2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Hatalmas az érdeklődés Carreras utolsó magyarországi fellépése iránt
Az operaház művészét az előadás előtt lepték meg
Kapcsolatok
Tokody Ilona
Komolyzene

Gratulálunk! Rangos díjat kap Tokody Ilona

Az 1964-ben alapított Székely Mihály-emlékplakett 2008. évi kitüntetettje Tokody Ilona. Információink szerint a művésznő Csillag István szobrászművész alkotását április 1-jén 16 órakor veszi át az Operaház vezetőitől.

A Székely Mihály-emlékplakettet először 1964-ben a basszista halálának első évfordulóján adták át, ekkor Ilosfalvy Róbert kapta a díjat. Az elismertek névsora azóta a magyar operajátszás élmezõnyének hű lenyomata, szopránok, mezzók, baritonok, tenoristák is vannak a díjazottak között; nem a hangfaj, a művészi odaadás a lényeg.

A Zeneakadémiáról indult a pályája

A díjat 2008-ban a kiemelkedő szakmai teljesítményéért, emberi magatartásáért adományozták Tokody Ilonának, aki a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia növendéke volt. Kiemelkedõ tehetsége már fõiskolás éveiben kiderült. A Kodály-énekversenyt 1972-ben megnyerte, míg az Erkel-énekverseny győztese 1976-ban lett. Ugyanebben az évben az Operaház szerződtette tagjai sorába.

Pályakezdő művészként nagy elismeréssel fogadták bemutatkozását kortárs magyar szerzők műveiben. Számos nagy rendezővel is dolgozott együtt, mint Franco Zeffirelli, Otto Schenk, Götz Friedrich, valamint kiváló karmesterekkel, mint Claudio Abbado, Giuseppe Sinopoli, Giuseppe Patané. Pályáján főként olasz és francia operák főszerepeit énekli, de felkérik oratóriumokra, valamint dal- és áriaestekre is, zenekarral és zongorával.

Tehetségére hamarosan felfigyeltek külföldön is. A Bohémélet Mimijeként 1979-ben mutatkozott be a bécsi Staatsoper színpadán, akkora sikerrel, hogy ezt követően Bécsben főszerepek egész sora várta - Angelica nővér, A végzet hatalma Leonórája, Simon Boccanegra (Amelia), Andrea Chenier (Maddalena), Manon Lescaut, és Halévy Zsidónőjének Rachelje.

Domingóval többször énekelt

A zsidónőben énekelhetett először José Carreras partnereként, szintén a Staatsoperben. Carreras indította el operakarrierjét, és 11 évvel később pedig a budapesti koncerttel koncertkarrierjét. Plácido Domingóval 1986-ban énekelt először a berlini Deutsche Operben, Verdi: Otello című művében, Desdemonát.

Hatalmas sikereket aratott több európai nagyvárosban /Barcelona, Madrid, Bonn, Catania, Róma, Nápoly, Stuttgart, Hamburg/ és Japánban is. Olyan világsztárokkal énekelt együtt, mint Fiorenza Cossotto, Jelena Obrazcova, Luciano Pavarotti, Juan Pons, Piero Cappuccili. Richard Strauss Guntramját a New York-i Carnegie Hallban is énekelhette. 1988-ban a Metropolitan közönsége előtt mutatkozott be, Nedda /Bajazzók/ és Micaela /Carmen/ szerepében.

Amerika számos más városából is meghívásokat kapott (Boston, Los Angeles, Houston, San Francisco, Buenos Aires). Luciano Pavarottival éppen a 100. Mimit énekelte a Buenos Aires-i Teatro Colonban. Hazai és külföldi lemezcégek rendszeresen készítenek vele hanglemezt. Ezek közül négy világpremier: Boito: Nerone, Respighi: La Fiamma, R. Strauss: Guntram, Mascagni: Iris.

Eddig több hangfelvétele jelent meg. Többek között első szóló lemeze: Great Soprano Arias címmel (karmester: Mihály András), Puccini: Angelica nővér (karmester: Lamberto Gardelli), és Brahms: Német Requiem (karmester: Ferencsik János). 1991-ben jelent meg első CD-je az amerikai Legato Classics cég nevével fémjelezve. Ebben a szériában ő az első magyar énekesnő. Ezt a CD-t rövid időn belül újabb követte a szintén amerikai VAI AUDIO kiadásában.

- Bíró -

[2008.03.31.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
toromon 2008.04.02. 13:59 • [1]
Ezt a videót ajánlom a cikkhez: http://www.youtube.com/watch?v=qQOZFExAC5o
Nem is nagyon tudok mit hozzá fűzni, csak annyit hogy nagyon örülök.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még