" – magyarázta Irfan. "Mivel mindkét eseményen ugyanazokat a dekorációkat, illetve technikát használtuk, a fekete ruhakóddal teremtettünk más hangulatot, mintha a Black Party a Sensation White-nak valamiféle gonosz ikertestvére lenne. Tulajdonképpen úgy tekintünk erre, mint bármely más rave-partyra underground, klasszikus rave és techno zenével, ami kimondottan csak a táncról szól. Számtalan ilyen típusú partyt rendeznek világszerte, ezért sem visszük máshová. Ezzel szemben a White túlmutat ezen, inkább egy trendi, nagyszabású kulturális eseménynek számít, ami leginkább 35 év körüli vagy annál idősebb embereket vonz. Nagyon különleges az egész atmoszféráját tekintve."

A Black Partyval ellentétben viszont a Sensation White hamarosan útra kelt, hogy emberek tízezreit varázsolja el más országokban is. 2007-ben hét európai városban rendezték meg a különleges megapartyt, idén pedig tizenöt ország szerepel a Sensation európai listáján.

"Mindenhol ugyanazt a minőséget szeretnénk nyújtani, de természetesen alkalmazkodunk a helyi hagyományokhoz is" – mondta Irfan. "Így az egyetlen dolog, ami országról-országra változhat, az a zene. Alaposan körüljárjuk, hogy a helyi lakosok körében mely Dj-k a legnépszerűbbek, milyen stílusú zenét hallgatnak legszívesebben és partnerünk ajánlása szerint alakítjuk a zenei kínálatot."

Budapest megfelelt a követelményeknek

Bár rengeteg felkérés érkezik a világ különböző pontjairól, ahhoz, hogy valamelyik ország felkerüljön a Sensation világkörüli turnéjának listájára, el kell érnie egy bizonyos pozíciót a világgazdaság, az ipar, a zene és a divat tekintetében. Ezen kívül kell egy profi partner és egy olyan létesítmény, ami elég nagy és jól felszerelt.

"Nyüzsgő, kozmopolita városokat keresünk, olyan helyeket, ahol sok minden történik – és Budapest ilyen" – mondta Irfan. "Minden városban hosszútávra tervezünk, ezért tartanak olyan sokáig az előkészületek. Komoly feltételrendszernek kell megfelelni ahhoz, hogy ugyanazt a típusú és ugyanolyan minőségű műsort nyújthassunk."

S hogy mégis hogyan kell elképzelnünk a show-t? Innovatív színpad- és fénytechnika, lézerek, videókivetítők, élő kamerák segítenek abban, hogy létrejöjjön az a furcsa atmoszféra, amitől a Sensation olyan különleges. Extrém ruhákba öltözött akrobaták, táncosok és kaszkadőrök előadásában bontakozik ki az est magját képező történet. A csarnokban elhelyezett, mindenhonnan jól látható kivetítőkön bárki figyelemmel kísérheti a műsort. Ebben a szürreális hangulatban egy furcsa és vonzó álomvilág részesei lehetünk.

Nem csak egyszeri alkalmat jelent

Az aréna közepén lévő forgószínpadon a DJ világ legjobbjai lépnek fel, akik közül sokan pályafutásuk csúcspontjaként emlegetik ezt a pillanatot. Minden Sensation más téma jegyében zajlik (Víz és tűz -2003., Görög mitológia -2004., Világűr -2005. és Álmok -2006.). A történet, amit egy láthatatlan „narrátor” mély, elbűvölő hangon mesél, egy mozgó díszletes színpadi környezetben bontakozik ki és egy rejtélyes világon vezeti át a tömeget. Az est csúcspontjának számító Megamix tulajdonképpen az ID&T zenei összeállítása. Ez az a pillanat, mikor egy zenetörténeti utazást téve olyan régi és új, klasszikusnak számító dalok hangzanak fel, amik minden egyes alkalommal megőrjítik a tömeget. Mindez nem más, mint húsz év house zenéjének látványos showelemekkel és tűzijátékkal kiegészített ünneplése.

Hamarosan bárki részese lehet ennek a misztikus világnak és eggyé válhat a fehérbe öltözött hullámzó tömeggel. Mesélni lehet róla, de igazán csak az tudja meg, mit jelent maga a Sensation, aki a saját bőrén tapasztalja akárcsak egyetlen pillanatát.

Életük legszebb éjszakájára számíthatnak azok, akik eljönnek május harmadikán a Budapest Sportarénába –
mondta Irfan - a szórakozás, a zene és a kiszolgálás tekintetében is. És ez még körülbelül tíz évig így is lesz – tette hozzá nevetve.

- Pogonyi Nóra - Feichtinger Mónika -

[2008.02.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még