2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Gratulálunk! Rangos díjat kap Tokody Ilona
Kapcsolatok
Tokody Ilona
Komolyzene

Az operaház művészét az előadás előtt lepték meg

A végzet hatalma című Verdi-opera előadása előtt, már a közönség jelenlétében köszöntötték föl Tokody Ilona Kossuth-díjas, Liszt-díjas, érdemes és kiváló művészt, a Magyar Állami Operaház örökös tagját pénteken abból az alkalomból, hogy 30 éve tagja a dalszínháznak.

Kovács János első karmester felidézte annak a fiatal lánynak az alakját, aki 1972-ben, még főiskolásként nyerte meg, a televíziós közvetítés jóvoltából egy ország füle hallatára, a Kodály-énekversenyt, tiszta és erőteljes népdaléneklésével.

Tizenhat főszerep Ausztriában

Tokody Ilona a Zeneakadémiáról már a teljes énektechnikai-színészi eszköztár birtokában került az operaházhoz, így pályája elején elénekelhette két legendássá vált Puccini-szerepét: Liút és Laurettát. Puccini operáinak állandó szereplője volt, de énekelte a Bán bán Melindáját is - például a felújítás után megnyílt Ybl-palota gálaestjén. Ioan Holender, a Wierner Staatsoper igazgatója levélben köszöntötte az énekesnőt, aki a bécsi színház sztárja is volt. Emlékeztetett arra, hogy 16 operafőszerepben ünnepelhette az osztrák közönség Tokody Ilonát.

A levelet Kovács János olvasta föl, aki ezt követően azokat a szerepeket sorolta, amelyekben a szoprán itthon és külföldön egyaránt sikert aratott: ezek között volt a Bohémélet Mimije, a Boccanegra Amelia Grimaldija, A trubadúr Leonorája, és Erzsébet a Don Carlosból. Desdemona szerepét Verdi Otellójából 1982-ben énekelte először Tokody Ilona, 1990 nyarán pedig A végzet hatalma Leonóráját alakította, amely szerepet az ünnepi esten is játszott.

Tokody Ilonának rangja van

A pályatársak nevében az ugyancsak világjáró magyar énekes, Polgár László szólt. Egyszer bárki énekelhet külföldön, de sztárnak, karriert teljesítőnek az mondhatja magát, akit visszahívnak - mondta, hozzátéve: Tokody Ilonát visszahívják, neki rangja van. A zeneakadémiai felvételi pillanatát is visszaidézte; Polgár László emlékezete szerint ez volt az egyetlen eset, hogy a bizottság tagjai tapsban törtek ki.

Tokody Ilona a Magyar Állami Operaházban 1977-ben Durkó Mózes című operájában, az Anya szerepében mutatkozott be.
Pályakezdő művészként nagy elismeréssel fogadták bemutatkozását kortárs magyar szerzők műveiben (Balassa Sándor és Petrovics Emil operáinak főszerepeiben). Pályája során főként olasz és francia operák főszerepeit szólaltatta meg, de oratórium-előadásokon, valamint dal- és áriaesteken is gyakran fellép.

Barcelonában is fellépett

Halévy Zsidónőjének Racheljeként énekelhetett először José Carreras partnereként a Staatsoperben, 11 évvel később budapesti koncerten léptek föl együtt. Placido Domingóval 1986-ban énekelt először Desdemonaként a berlini Deutsche Operben, Verdi Otello című operájában.

Hatalmas sikereket aratott több európai nagyvárosban (Barcelona, Madrid, Bonn, Catania, Róma, Nápoly, Stuttgart, Hamburg) és Japánban. Számos nagy rendezővel (Franco Zeffirelli, Otto Schenk, Götz Friedrich) és kiváló karmesterekkel dolgozott együtt (Claudio Abbado, Giuseppe Sinopoli, Giuseppe Patané). Olyan világsztárokkal énekelt, mint Fiorenza Cossotto, Jelena Obrazcova, Luciano Pavarotti, Juan Pons, Piero Cappuccilli.

- MTI -

[2008.02.15.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
toromon 2008.02.15. 21:59 • [1]
Nem tudtam ellenállni a cikknek. Isten éltesse a művésznőt és köszönöm a cikket és rá is csak azt tudom írni, hogy isteni volt a szilveszteri Dunatv közvetítésben.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még